Verf onderkant deur na verwijderen houtrot

Wendy W

  • #1
Mijn garagedeuren waren aan de buitenzijde-onderkant gaan rotten. Vocht is vanaf de onderkant van de deuren gaan optrekken. Rot is verwijderd door een timmerman en die heeft een weldorpel op de deuren gezet.

Met welke verf schilder ik nu de onderkant van de deur. Systeemverf? Als ik goed begrijp kan vocht dan nog uit de deur. Maar beschermt dat dan wel voldoende tegen nieuw optrekkend vocht?

Huidige situatie: Er zit nu wel verf op de onderkant, maar het en der zie ik kaal hout. De nieuwe weldorpel is voorzien van een laag grondverf. Ik kan het overigens niet heel goed zien: deuren uit sponning halen is geen optie vanwege gewicht. Heb daarom gekeken met een spiegeltje.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
De deur moet over de hele breedte aan de onderzijde vrij lopen. Als deze gaat schuren is de verf weg en kan vocht direct in het hout trekken.

Dus ja: Behandelen met een goed verf voor buitentoepassingen. Kan prima met dezelfde verf die op de onderzijde zit. Je gaat hier geen aparte verf voor kopen.
 

Wendy W

  • #3
Dankjewel Walker!

Deuren lopen vrij. Volgens mij is de onderkant van de deuren nooit goed geschilderd geweest en is regen aan de onderkant van de deur blijven hangen en zo in de deur getrokken.
Ik weet niet welke verf er vroeger op de onderkant is gezet. Het is bestaande bouw, midden jaren ‘90.

Op de vlakke kant buiten zit nu een nieuwe laag Si***ns R***l High Gloss. Als ik die ook voor de onderkant gebruik, gaat de lak dan niet afbladderen als er nu nog vocht in de deur zit?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Als de timmerman het rotte hout heeft verwijderd, zal hij toch ook eea gerepareerd moeten hebben. Meestal met een 2K houtrotvuller of epoxy.
 

De Bob

  • #5
Hallo
Koop een "onderdeurtje" werkt wat makkelijker.
En zet de onderkant eerst flink in de houtmenie
 
Laatst bewerkt:

Wendy W

  • #6
Dankjulliewel!

de onderkant is inderdaad gerepareerd door de timmerman, alle rot is weg. Maar ik weet dus niet of de stukken naast de gerepareerde delen vochtig zijn en wil voorkomen dat dat alsnog gaat rotten omdat vocht niet weg kan. Menie sluit het hout toch ook helemaal af?

onderdeurtje heb ik!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Zorg dat de onderkant van het hout/deur 8 mm vrij is. Is die ruimte kleiner blijft het water kleven tussen onderkant deur en bovenkant kozijn. Die locatie blijft langer nat dus meer kans op rot.
 

Wendy W

  • #8
Ook dat is in orde. Er zit mogelijk alleen nog wat oud vocht in het hout: er heeft 24 jaar vocht in kunnen trekken.

Mijn enige vraag is: vochtlatende verf erop, of lak?
 

Wendy W

  • #9
Dat de deuren zijn gaan rotten, terwijl ze wel goed hangen: we hebben een rieten dak en dus geen goten. Bij een regenbui spat het water tegen de onderkant van de deuren (en een rieten dak blijft nog lang na een bui nadruppelen).
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
Zelf zou ik voor lak kiezen deze is, heb ik de indruk, sterker dan de vochtdoorlatende.
Zorg dat de binnenzijde van de deur ook goed in de lak staat.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu