Rafelen gelamineerde meubelpanelen bij zagen

Plantje

  • #1
Goedemorgen!

Gisteren heeft mijn schoonvader voor een nieuwe bedbank voor mijn dochtertje de nodige meubelpanelen gekocht. Deze zijn in de bouwmarkt op maat gezaagd en dat ziet er super strak uit.

Het probleem zit 'm in de overige stukken die we moeten zagen: daar moet een ronding in en dat doen we met een decoupeerzaag. Echter, wat we ook doen: het blijf rafelig! Er vliegen stukken af die dusdanig groot zijn dat het met de nieuwe rand die we er op gaan strijken in het zicht blijft.

We hebben diverse zaagjes gebruikt, het te zagen stuk met tape afgeplakt, vanalles!
Wanneer ik er met de bovenfrees doorheen ga is het schitterend strak! Maar met de bovenfrees even uit de losse hand langs het lijntje bewegen valt niet mee...

Wat zien we nog over het hoofd? Het toerental van de decoupeerzaag lijkt het ook niet te zijn, want bij de frees maakt het ook geen verschil of ik hoge toeren of lage toeren gebruik.

Alle hulp is gewaardeerd!
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #2
Waarschijnlijk legt het aan de machine
Voor dergelijke klusjes heb je eigenlijk een professioneel duur apparaat nodig

Je zou een proefstukje kunnen proberen waarbij je eerst een stuk tape op de plaat plakt en dan door de tape zaagt
de tape geeft extra steun aan de toplaag

Als het echt strak moet kan je beter een mal maken en het laatste stuk met een bovenfrees weg halen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Bij een decoupeerzaag is het niet de machine die het (rafelige) resultaat bepaald, maar het zaagje. Er zijn zaagjes die een veel strakker resultaat geven. Bv. laminaatzaagjes, met de tanden naar beneden gericht. Zet de pendelstand uit.

Insnijden van de rand voor het zagen kan ook helpen. Of een stuk ander hout erop plakken/klemmen, en door beide tegelijk zagen.

Zoals Boertje125 al zegt is bij een bovenfrees een mal nodig. Er zijn "flexi curve" hulpstukken te koop, of je maakt eerst zelf een mal. Dat kan bv. met de decoupeerzaag. Daarna met een kopieerfrees of kopieerring overnemen.
 
  • Like
Waarderingen: Judith-de-pudith

Poster

  • #4
Om het rafelen tegen te gaan, zaag van af de onderkant van het blad, met een fijn getand zaagje, pendelstand op uit.
De zaag naad op de goede kant breed afplakken met tape.
 
  • Like
Waarderingen: Judith-de-pudith

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #5
Dat moet je dus alleen doen als je een zaagje gebruikt waarvan de tandjes niet al zijn omgedraaid, zoals bij een laminaatzaagje het geval is.
 

Poster

  • #6
@bertplezier ?
volgens mij is dat ook niet aan de orde, in wat ik voorstelde. :wink:
 
  • Like
Waarderingen: Judith-de-pudith

Plantje

  • #7
Alles wat ik beschreef wat we al geprobeerd hebben was natuurlijk op proefstukjes. :)

Met tape afplakken hebben we ook gedaan. Bleef een drama

Laminaatzagen hebben we ook gebruikt. Geen succes. Eens te meer, omdat beide kanten goed moeten zijn. Ik heb dan ook een laminaatzaag gebruikt met de tandjes recht naar voren in plaats van naar boven of juist naar onderen.

Nu was ik gisteren ook al begonnen met testen met de bovenfrees en uiteindelijk is dat ook het meest succesvol gebleken. Dus we hebben een mal gemaakt en vervolgens in enkele keren met de bovenfrees het geheel door gefreesd.

Wel bedankt voor de tips. Hoewel er niets bij zat wat ik niet al geprobeerd had kan vragen nooit kwaad natuurlijk.

O ja... wat is de pendelstand van een decoupeerzaag? Volgens mij heb ik dat niet op die van mij. Ik heb maar een basis modelletje van Bosch uit het hobby segment.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #8
Bij de pendelstand beweegt het zaagje niet alleen op en neer, maar ook wat naar voren bij iedere slag. Hierdoor "hapt" het zaagje meer.
 

Poster

  • #9
Het contra zagen al geprobeerd, lijkt mij sterk dat dit niet lukt, u kan er nog een metaalzaagje inzetten, als er geen pendelstand op de machine zit, kan u die ook niet uitzetten, geen probleem dus.
suc6
 

Plantje

  • #10
Ah...nu weet ik het weer. Mijn vader heeft dat op zijn machine wel ja. Dat is ook vrij duidelijk te zien. Nee, die van mij gaat alleen heen en weer. Dat pendelen is inderdaad handig als je meters moet maken.

Contra zagen is de plaat omdraaien en dan zagen?
 

Poster

  • #11
Klopt.

En een pendelstand levert ook ruwer werk op, meestal gebruikt voor de wat hardere houtsoorten, het voorkomt het "vol/vast-lopen" van het zaagje.
 

Plantje

  • #12
Op de kop leggen lukt dus niet, omdat beide kanten in het zicht zitten.
 

Poster

  • #13
Dan vanaf de -minst- zichtbare kant zagen, met een zeer-zeer fijn zaagje, en er geen extra zaag druk op uitoefenen.
Het opsluiten met een dunne plaat hout, aan weerszijde, wil wel eens helpen, maar geeft zeker geen garantie, anders wat ruimer zagen, en afwerken met een schaafmachine.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #14
Als je de bovenfrees gebruikt moet je eerst grof zagen en dan langs je mal in 1 keer de laatste paar mm. met de frees doen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu