Meterkast van 1x 35A naar 3x25A vanwege panelen

J_Ka

  • #1
Hallo allen,

Bij voorbaat bedankt voor jullie tijd om dit te lezen en hopelijk te reageren.
Ik ben offertes aan het opvragen voor het laten plaatsen van zonnepanelen en ben er inmiddels achter gekomen dat mijn huidige meterkast niet volstaat. Volgens mijn beheerder (Enexis) beschik ik momenteel over 1x 35A. Dit moet ik laten aanpassen naar 3x25A omdat mijn zonnepanelen ongeveer 5500kwh gaan opwekken.
Ik heb hier totaal geen verstand van maar ben er via Enexis achter gekomen dat zij dit voor mij kunnen doen. Kost ongeveer 270 euro. Wel geven zij aan dat voordat ze komen, de hoofdschakelaar aangepast moet worden naar 3 fasen en dat ik dit zelf moet regelen.

Zijn er andere zaken waar ik rekening mee moet houden? Als de panelen geplaatst worden maken ze er een extra groep voor overigens.
Ook vraag ik mij af hoeveel werk het aanpassen van de hoofdschakelaar is (nee ik ga het niet zelf doen) en waar ik aan moet denken qua kosten. Ik kom er via google niet uit namelijk..

Nogmaals bedankt voor de hulp!


IMG_20220627_172049.jpg
IMG_20220627_172123.jpg
IMG_20220627_172055.jpg
 
Laatst bewerkt:

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Zo te zien heb je nog geen hoofdschakelaar. Deze laten plaatsen is een simpel klusje maar je hebt wel een electricien met zegelrecht nodig.

Mijn ervaring in het zuiden van het land is dat het voldoende is om een 4 polige hoofdschakelaar in huis te hebben. Als de netbeheerder komt dan sluit die de hoofdschakelaar aan en kun je een electricien de boel laten herverdelen over de 3 fasen.
 

J_Ka

  • #3
IMG_20220629_174843.jpg


Wat is dit? Niet de hoofdschakelaar dus?
Wat moet ik nu doen? Zelf een 4 polige hoofdschakelaar bestellen via internet en Enexis vragen die aan te sluiten?

Op hun site geven ze namelijk aan dat ik de hoofdschakelaar eerst zelf moet laten vervangen voordat zij komen om 1x 35A te veranderen naar 3x25A
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Dat is een aardlekschakelaar.

Als je op zeker wilt spelen dan moet je een installateur met zegelrecht laten komen en hem een 4 polige hoofdschakelaar laten plaatsen. Hij kan dan meteen alles over de 3 fasen verdelen en de fasen op de hoofdschakelaar tijdelijk even doorlussen. Enexis kan dan zo aansluiten op de nieuwe hoofdschakelaar.
 
  • Like
Waarderingen: J_Ka

J_Ka

  • #5
Zoveel weet ik er dus van :')
Zal morgen eens even rond bellen om te kijken wie dat kan doen. Enig idee aan wat voor bedrag ik moet denken? Enexis vraagt 270 euro maar voor de elektricien bedoel ik
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6
Voor een 150 euro zou je wel klaar moeten zijn denk ik. 40 euro voor een hoofdschakelaar, uurtje werk incl. voorrijden en dan nog opnieuw zegelen. Maar we laten ons hier verder niet uit over prijzen.
 
  • Like
Waarderingen: J_Ka

J_Ka

  • #7
Oke maar dan heb ik een indicatie. Super bedankt!
 

J_Ka

  • #8
Even contact gehad met Enexis en die geven nu aan dat bovenstaande niet voldoende is. Ik moet eerst mijn groepenkast aan laten passen naar 3 fase voordat zij aan de slag kunnen zeggen ze.
Voor hoeveel groepen zal ik gaan? 8?
Ik heb een vaatwasser, waterkoker, combioven, wasmachine, wasdroger. In de nabije toekomst komen er 2 aircos die ook kunnen verwarmen en er komen dus zonnepanelen. Het bedrijf dat deze komt leggen plaatst een extra groep dus daar hoef ik nu geen rekening mee te houden.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #9
Onzin, Enexis heeft enkel een 4 polige hoofdschakelaar nodig. Al heb je geen enkele eindgroep dan maakt dat voor hun niets uit.

De mensen die jij aan de telefoon krijgt bij de klantenservice weten doorgaans helaas te weinig van de techniek en lezen dan maar een standaard verhaaltje voor zodat zij veilig zitten.
 

J_Ka

  • #10
Hmm dus ik hoef geen 3 fase groepenkast te hebben voor een 3 fase aansluiting? Ook niet met oog op de toekomst? (Elektrisch koken, airco's, zonnepanelen)
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #11
Jawel, maar op moment van de omzetting door Enexis heb je enkel een 4 polige hoofdschakelaar nodig. Als de rest kun je daarna nog laten aanpassen.

Voor elektrisch koken heb je een krachtgroep nodig. Voor zonnepanelen veel kans ook. Aircos werken gewoon op 1 fase.
 

J_Ka

  • #12
Is het dan niet verstandiger om gelijk de groepenkast naar 3 fasen te laten veranderen? Kost nu waarschijnlijk meer maar minder dan wanneer ik het later apart moet laten doen. En zeker als het uiteindelijk toch moet vanwege elektrisch koken?
Is een vraag, geen aanname. Wil graag een weloverwogen keuze maken namelijk
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #13
Als je helemaal geen kennis hebt is het misschien handiger om
De omzetting via een installateur te regelen dat zal iets meer kosten maar dan gaat het wel in 1 keer goed
 
  • Like
Waarderingen: Sxnder

J_Ka

  • #14
Ik ga sowieso niks zelf doen. Behalve betalen :)
Of bedoel je Enexis sowieso buitenspel zetten? Kan dat uberhaupt?
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #15
Enexis gaat je meterkast niet vervangen; dat moet je via een elektricien regelen.

Bedrijven die zonnepanelen leggen, kunnen bijna altijd ook je meterkast vernieuwen. Voordeel daarvan is dat je de btw daarvan terug kan krijgen als je het tegelijkertijd met de panelen doet.
 

J_Ka

  • #16
@Impie,

Dat weet ik. Een elektricien moet de boel aanpassen. Wat Enexis wel kan/moet(?) doen is 1x 35 naar 3x25 zetten en een nieuwe, bijpassende slimme meter plaatsen.
Verder goede tip wat betreft de BTW, ga ik even navragen!
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #17
Impie schreef:
Bedrijven die zonnepanelen leggen, kunnen bijna altijd ook je meterkast vernieuwen
Ik zou de groepenkast niet door een PV boer laten doen. Er zijn er veel die er echt geen verstand van hebben maar graag de centen binnen harken.

De groepenkast hoeft niet te worden vervangen. Je moet nu enkel wat aardlekschakelaars toevoegen en de boel herverdelen over de 3 fasen. Dit kan een electricien voor je doen. Die kan evt ook alvast een krachtgroep voor het koken plaatsen.

Om Enexis kun je niet heen. Die zijn monopolist.
 

J_Ka

  • #18
Ik zie een beetje door de bomen het bos niet meer.
Ik heb nu 1 fase met 4 groepen.
- Ik wil graag meer groepen (8?)
- Ik wil een krachtgroep hebben (voor het koken)
- Ik heb blijkbaar meer aardlekschakelaars nodig (voor de zonnepanelen plaatsen ze er tijdens de installatie van de panelen 1 bij, dit is niet voldoende begrijp ik?)
- Ik heb blijkbaar geen hoofdschakelaar maar die heb ik wel nodig dus?

- Is het laten plaatsen van een nieuwe kast (zoals bijvoorbeeld op bijgevoegde afbeelding?) niet goedkoper (op de lange termijn) en makkelijker en sneller dan allerlei aanpassingen doen aan mijn huidige kast?
Groepenkast.jpg


- Er moet dus een elektricien die complete kast komen plaatsen. Of er moet een elektricien aardlekschakelaars, nieuwe groepen, kookgroep, krachtstroom en een hoofdschakelaar komen plaatsen en de boel herverdelen over 3 fasen? Heb ik dan alles?
- Enexis moet daarna de slimme meter vervangen en 1x35A naar 3x25A omzetten?
- Daarna laat ik mn panelen plaatsen en maken zijn een extra groep hiervoor en plaatsen zij de extra aardlek hiervoor.

Klopt het zo of haal ik alles door elkaar?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #19
Nee dat klopt perfect.

Overleg met de electricien hoe hij het wil aanpakken. De meeste zijn niet bereid om zelf gekochte groepenkasten te installeren.
 

J_Ka

  • #20
Top. De foto was enkel ter illustratie. Ik laat de elektricien een groepenkast meenemen als hij deze komt plaatsen. Ga m niet zelf bestellen.

Maar mn belangrijkste vraag is eigenlijk of het laten plaatsen van een nieuwe kast (zoals bijvoorbeeld op bijgevoegde afbeelding?) niet goedkoper (op de lange termijn) en makkelijker en sneller is dan allerlei aanpassingen doen aan mijn huidige kast?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu