Monoblock airco plaatsen in raamkozijn

Quadrupel

  • #1
Beste Klussers,

Ik had een idee voor een klusproject. Ik wil met de stijgende energieprijzen graag een airco plaatsen in mijn huurwoning om te koelen in de zomer met de overtollige energie van mijn zonnepanelen en om in de winter een efficiënte bijverwarming te hebben en zo gas te besparen. Helaas wil de verhuurder geen toestemming geven voor het plaatsen van een split airco of monoblock airco omdat er gaten in de muur moeten worden geboord.

Omdat een mobiele airco niet kan verwarmen en bovendien meer lawaai maakt en minder efficiënt is dan bijvoorbeeld een monoblock airco zat had ik het klusidee om een openslaand raam te verwijderen en op die plaats een zelfgemaakt houten frame terug te plaatsen met een kleiner raam en daaronder gaten voor de monoblock airco.

Ik heb daarbij twee 3d tekeningen gemaakt hoe dit eruit moet komen te zien. Op eerste tekening zie je hoe het er aan de buitenzijde uit zou moeten zien en op de tweede tekening heb ik het frame in meer detail getekend. Ik zou 18 mm multiplex willen gebruiken aan de buitenzijde met daarop latjes van 40x40 mm om de dikte van het kozijn te overbruggen en een beetje rubber om het nieuwe raam te isoleren en een beetje isolatiemateriaal rondom de gaten van de airco. Daar bovenop weer een 18 mm multiplex plaat waardoor de constructie zit vastgeklemd in het kozijn. Op die plaat wordt een eenvoudig openslaan raam gemonteerd met een houten frame en natuurlijk de monoblock airco.

Nu had ik naar aanleiding van dit idee een aantal vragen;

  • Allereerst denken jullie dat het aanzicht van buitenaf problemen zou kunnen geven? Ik kan op Google niet veel informatie vinden over het aanpassen van het aanzicht van je gevel. Het betreft een normale woonwijk en een straat met weinig verkeer.
  • Zou het kozijn stevig genoeg zijn om de houten constructie + het gewicht van de airco (circa 60 kg in totaal) te dragen en ook bestand zijn tegen zijdelingse windstoten? Het kozijn is ongeveer 12 cm dik en 4,5 cm dik op het punt waar ik de platen aan weerszijden wil klemmen (zie ook een foto in de bijlage van het kozijn)
  • Denken jullie dat deze constructie goed genoeg isoleert of zou er risico zijn op tocht of een koudebrug?
Ik hoor graag jullie reactie,

Groeten,
Quadrupel

kozijn1.png kozijn2.png kozijn3.png
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #2
Een effectieve manier met verwarmen zul je niet krijgen met een monoblock.
De uitvoering die ik ooit heel lang heb gehad die had een simpel elektrisch verwarmingselement
in de uitblaasopening. Zie het meer als een element die ook in een fohn gebruikt wordt.

Waarom zou je de verwarmingsfunctie willen gebruiken, in de winter is de opbrengst van de panelen
veel lager en dan kun je prima op gas verwarmen. Ik dit geval zou ik eerder een split airco nemen met een flexibele slang.
De buitenunit buiten hangen met evt. speciale beugels en de binnenunit binnen op de grond zetten.

Dit soort units:
be70ab9d.jpg
 

Quadrupel

  • #3
Ik heb positieve ervaringen gelezen over Innova monoblock airco’s. Die schijnen wel degelijk efficiënter te kunnen verwarmen dan een C.V. op gas, zeker bij temperaturen boven het vriespunt. Onder het vriespunt wordt de capaciteit wel minder.

Het probleem wat ik heb is dat de thermostaat van de CV beneden zit en dat ik vaak maar 1 vertrek op de eerste verdieping wil verwarmen. Nu moet ik daarvoor het hele huis opwarmen en dat kost veel gas. Nu kan ik ook investeren in een slimme thermostaat op elke radiator maar dat is erg prijzig. Daarbij is gas nu al duur en het zal de komende jaren waarschijnlijk nog duurder worden. Een elektrisch kacheltje kan ook maar die gebruikt meer stroom dan een monoblock en kan niet koelen.

Een slimme oplossing leek mij dus zo’n monoblock airco. Genoeg capaciteit om het vertrek waar ik veel werk te verwarmen in de winter en genoeg capaciteit om het grootste deel van de bovenverdieping te koelen in de zomer en zo’n monoblock airco is amper duurder dan de investering in slimme thermostaten voor de radiatoren van de C.V. Daarbij heb je gelijk dat in de winter de panelen niet genoeg stroom leveren om de monoblock airco te laten verwarmen maar het zal wel efficiënter en goedkoper zijn om met die monoblock dat ene vertrek te verwarmen dan met de C.V. het hele huis te verwarmen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu