Plint/strook multiplex buigen

Kaajee

  • #1
Er komt aan de achterzijde van mijn keukenblad een opstaande rand, dit om te voorkomen dat er spulletjes achter kunnen vallen. Hiervoor heb ik een strook watervast gelijmd multiplex met dezelfde HPL toplaag als het blad. Deze strook wordt 2,5m lang en is 7cm hoog en is 24mm dik. Deze wordt tegen de muur gelijmd met montagekit.

De muur niet helemaal recht (oud huis) als ik de lat plaats, heb ik een klein verloopje/kier/ruimte aan 1 zijde van ongeveer 1/1,5 cm. Deze is op zich niet heel erg, maar ik zat te denken; wat als ik nu de lat toch iets probeer te buigen. Zou dit gaan lukken? Heeft dit zin?
Het moet wel permanent blijven natuurlijk en er is behalve lijm, geen steverige mogelijkheid om hem aan de muur te bevestigen.
Eerst dacht ik aan een tijdje in heet/kokend water oid maar dat lijkt me voor de HPL laag niet bevorderlijk.
Toen dacht ik eraan om de lat op de gewenste buigpunt op een latje te leggen en er dan een tijdje iets zwaars op te zetten zodat ie daar wat door gaat buigen.

Anyway, kan het buigen gaan lukken of is dit kansloos?
 

PimKlus

  • #2
Je zou aan de achterzijde 2/3 kunnen in zagen met bijvoorbeeld afkortzaag. Afhankelijk hoe scherp de buiging is meerderen naast elkaar. Zoek even op YouTube er staan veel voorbeelden.
Ik weet niet hoe de harde toplaag zich gedraagt, ik zou die met föhn wat verwarmen voor het buigen.
Wellicht eerst even testen/oefenen met afval stuk.
 

Kaajee

  • #3
Ja daar dacht ik eerst ook aan, maar op de bovenzijde (korte kant) van de strook zit eenzelfde HPL laag en moet natuurlijk in tact blijven en mag niet beschadigen. Die gaat met inzagen geheid kapot.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #4
Ik neem aan dat die je die plint met de hand vrij makkelijk kan buigen toch, en het probleem vooral is om hem tijdens het drogen van de lijm op de juiste plek te houden? 1,5 cm op 2,5 m is niet zo veel.

Afhankelijk van de muur er achter denk ik dat je met high tack kit en wat balkjes er tegen om aan te drukken die je met een houtklem op het blad bevestigd zou moeten lukken.
 

Kaajee

  • #5
Okay, dat is ook een optie, alleen denk je dan niet dat hij door de spanning na een tijdje toch weer terug zou veren/springen?
 

Timmiteh

  • #6
Een goede high tack kit is echt wel sterk.
Ik twijfel meer over de HPL toplaag.. volgensmij heb ik mijn trap gerenoveerd met stoot borden met HPL toplaag. Dat spul is echt heel stug. Zagen kan wel aan de achterzijde maar wel ff opletten want het spettert alle kanten op. Buigen weet ik niet hoor..
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #7
Hangt natuurlijk er vanaf hoe je de strook moet buigen, maar het is een strook van 24mm dik, dat ga je echt niet even buigen oid. en vastzetten met wat lijm om hem strak aan de muur te krijgen.
Zelfs al je er een schroef doorheen zou draaien komt daar met een dikte van 24mm al heel wat kracht op te staan.
Beter zou zijn om de muur beter uit te vlakken nu je er nog bij kunt.
 

Kaajee

  • #8
Sorry zie het nu pas, typefoutje, 14mm dik ipv 24 (scheelt een jas :roll: )
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
6
1
6

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu