Meterkast maken

Beste allemaal,

Een vriend van mij heeft ergens een schuur waar hij fietsen in wil gaan maken. Nu wil hij daar een nieuwe meterkast plaatsen om alles gelijk netjes te kunnen maken.
De aanvoer komt van een andere meterkast met 3 x 16 A zekeringen.
Kan hij dan een meterkast maken met bijvoorbeeld 2 groepen van 10 A op elke van die fase, dus 6 in totaal? Er zullen niet echt veel zware dingen op komen te draaien, hoogstens een compressor en misschien wat laders voor elektrische fietsen.
Ik weet niet wat zijn compressor vraagt, maar dat zal vast niet meer zijn dan 10A, dus die zouden we dan ook nog als enige op een groep kunnen zetten.
Of kunnen er ook 3 groepen van 10 A per fase? Dan kunnen we net wat meer zaken splitsen mocht dat nodig zijn.

Ik hoop dat iemand mij hierbij kan helpen.

Bedankt alvast
 
In verband met selectiviteit mag je in de schuur enkel nog 6A groepen maken.

Maar waarom wil je nog een groepenkast in de schuur? Als er toch geen grote verbruikers zijn is een kabel vanuit het huis toch prima? Of anders 2 of 3 kabels? Die zeker je dan in de woning af op 16A. Dan kun je er ten minste nog iets mee in de schuur.
 
Omdat hij de schuur huurt van iemand anders. Dus dan kan hij niet heel makkelijk bij die zekeringen. Zijn ook nog van die oude smeltzekeringen dus geen automaten.
 
Tja, als de aardlek er dan uitklapt dan moet hij alsnog bij de verhuurder zijn. Dus daar schiet je niet veel mee op.

Zoals gezegd kun je 6A groepen maken in de schuur. Vraag is dan of dat genoeg is.
 
Zou ik dan wel bijvoorbeeld 9 groepen van 6 A kunnen maken? Of meer mocht dat nodig zijn?
Als er dan per 4 groepen wel 1 aardlek zit natuurlijk.
 
9 Groepen maken mag wel maar heeft geen enkele zin want dan vliegt die 16A in de woning er toch wel eerder uit dan de 6A groepen in de schuur...

Ook moeten aardlekschakelaars selectief zijn tegenover elkaar, dat maakt het nog even wat lastiger.

Maar waarom nou per se die onderverdeler? Als je toch geen grote verbruikers hebt dan is de kans dat de elektra van de schuur afschakelt bijzonder klein.

Ik zou me niet die restrictie van 6A groepen op de hals willen halen wetende dat je er eigenlijk weinig mee opschiet.
 
Laatst bewerkt:
Een B6 automaat is (tot op zekere hoogte) selectief achter een gG16 patroon.

Je mag prima 9 B6 groepen inbouwen in die onderverdeler (3 per fase). Bij kortsluiting achter één van die groepen blijft de voeding waarschijnlijk gewoon in.

Maar het is dan natuurlijk nog wel mogelijk om de voeding uit te laten schakelen door overbelasting, als je op meerdere groepen tegelijkertijd tot 6A gaat gebruiken. Wat dat betreft zit je met 6 eindgroepen (2 per fase) een stuk veiliger.

Ik snap niet dat hierboven wordt geroepen dat dit niet mag. Het is in feite niets anders dan een groepenkast met 9 B16 eindgroepen achter 3x25A hoofdzekeringen van de netbeheerder, maar dan alles een stapje kleiner.

De aardlekbeveiliging is wel een punt van aandacht, deze wil je natuurlijk ook selectief hebben, zodat je vanuit de schuur ook niet de aardlekschakelaar bij de verhuurder tript. Je zou alle eindgroepen in de onderverdeler moeten beveiligen met een 30mA aardlekschakelaar, de kabel naar de schuur moet worden voorbeveiligd met een 300mA selectieve aardlekschakelaar (let op: "selectief" is echt een eigenschap van de aardlekschakelaar, niet alle 300mA aardlekschakelaars zijn selectief). Deze selectieve aardlekschakelaar mag alleen de distributiekabel beveiligen, geen eindgroepen. Dit betekent dus dat de groepenkast van de verhuurder aangepast zal moeten worden.

Onder voorwaarden zou die aardlekbeveiliging aan de kant van de verhuurder zelfs achterwege kunnen blijven, maar om daar over te oordelen missen we een hoop info (soort kabel, installatiemethode, netstelsel, aardverspreidingsweerstand).

Maarehm... Dan heb je straks een installatie waarmee je niet zomaar een beveiliging van de verhuurder zult aanspreken, heel mooi. Maar als je een keer een standaard slijptol wilt gebruiken, dan kan dat niet. Een koffiezetapparaat? Ook niet. Waterkoker? Helaas. De compressor heb ik ook mijn twijfels over.

Oftewel een hoop geld en moeite voor iets wat technisch wellicht klopt en netjes selectief is. Maar is het dan ook nog bruikbaar?
 
9 Groepen maken heeft geen enkele zin want dan vliegt die 16A in de woning er toch wel eerder uit dan de 6A groepen in de schuur...

Je realiseert dat je nu ongeveer hetzelfde roept als:
"9 B16 groepen maken in een woonhuis heeft geen enkele zin want dan vliegt de 25A van de netbeheerder er toch wel eerder uit"?

De verhouding tussen 16A en 25A (1,56x) is zelfs veel lager dan die tussen 6A en 16A (2,67x). Wat selectiviteit betreft zit je met de laatste dus (veel) beter.

Natuurlijk kun je in beide gevallen de voorliggende zekering laten aanspreken door overbelasting. Of dat daadwerkelijk gebeurt hangt af van de gelijktijdigheid.

Ik gok dat het in dit geval in het schuurtje wel prima zal gaan aangezien je toch geen serieus elektrisch gereedschap meer kunt gebruiken. :lol:
 
Als TS schrijft dat er wel bijv. een compressor gaat draaien (wordt al lastig op 6A) dan zullen de aanwezige groepen toch aardig belast gaan worden.

De verhouding mag dan ruimer zijn maar in een woonhuis zijn er relatief weinig groepen die dicht op de 16a trekken terwijl ik de indruk krijg dat TS hier wel aardig de grenzen van de 6A gaat opzoeken.

Om er echt uitspraken over te doen moeten we een overzicht krijgen van welke verbruikers er precies komen en wat de bijbehorende vermogens zijn. En wat er wel of niet tegelijk zal draaien.

Maar goed, volgens mij zijn we het erover eens dat een onderverdeler hier meer in de weg gaat zitten dan dat deze iets oplost :wink:
 
Ik zal wel eens gaan kijken welke verbruikers er nu daadwerkelijk op komen.
Er zit nu volgens mij ook een stoppenkast in de schuur met 16A smeltveiligheden. Dus weet niet wat de vorige huurder daar mee wilde bereiken en hoe vaak de stoppen aan de kant van de verhuurder zijn gesprongen.
Alvast hartelijk bedankt voor het mee denken.
 
3x16A:
Als die allemaal van alamats komen, dan zijn er altijd 2 reserve's mocht er een keer een groep uitgaan.
Of hebben we het eigenlijk over één krachtgroep? (dat zou wel fijn zijn, dan kan er tenminste een compressor op, waar die wat meer mee kan dan banden pompen)

Kortsluiting gebeurt bijna nooit,
alleen een zware oude slijptol of een goedkoop lasapparaat laat een 16A er soms uitspringen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan