Merantie deur gebeitst, maar kleur is te donker!?!?!?!

Sharky

  • #1
Besten,

we hebben een nieuwe meranti voordeur.

Deze heb ik afgelopen week in de beits gezet. (Licht eiken Meesterbeits van een zekere meneer Bever ;) )

We wisten dat de kleur op de deur donkerder zou uitvallen dan op de deksel aangegeven. Zeker omdat meranti rood is van eigen.

Echter valt ons de kleur zo erg tegen omdat deze te donker is geworden. We hadden eerst een echte eiken deur maar die was rot. De kleur van die deur was redelijk geel en we willen eigenlijk zo'n soort kleur deur terug.

Wat kan ik nu het beste doen? Is er een beits te krijgen die de kleur lichter kan maken? Of moet ik dan eerst de deur bleken of iets dergelijks? Uiteraard kunnen we nog altijd kiezen voor een dekkende beits maar dan is de nerf structuur niet meer zo mooi zichtbaar. :(

Wie o wie kan raad geven?!?!
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Bleken hoeft niet, goed schuren wel. Ga niet verder dan licht grenen als u geen donkere deur wilt. Meranti is afhankelijk van spint-, of kern hout roodachtig tot bruin, hieraan kunt u niets veranderen. Ook een lichtere beits op de bestande ondergrond zal niet veel schelen al kunt u dit wel op de sluitzijde van de deur uitproberen.

Na het schuren goed ontstoffen en reinigen, dan weer minimaal 3 a 4 lagen beits opzetten. Begin met een wat verdunde laag.
 

Sharky

  • #3
Wat verstaat u onder goed schuren??? De complete beits eraf schuren??
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
Inderdaad. Omdat het een transparante afwerking betreft geeft een lichtere beits over een donkere onderlaag weinig effect.
 

Sharky

  • #5
Maar beits trekt toch in het hout?!?!

Dan moet ik dus lang schuren :(
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #6
Ik respecteer uw vurige wens en die van 15,9 miljoen Nederlanders, om maar van dat schuren af te komen...helaas.

Beits is vrij makkelijk machinaal te verwijderen want dat indringen moet u ruim zien. Ook fohnen of afbijt kan, maar daarmee verhoogt u de kans op oppervlakte beschadigingen door schapers maar deze methoden zijn voor het verwijderen van beits ongebruikelijk. Blijft dus over.....
 

Sharky

  • #7
Ok heel duidelijk.

Schuren is inderdaad niet mijn favoriete bezigheid en ik had gehoopt (tegen beter weten in :mrgreen: ) Dat er een andere oplossing zou zijn.

Gelukkig heb ik pas 1 laag erop gezet.

Een ander vraagje:

ik heb nu de deur en het kozijn in dezelfde kleur gezet maar wat gebeurd er als ik het kozijn wit verf. Oogt de deur dan lichter?? of geeft dat weinig verschil? Wat is gebruikelijk?
Alles dezelfde kleur (deur en kozijn)
Of kozijn een andere kleur dan de deur?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #8
U probeert nog steeds onder het schuren uit te komen :denk: Als u een gebeitst raam hebt en de kozijnen zijn wit, dan zal dat door reflectie niet noemenswaardig lichter lijken.

Anders wordt het als u een knalrode hoogglans deur hebt in een wit hoogglans deurkozijn. Hierin ziet u duidelijk in het wit de rood reflectie.

Alles dezelfde kleur is net zo toepasbaar als alles een andere kleur, behalve bij rijksmonumenten dan. Hierbij bent u gebonden aan de voorschriften. Voor de rest: vrijheid, blijheid.
Bedenk dat lichte kleuren minder onderhouds intensief zijn dan donkere.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu