Zwevende boekenplank van multiplex

Anne8787

  • #1
In de nis tussen mijn schouw en buitenmuur wil ik graag drie zwevende wandplanken bevestigen voor (voornamelijk) boeken en wat andere spullen.

2AA8728F-220A-4357-B7E3-688CEBC6DCB2.jpeg


De planken moeten 150 cm lang en 25 cm diep worden. Ik denk aan multiplex 40mm en per plank 4 blinde plankdragers. Is dat genoeg om het gewicht van de boeken te dragen?

Zouden jullie de wandplanken tot de waterleidingen aan de linkerkant laten komen, of tot de muur met de waterleidingen uitgespaard?

Ik heb niet heel veel klus ervaring, maar vind het leuk om hier zelf wat moois van te maken. Tips zijn daarom welkom!
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #2
Dat ligt er nogal vanaf hoeveel boeken en waar de muur van gemaakt is. De meeste draagkracht krijg je door latjes tegen de muur (links, rechts en achter) te bevestigen waar je vervolgens een 'torsion box' met multiplex bekleding overheen schuift.

Blinde plankdragers zijn niet bijzonder sterk, maar je komt er wel mee weg als je er vier gebruikt, de muur van steenachtig materiaal is en je er geen hele boekencollectie op zet.
 

Anne8787

  • #3
Dank voor je reactie. Een torsion box lijkt me ingewikkeld.
Klopt het dat een achterwand of latjes onder de linker en rechter kant voor flink wat extra versteviging zorgen?
Misschien wat minder mooi, maar wil er zonder zorgen een rij boeken op kunnen plaatsen.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #4
Een achterwand voegt weinig toe, want je kunt de planken veel steviger aan de muur bevestigen dan aan de achterwand (tenzij je er een kastje van maakt met 2 zijwandjes maar dat is niet de bedoeling).
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #5
Een torsion box lijkt misschien lastig, maar is veel simpeler dan je zou denken. Je monteert latjes links, rechts en achter aan de muur, en schroeft aan de voorkant een latje tussen de zijkanten. Gezien de overspanning van 1,5 meter gebruik je verspreid over de lengte ook nog wat extra latjes tussen de achter- en voorkant, en vervolgens hoef je hem alleen nog te bedekken met multiplex aan de bovenkant. Voor een netter resultaat ook de voor- en onderkant.

Ik zou sowieso gebruikmaken van de zijmuren als je de hele lengte van 1,5 meter vol wilt zetten met boeken; dat is inherent gewoon veel steviger omdat je geen hefboom krijgt op de bevestiging van je achtermuur.

De juiste zoekterm om tot een oplossing te komen die bij je past is een "Alcove Shelf". Daar staat YouTube vol mee, met vele verschillende insteken. Daar zit vast een how-to bij die past bij jouw kluservaring.
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
3
2
18
4
1
6
17
7
9
3
1
7

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu