Airco's constructie en plaatsen

Hamsterhein

  • #1
In de tuin van onze woning staan drie airco units die het gehele huis kunnen verkoelen (en verwarmen). De elektra van de airco's loopt via het dak naar de (ik neem aan) tweetal binnen units (deze staan buiten ingebouwd op het dak) die alle kamers via ventilatieroosters kunnen verkoelen. Zie ook foto's. Het gaat om een groot oppervlak. Nu wil ik een dakopbouw realiseren op een deel van het dak waar de 'binnen units staan' en de buizen lopen. De aannemer geeft aan dat de binnenunits en buizen verplaatst moeten worden en dat 1 van de 3 airco's zal worden opgeofferd (keuken, deel van de gang en garage waar ik mee kan leven). De overige twee airco's worden dan vervangen.

Hoe luidt jullie advies? De constructie zoveel mogelijk handhaven of een compleet nieuwe constructie plaatsen op het dak?

Wat is het voordeel van de ventilatieroosters in het plafond, behalve dat je meerdere kamers en op meerdere plaatsen in 1 ruimte tegelijkertijd kan koelen?

Alvast bedankt

buizen dak.jpg dak elektra.jpg buitenunits.jpg 20230604_164456.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Dat is natuurlijk wel hét voordeel, dat je met één unit meerdere ruimtes en op meerdere plaatsen in 1 ruimte tegelijkertijd kunt koelen. Door de luchtstroom te verdelen over meerdere roosters hoef je per rooster ook minder lucht in te blazen, wat zorgt voor (per rooster) minder luchtverplaatsing, minder last van luchtstroming / tocht, minder geluid.

Een ander voordeel is dat je binnen geen binnenunits hebt, daar moet je ook plek voor hebben en het zijn meestal niet de meest fraaie apparaten.

Je vraag hoort niet echt op dit forum thuis, het hier is gericht op mensen die zélf gaan klussen en dit is een klus die het doe-het-zelf niveau toch wel wat overstijgt. :wink: Maar ik mag hopen dat je bij een klus van dit formaat niet alleen een bouwkundig aannemer betrekt, maar ook een koeltechnische partij? Die moeten samen toch wel een voor jou acceptabele oplossing kunnen aanbieden lijkt me.

Is deze installatie echt alleen airco (koeling)? Misschien een idee om te kijken of het meteen te combineren is met (balans)ventilatie met warmteterugwinning, als het toch op de schop moet.
 
  • Like
Waarderingen: Hamsterhein

Hamsterhein

  • #3
Dank je wel voor je uitgebreide antwoord. Wat moet ik voorstellen met de combinatie van balans ventilatie met warmteterugwinning?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Hoe is de ventilatie in de woning nu geregeld? Heb je iets van mechanische ventilatie?

Bij balansventilatie wordt er niet alleen mechanisch afgezogen, maar ook dezelfde hoeveelheid verse buitenlucht weer naar binnen geblazen. Je hebt dan geen roosters in bijvoorbeeld de kozijnen / ramen meer nodig voor de toevoer van verse lucht.

Met warmteterugwinning zit er een warmtewisselaar tussen de afgezogen lucht en ingeblazen lucht, zodat je 's winters niet een hoop warmte (= energie) naar buiten blaast.

Een airco koelt de lucht alleen, maar ververst deze niet.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
En wtw werkt ook de andere kant op.
Als.de.lucht van buiten warmer is dan sie van binnen word die lucht eerat teruggekoeld met de afblaaslicht waardoor er koudere verse lucht binnenkomt en dus de koeling minder hard hoeft te koelen.

In beide gevallen verminderd het dus de energievraag.
 

Hamsterhein

  • #6
door middel van ventilatieroosters bij het raam. Elke kamer heeft wel minimaal een ventilatiegat in het plafond, zie afbeelding. Via de airco's kan ik alle ruimtes hiermee verwarmen en verkoelen

1685905748629.png
 
Laatst bewerkt:

Hamsterhein

  • #7
The headhunter schreef:
Als.de.lucht van buiten warmer is dan sie van binnen word die lucht eerat teruggekoeld met de afblaaslicht waardoor er koudere verse lucht binnenkomt en dus de koeling minder hard hoeft te koelen.
ideaal voor een plat dak? De oppervlakte van onze bungalow is nu 180m2 (begane grond). Plan is 70-80m2 als dakopbouw te plaatsen (ik heb meer slaapkamers nodig)
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Type dak maakt niet uit.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu