Meubelpanelen op maat zagen - Welk gereedschap

Dr Appie

  • #21
Beste Fiesiekus,
Ik zou zeggen, probeer het eens en kijk dan naar de verkleuring van het zaagblad (vooral niet vastpakken!) en het toch redelijk verkleurde houtoppervlak op de zaagsnede.
 

Fiesiekus

  • #22
Goed idee. Ik ga het uitproberen. Bedankt voor de tip.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #23
Dr Appie schreef:
Ik heb gemerkt dat, hoe goed je decoupeerzaag ook is, hij/zij altijd van de rechte baan gaat afwijken. Waarom? Omdat men de neiging heeft aan een stuk door te zagen, met als gevolg dat het zaagblad (te) heet wordt en daardoor aan stevigheid verliest, en dus zijn eigen weg gaat volgen. Oplossing: korte stukjes (circa 15 cm.) achter elkaar zagen en het resultaat mag er zijn!
Sorry hoor maar dat vind ik complete onzin, met een goed gekozen zaagblad en een juist toerental wordt een zaagblad niet zo heet dat hij gaat verbuigen, zelfs niet zo heet dat hij gaat verkleuren.
Wanneer iemand met machines werkt moet het verantwoord gebeuren, wanneer zaagbladen verkleuren door de hitte is het de schuld van de gebruiker.
Ook afwijking bij lengterichting zagen is minimaal wanneer alles goed in balans is, de stukjes van 15 cm vind ik grote onzin.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #24
Ik heb nog vergeten erbij te zetten dat de pendelstand ook van grote invloed is.
 

EdP

  • #25
Pas heb ik nog aan den lijve ondervonden dat (zoals ik eerder al vermoedde) de ene (spaanplaat) meubelpaneel de andere niet is. Die van de bouwmarkt die ik pas nog heb gekocht splinterden allemaal ondanks al mijn pogingen. Een stuk dat ik ergens anders nog van overhad heb ik gewoon met de cirkelzaag rechttoe-rechtaan gezaagd, zonder snede, zonder voorritsen, zonder tape en ..... geen rafels. Nou jij weer.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #26
Toch kwaliteitsverschil ?
 

Kees61

  • #27
Je hebt verschillende kwaliteiten. De ene persing is harder dan de andere en de ene vulling is beter dan de andere en de ene toplaag is beter dan de andere. Als je zo'n plaat zaagt waar de losse stukjes (ja soms echt takjes) zo uit vallen en de zaag neemt die mee dan gaat het al mis.
 

H@ns

  • #28
Het weer en de opslag speelt ook een rol bij de "kwaliteit" Splinteren buiten het normale splinteren bij het zagen zijn meestal een gevolg van spanningen in de plaat en/of de toplaag.
Extreme warmte, een plaat die enige tijd aan één zijde afgedekt is geweest, kou, allemaal invloeden op de "kwaliteit"

Ik heb regelmatig platen gezaagd waar je een schroevendraaier in de snede moet zetten achter de zaag omdat je anders niet voorbij het spouwmes komt. Kees61 kent dit verschijnsel ongetwijfeld ook.

Je moet er niet aan denken wat er gebeurd als een onervaren klusser invalwerk gaat doen in zo'n plaat en voor het gemak het spouwmes helemaal weghaald.....
 

Kees61

  • #29
Ja er zit altijd spanning in een plaat. Ik zaag de stukken daarom eerst 2 cm langer en breder uit en zaag ze daarna op maat.
 

Cornelis

  • #30
Een tijdje geleden moest ik een paar 3mm triplex platen zagen voor de binnenbekleding van een oldtimer auto. Omdat de zaagsneden in het zicht lagen wilde ik het wel graag netjes hebben.

Ten eerste heb ik goede kwaliteit triplex gekocht bij een echte houthandel, geen bouwmarkt. Ik heb verschillende decoupeerzaagjes geprobeerd, maar ze gaven toch allemaal wel wat rafeltjes. Aftapen hielp ook niet genoeg. Toen heb ik het fineer eerst met een scherp hobbymes doorgesneden en toen langs die kerf gezaagd, werd echt
heel strak.

Overigens had de houthandel de plaat met een circelzaag in handzamer stukken gezaagd, en dat was wel een hele nette zaagsnede. Er zit dus wel kwaliteit verschil tussen profi en hobby gereedschap.
 

H@ns

  • #31
Ja maar laten we die discussie vooral niet aangaan hier. Elke kwaliteit zijn prijs en elke klus zijn kwaliteit.
Back to topic :cool:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu