Metseltrucs voor lijntje

Jeroen68

  • #1
Ik heb een spouwmuur met met een 2m breed en 3m hoog gat erin. Twee stalen balken bovenin, en twee, keurig gemetselde, massieve kolommen aan beide zijden van het gat. De kolommen zijn gemetseld in het 'patroon' van de orginele muur.

Ik wil deze spouwmuur weer dichtmetselen. Twee muren dus. Vraag is hoe ik mijn horizontale metsellijnte vastmaak. Normaal zou ik een stelprofiel maken met streepjes om de 6cm, maar de kolommen zijn al perfect recht, hebben dezelfde steenmaat als die ik wil inmetselen.

Vraag is nu hoe ik mijn lijntje bevestig???

Extra vraag is hoe ik voor een goede verankering zorg. In verband metselen met kolommen is niet mogelijk.
 

Rob smeets

  • #2
Een panlat vertikaal om de hoeken van de totale gevel? Een lagenmaat heb je niet meer nodig want je houdt het bestaande metselwerk aan.
Verder kun je om de 5 lagen een spouwanker of kozijnanker inboren.
Gebruikelijk is trouwens om het nieuwe metselwerk in zo.n geval ca 2 cm terug te metselen.
 

Jeroen68

  • #3
Panlat?

En waarom 2cm terug? Zodat het na de raaplaag in ieder geval weer strak is?
 

Jeroen68

  • #4
Snap de panlat toen ik eenmaal bezig was. Echter iets anders verzonnen. Ik sla een stalen nageltje onderaan iedere voeg. Dat is dan mijn lagenmaat.

Heb er nu 200 stenen erin om erachter te komen dat stenen nu 55mm dik zijn, en die van vroeger 50mm. Mijn voeg is gemiddeld 7mm dik. Lijkt me niet ideaal. Ben op de helft (van 1muur, het is een spauwmuur). Ben van plan het bovenste deel maar met een correcte voeg (10-12mm) te doen. Maar dan moet ik met lagenmaat aan de gang. Ook wel weer leuk om een keer gedaan te hebben. Of niet mee zitten en met dunne voeg verder?

Laatste vraag? Wil hem ook stucen. Hoe lang moet ik wachten?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu