Muffe lucht op zolder

Harko

 • #1
Ik woon in een rijtjeswoning uit 1982. Vorig jaar is onze zolder 'verbouwd'. Op zolder is aan de ene kant een dakraam geplaatst en aan de andere kant een dakkapel. Tevens is tussen deze twee kanten een scheidingswand geplaatst.

Over de vloerbedekking heen heb ik (op de hele zolder) laminaat gelegd. Aan de kant waar het dakraam zit, staan veel kartonnen dozen, boeken, mappen e.d., kleding e.d. opgeslagen. Het dakraam heeft in het het begin gelekt aan de zijkant, maar dit is korte tijd later verholpen, althans ik kan niet ziendat het nog ergens lekt. Aan de binnenkant heb ik de dakplaten gesaust.

Op het dak bevinden zich dakpannen en op het dakbeschot bevindt zich een isolatieplaatje; volgens mij een purplaatje. Tot de verbouwing had ik nooit geen last van muffe luchtjes op zolder. Maar sindsdien hangt er in de ruimte waar het dakraam zit altijd een muffe lucht, als het heeft geregend.

Er is wel ventilatie, want het dakraam staat altijd op een kier en ook verder zijn er genoeg openingen en kieren in de ruimte naar de overloop toe. Op de overloop hangt deze muffe lucht in mindere mate, en op de ander ruimte (die met de dakkapel) helemaal niet.

De dakgoot is onlangs nog weer schoongemaakt, dus het kan geen rottende lucht uit de dakgoot zijn. Overigens is de kant van het dakraam ook de 'regenkant'. Waar ik ook ruik in de ruimte, ik kan niet herleiden waar de lucht vandaan komt. Overigens staat de ruimte ook in een deels open verbinding met de overloop waar de wasmachine staat. De leiding van de cv.naar de wasmachine lekt bij het wassen, m.n. als het regent, wel eens water aan de kant van de c.v., maar ook als ik bij deze buis ruik, ruik ik niets.

Heeft iemand enig idee. Kan het zijn dat er toch regen op de isolatieplaatjes komt op een of andere manier en dat dat zo muf ruikt (zonder dat dat gelijk tot lekkageplekken op het beschot leidt) ?? Kan de lucht komen van de vele dozen en het papier in deze ruimte onder invloed van een vochtige lucht. Kan het komen van de vloerbedekking onder het laminaat. Of moet ik het toch bij de leidingen van de c.v./ wasmachine zoeken ?

Alvast bedankt voor jullie reacties !!
Harko
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Luk

  • #2
  Harko,

  Je probleem kan mijns inziens verschillende oorzaken hebben.
  Misschien is het een probleem dat vroeger al bestond, maar dat toen niet opviel omdat het fris was op zolder, niet geïsoleerd, en mogelijk dat er wat natuurlijke tocht bestond die mogelijk onfrisse geurtjes langzaam afvoerde naar de buitenomgeving, zodat het nooit opviel.

  Meest waarschijnlijk is het echter een probleem dat is ontstaan na de verbouwing. Ook hier zijn er verschillende mogelijkheden.

  Je vermeldde dat het ooit heeft gelekt, op een vloer met laminaat. Gezien laminaat niet tegen water kan, komt mogelijk het probleem uit de vloer. Dit is vermoedelijk het meest eenvoudig te controleren: door ongeveer onder het dakraam wat laminaat weg te nemen en daaronder op vocht of schimmel te controleren.

  Een andere mogelijkheid is dat het onderdak onder de pannen ontbreekt of slecht is aangebracht/afgewerkt. Het onderdak zorgt voor de afvoer van bv inslaande regen of mist tussen de kieren van de pannen, en dit moet naar beneden tot in de dakgoten worden afgeleid. Indien het ontbreekt of slecht is geplaatst kan dit vocht in de isolatie of de houtstructuren of bekledingen dringen en daar schade en geurtjes ontwikkelen. Moeilijker te controleren

  Een laatste mogelijkheid is slecht aangebrachte isolatie. Indien je hele zolder is geïsoleerd en verwarmd, kan een plaats waar de isolatie ontbreekt dienen als koude-brug, waarop condens ontstaat, die dikwijls niet meer weg kan. Vocht- en schimmelproblemen zijn dikwijls het gevolg.

  Hebben de dozen papier onder het lekkende dakraam gestaan kunnen deze ook ruiken uiteraard (eenvoudig na te zien).

  Je relaas over lekkend water bij CV en wasmachine is me niet echt duidelijk, doch als je daar geen geur waarneemt, is de kans klein dat het daar te zoeken is.... Hoewel: water kruipt waar het niet gaan kan.


  Veel succes met je zoektocht.
  :roll:
   

  Frank

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #3
  Ik heb eens een houten vloer opgenomen die op het tapijt was gelegd. Daar kwam ook geen vrolijke lucht ondervandaan. Het was van dat nylon tapijt met een foam rug. Ik combinatie met een wat vochtige atmosfeer kan dat aardig gaan stinken.
   

  Mn22

  Vaste beantwoorder
  • #4
  Kan heel goed komen door het oude tapijt onder het laminaat. Dat ligt nu opgesloten en kan niet meer ademen. Zeker als er ook nog een vochtscherm overheen ligt.

  Er kunnen dan bijvoorbeeld condensproblemen optreden waardoor het tapijt nat wordt, achtergebeleven vuil in het tapijt kan gaan rotten etc. Ik heb al veel problemen gezien met tapijt dat werd opgesloten. mijn advies is dan ook altijd om eerst de oude vloerbedekking af te voeren. Scheelt veel problemen.

  Succes
   

  Harko

  • #5
  Bedankt voor jullie reacties. Zelf zat ik er aan te denken om eerst te gaan kijken of misschien een een waterkerend manchet om het Velux raam soelaas biedt. Ik heb nml. steeds meer de indruk dat de geur toch uit de omgeving van het raam komt. En omdat het kort na het plaatsen van het raam, het al raam lekte, is er mogelijk nog ergens een lek die dan misschien niet door het beschot heen trekt, maar wel over de isolatieplaten heenloopt.
  Bovendien is op de andere kamer (met het dakkapel) géén muffe lucht.

  Mochten jullie het een waardeloos idee vinden, dan hoor ik dat graag.

  Enorm bedankt!
  Harko
   

  Frank

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #6
  Als het dakraam door een bedrijf is geplaatst zou ik eerst die er even bijhalen om te kijken of alles wel goed gedaan is.
   

  Mn22

  Vaste beantwoorder
  • #7
  Is er niet toevallig een badkamer op de onderliggende verdieping, waardoor de oude tapijtlaag door optrekkend vocht vochtig wordt en gaat stinken?
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu