Muffe lucht plafond?

Dakrandje

 • #1
We hebben in ons recent gekochte huis last van muffe lucht, alleen in de woonkamer (bij zowel droog en nat weer, als we de ramen gesloten houden). Ik ben op het dak gaan kijken en het viel me op dat er boven de woonkamer een schoorsteen is, ik vermoed van dakontluchting, zonder regenkap erop. Het lijkt me niet goed dat het hier zo naar binnen regent! Ik ben geen expert, maar de afwerking rondom het pijpje ziet er ook niet fraai uit. Vreemd genoeg heeft mijn bouwkundig keurder, noch een aantal dakdekkers hier niets over gemeld.

Mijn idee: een regenkap erop zetten en rubber sealer gebruiken rondom de schoorsteen in combinatie met twee lagen afdichtband. Is dat een goede oplossing? Wat voor soort regenkap is hier handig? Een hoedje of een kap die zorgt voor meer trek? Wat het misschien lastig maakt om te installeren is dat het pijpje niet recht is, maar geleidelijk breder wordt bij de basis.

Verder heb ik ook twijfels over een stuk dakbedekking bij een andere schoorsteen, aangezien je losse randen van bitumen ziet (moeten daar geen extra afdichtingslaagje over de naden heen?). Rond die plek hebben we ook te maken met wat vocht in het plafond (de verf pakte daar slecht en de vochtmeter geeft daar ook hogere waardes aan). Mijn idee: rubber sealer gebruiken en smeren over de naden.

Ik hoor graag wat jullie van deze oplossingen vinden. Ik heb geprobeerd professionals te benaderen, maar die hebben geen tijd of vragen absurde bedragen op dit moment, dus het is de moeite waard als het me zelf ook lukt. Alvast dank!

IMG_20210717_124100.jpg IMG_20210717_124904.jpg IMG_20210717_124909.jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Ik denk dat beter is het gehele doorvoer te vervangen deze is lijkt verrot zink.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #3
  Ik zou eerst maar eens uitzoeken waarom deze doorvoer is aangebracht.
   

  Sander 1972

  • #4
  Je naden staan open, dak door voer verrot. ik zou niet gaan klieren met sealers en kitjes. Dat gaat niet werken.

  Je hebt al een aantal dakdekkers benaderd, als die op een dak komen en zien dat er een andere geweest maken de meeste niet eens een offerte.

  En een dak dekker is duur, maar die heeft vele dagen in een jaar waarin niet gewerkt kan worden. Dus dat zit o.a in de prijs. Inkoop materiaal stijgt op het moment met de dag.

  En zelf een dak plakken....... zou er niet aan beginnen zonder ervaring.
   

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #5
  Deze dakbedekking heeft zijn beste tijd wel gehad. Ik zou er geen geld en moeite meer insteken en gewoon laten vervangen die hap.

  Overleg anders eens met de dakdekker hoe je de kosten kunt verlagen. Misschien kun je wel wat zelf doen zoals dak schoon maken en zelf afvoeren van de oude dakbedekking.
   

  ABCDE

  • #6
  Als je de oude laag volledig verwijderd... direct van buitenaf isoleren en daarna zonnepanelen er op.

  Die doorvoer is niet toevallig van je standleiding ofzo?

  Sander 1972 schreef:
  En zelf een dak plakken....... zou er niet aan beginnen zonder ervaring.
  Nou, als ik zie wat sommige "pro's" er van maken lijken die het ook niet eerder gedaan te hebben.
   

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #7
  Dat laatste geldt voor alle beroepsgroepen hoor. Je hebt overal goede en slechte. Daarom nooit de bovenste advertentie van Google opbellen maar lokaal informeren naar goede ervaringen.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu