Relais ? in meterkast maken herrie

Buurman36

  • #1
Goedendag,

Sinds enige tijd komt er een soort van zoemend geluid uit mijn meterkast en onderzoek wees uit dat dit uit een kastje komt (zie foto) waarin volgens mij soort van relais zitten. Kan dit kwaad en heeft iemand een idee hoe dit te verhelpen?

grt
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Heb je enig idee waarvoor deze relais zijn? Heb je iets bijzonders qua automatisering in huis? Een afwijkende manier om verlichting te schakelen?

Volgens mij zijn het pulsrelais die je laat zien, pulsrelais schakelen om wanneer de spoel kort bekrachtigd wordt. Als deze constant zoemen dan lijkt het er op dat de spoel bekrachtigd blijft, dat is zeer zeker niet de bedoeling. De relais kunnen dan zeer heet worden en kapot gaan.

Mogelijk zie ik bet verkeerd en zijn het geen pulsrelais maar conventionele relais, dan klopt het wel dat ze langere tijd bekrachtigd worden. Als deze harder gaan brommen dan zijn ze versleten. Vervangen is dan de remedie.
 

Buurman36

  • #3
HaI Xander ,

enige wat ik nu weet is dat er een een aantal lichtschakelaars mee verbonden zijn meer niet. Is het eenvoudig deze te vervangen of moet ik hier iemand voor inschakelen?

Mart
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Die lichtschakelaars, zijn dat pulsdrukkers?

Kun je de 24V voeding die de stuurstroom verzorgt vinden en even uitschakelen? Blijft verlichting die ingeschakeld is dan branden of valt alles uit?

(Dit om mijn theorie te toetsen of het pulsrelais zijn ja of nee.)

Als het pulsrelais zijn die bekrachtigd blijven dan zit er er ergens in de stuurstroominstallatie iets fout, wat je eerst zult moeten vinden en oplossen. Anders gaan ook jr nieuwe relais kapot.
 

Buurman36

  • #5
Hai , wanneer ik de voeding eruit haal blijven ze branden. Vreemd is dat wanneer ik hierna de voeding er weer op zet dan kan de ene aan en uit gezet blijven worden. De ander kan ik dan aan en uit zetten maar hierna reageert deze niet meer en gaat hendeltje knopje op relais naar beneden (uit) op het relais. Het zijn altijd gewone schakelaars geweest welke met dunne draadjes
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Als de staat van de relais niet veranderd wanneer je de voeding uitschakelt, lijkt het me dat ik ze correct heb herkend als pulsrelais.

Het is absoluut niet de bedoeling dat pulsrelais continue bekrachtigd blijven. Ik heb ze al eens zien uitbranden door zo'n geintje... Pulsrelais worden kortstondig bekrachtigd en schakelen dan om (dus van aan naar uit of van uit naar aan). Eventueel brommen mogen ze dan een seconde lang doen, zolang als je de drukker vasthoudt. Langer is niet goed.

Wat noem jij "gewone schakelaars"? Zijn dat wisselschakelaars? enkelpolige schakelaars? serieschakelaars? pulsschakelaars?

Ik denk dat het verstandig is om hier een vakman bij te halen die kan nagaan waarom het relais bekrachtigd blijft. Wellicht heeft het iets te maken met je schakelaar die na enkele keren niet meer te bedienen is. Misschien is die schakelaar defect? Dat zou je eventueel nog zelf kunnen uittesten door de schakelaar te verwijderen.
 

Buurman36

  • #7
Het zijn volgens mij wisselschakelaars. Maar valt niet mee nog voor kerst een vakman te krijgen als de boel hier thuis maar niet afbrandt
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Ik kan me niet zo goed voorstellen hoe een wisselschakelaar met een pulsrelais hoort te werken...

Dus waarschijnlijk heb je of geen wisselschakelaars, of geen pulsrelais...
 

Buurman36

  • #9
De dunne draadjes aan de schakelaar zijn op dezelfde wijze aangesloten als bij elke ander schakelaar waar je normaal met bruin en blauw werkt .
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #10
Op een normale schakelaar werk je niet met blauw en bruin, maar met bruin en zwart.

Veert de schakelaar altijd terug naar dezelfde positie na bedienen?
 

Buurman36

  • #11
De schakelaar komen niet terug in dezelfde stand is dus geen pulseschakelaar naar mijn idee.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #12
Denk het dan ook niet.

Maar als je relais schakelt met normale wisselschakelaars, moet het relais dus afvallen wanneer de spoel niet meer bekrachtigd wordt (wanneer je de schakelaar uit zet). Dan zouden het geen pulsrelais zijn maar gewoon conventionele relais. Deze zouden dan echter ook moeten afvallen wanneer je de stuurstroomvoeding uitschakelt, maar dat doen ze niet zeg je.

Kortom, ik snap er niets meer van. ;) Dat betekent ook dat ik er weinig zinnigs meer over kan zeggen helaas...
 

Buurman36

  • #13
Hai in ieder geval bedankt ik haal er maar een vakman bij .
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #14
Wellicht zijn het geen pulsrelais en maak ik me druk om niets hoor. ;) Ik kan dat alleen niet rijmen met het feit dat ze niet uitschakelen als je de 24V spanning eraf haalt.

Bij normale relais is het gebruikelijk dat ze langere tijd bekrachtigd worden. Die kunnen inderdaad wel eens gaan brommen, als dat te erg wordt kun je ze gewoon uitwisselen en is het weer opgelost... Maar voordat je daar aan begint is het natuurlijk wel nuttig om 100% zeker te weten wat voor relais het zijn, anders weet je ook niet waarmee je ze moet vervangen.

Als ik zoek op "Merlin Gerin TL" vind ik informatie van Schneider Electric, de partij die Merlin Gerin heeft overgenomen en dan kom ik ook daadwerkelijk op pulsrelais terecht trouwens: https://www.se.com/ww/en/product-range-presentation/875-tl/
En dan blijf ik er bij dat brommen een heel slecht teken is. Die spoel hoort heel kort bekrachtigd te worden (gedurende de "puls") en daarna mag je er niets meer van horen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu