Meterkast groepen indeling aanpassen (lege groep gebruiken)

Debontehond

  • #1
Allen,


Als ik de wasmachine, oven en/of magnetron aanzet, knallen de stoppen er soms uit. Ik heb de meterkast geopend en bekeken hoe dat aangesloten zit, en nu zie ik dat ik drie groepen heb, en dat er maar twee belast worden. Ik zou graag de derde groep willen gebruiken voor het hok.

Wanneer ik de (Hafonorm) meterkast bekijk zie ik twee PVC pijpen vanaf de meterkast omhoog het 'plafond in' gaan. Ik zou verwachten dat in die twee buizen alle draden zitten en dat die tussen de twee stoppen verdeeld worden. Er komt toch uit elke kamer een setje kleine draden die samenkomen in de meterkast? Maar het lijkt erop dat er alleen twee dikke draden naar die buizen gaan. Ik kan het niet precies zien. Als dat zo is, dan moet er ergens anders toch een verdeelpunt zijn waar de draden uit alle kamers samenkomen en gebundeld worden naar dikke draden die naar de meterkast lopen? Of is het waarschijnlijker dat die PVC buizen vol zitten met kleine draden die samenkomen in de 2 groepenkasten.

Kan ik zelf de bedrading zo doen dat die lege groep met het hok belast wordt? Wat moet ik daarvoor doen? Hoe kan ik erachter komen waar die draden samenkomen? Waar moet ik op letten?

Hier zijn fotos van de meterkast:
Meterkast totaal


Meterkast bovenstuk groepen: hier kan je zien dat de meest rechter groep (NR1 met N L erop) leeg is, en dat er twee setjes dikke draden NR2 + NR3 omhoog gaan. Ik zou verwachten dat alle kleine setjes draden in achter NR4 zitten, maar het lijkt net of alleen die dikke draden omhoog gaan.


Meterkast middenstuk


Meterkast onderkant


PVC buizen naar 'plafond': dit komt uit de meterkast

 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
De draden komen normaal gesproken per vertrek samen in de centraaldoos, meestal is dat het punt waar de lamp ook aan hangt. Vandaar gaat het dan verder naar de volgende centraaldoos om uiteindelijk in de groepenkast te eindigen. Om een extra groep aan te kunnen sluiten, zal er dus ook een pvc buis met draden van de meterkast naar dat hok moeten lopen. Indien mogelijk zou ik iig de wasmachine op een aparte groep zetten als dat nog niet het geval is.
Bij het plafond zie je nog een lege buis, meestal komt die uit in de keuken nabij het kooktoestel.
 

Lichtpunt

  • #3
Je zou eens kunnen proberen om een trekveer in de loze linkse buis boven je kast te steken, waar komt deze uit?
A-Is het mogelijk vanaf dat gevonden punt een van de genooemde apparaten te bereiken?

B- Is het mogelijk om vanuit je meterkast een buisleiding of kabel te monteren naar de lokatie wm of oven?
 

Lichtpunt

  • #4
Wordt mij alleen niet duidelijk hoe de aardrail bovenin je groepenkast met 'aarde' is verbonden?
Zie wel een grijzig/wit kabeltje, maar dat leek mij meer de belkabel die vanaf de beltrafo komt.
 

Debontehond

  • #5
Een gangbare indeling is dus: per vertrek een centraaldoos en dan een bundelende centraaldoos en dan door naar de meterkast? Waar kan ik die bundelende centraaldoos vinden? Wat zou een logische plek zijn om die te plaatsen?

Het makkelijkste zou zijn als ik de bestaande leiding vanaf bv de wasmachine zodanig aan kan sluiten dat die op de lege groep komt. Er is immers als een verbinding, het is alleen zaak dat die op een de lege groep komt. Is dat te doen? Hoe kan ik van de bundelende centraaldoos de bedrading van 1 vertrek op die lege groep zetten?

Wat de aardrail betreft, mijn flat is oud en niet geaard. We hebben de wasmachine laten aarden op een waterleiding in het toilet. Ik heb ergens gelezen dat dit eigenlijk niet mag. Verder is er niks geaard volgens mij.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #6
Een 'bundelende' centraaldoos bestaat niet. Centraaldozen (zoals gezegd de lichtpunten) kunnen gewoon onderling verbonden zijn. Als je de wasmachine apart wilt zetten ligt het meeste voor de hand een nieuwe kabel van de groepenkast naar de wasmachine trekken. Via de bestaande buizen is dat niet mogelijk.
De aard situtie is zo ronduit gevaarlijk, daar zou je eigenlijk iets aan moeten laten doen.
 

Debontehond

  • #7
Die aarde ben ik ook niet zo blij mee. Het is een huurpand, is mijn huurbaas hier niet voor verantwoordelijk?

Een volledig nieuwe leiding lijkt me veel werk. Kan ik niet een deel van de bestaande leiding gebruiken tot het punt waar de draden samenkomen naar de dikke draden naar de stoppenkast?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #8
1 Klopt, de eigenaar is verantwoordelijk voor een deugdelijke installatie.
2 Nee, er zijn geen dikke en dunne draden. Ze hebben allemmal dezelfde dikte (2,5mm2). Het buizen stelsel van de ene groep mag niet verbonden worden met dat van een andere groep. Als ze in het beton zijn gegoten kom je daar dus nooit meer bij. Een nieuwe kabel is dan de enige manier.
 

Debontehond

  • #9
Ok, ik zal eens kijken of ik mijn onwelwillende huisjesmelker van een huurbaas zo ver kan krijgen om de boel te laten aarden.

Volgens mij zijn de draden inderdaad in beton gegoten. Daar kom ik dus nooit meer bij. Maar een nieuwe leiding leggen gaat dan even lastig. Die moet je in het beton fresen en dicht metselen wil je niet onzichtbaar doen.

(zucht) Geen makkelijke manier dus om dit te doen?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #10
Als het makkelijk geweest was, was het al lang gebeurt :wink: .
 

Lichtpunt

  • #11
U heeft nog niet gekeken waar de loze lege buis heen gaat?
Alternatief is niet wassen tijdens het koken.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #12
Is waarschijnlijk een 'kookleiding' die nabij de kooktoestel uitkomt. Wellicht zou je via deze leiding bijv je oven apart kunnen zetten.
 

Lichtpunt

  • #13
Debontehond schreef:
Allen,
Als ik de wasmachine, oven en/of magnetron aanzet, knallen de stoppen er soms uit.
De laatste geopperde mogelijkheid geeft u de mogelijkheid de oven en magnetron op een eigen voeding te zetten.
Maar dat was al eerder in het draadje gesuggereerd.
 

Debontehond

  • #14
Helaas heb ik geen trekveer in huis, ik heb dus geen idee waar die buis uitkomt. Bij het fornuis zit een stopcontact en maar die moet wel op een van die andere twee automaten zitten want die werkt nu al.

In de gang zit een verlaagd plafond met een lamp. Kan het zijn dat alle leidingen daar samenkomen? Dat zal toch niet weg gemetseld zitten in het beton ergens? Die derde leiding moet toch op een logische plek uitkomen.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #15
De meest logische plek is toch nabij het kooktoestel. Deze leiding is namelijk in princiepe bedoelt voor elektrisch koken.
 

Lichtpunt

  • #16
Debontehond schreef:
Helaas heb ik geen trekveer in huis,
Kijk eens achter je fornuis, is daar geen blinddeksel te zien.
Zo ja, neem je stofzuiger en een klos vliegergaren, misschien dat je deze door de buisleiding kan zuigen.
Je zult toch iets moeten!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu