Mengkraan op koudwateraansluiting

MDeclercq

  • #1
Dag iedereen, ik ben nieuw op dit forum.

Ik heb een mengkraan aangesloten op de lavabo van het toilet.

Echter, er is alleen koud water voorzien.

De warmwaterslang hangt los en als ik de kraan op warm water zet stroomt er water uit de slang (logisch maar ik probeer de situatie te schetsen).
Wat zijn mijn opties?

Kan ik bijvoorbeeld het einde van de warmwaterslang op een of andere manier afsluiten? Zal dit de druk op de slang niet te hoog maken als ik de kraan op warm water zet?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Als je een dop op de warmwaterkant zet, heb je wel kans op legionella omdat je dan een stuk dood water hebt.
Beter is het een andere kraan te gebruiken met maar 1 aansluiting.
 

MDeclercq

  • #3
Dag Peter

Bedankt voor je snelle antwoord!

Een andere kraan gebruiken is dus de beste optie.

Maar er stroomt dus enkel koud water door de leiding. Kan legionella ontstaan in een stuk dood koud water? Voor optie A: online vind ik de dop niet die ik zou nodig hebben. Zou je me de link van zo'n dop (op bijvoorbeeld bol.com) kunnen doorsturen alstublieft?
 

MDeclercq

  • #4
Dus een dop die de warmwaterslang (waar koud water doorloopt als ik de kraan naar links draai) afsluit.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
ik heb de warmwaterslang uit de kraan gedraaid, en hier een boutje in gedraaid (volgens mij met een rubber O-ring ertussen).
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
Plaats eens een foto van de aansluiting van de slang.
Meestal is dat 3/8 maat
 

Lampje45

  • #7
De groei van legionella kan wel degelijk in een koudwaterleiding.
Zeker als de zon wel eens op een leiding staat.

Dit zegt de GGD Amsterdam ervan:
De bacterie die de ziekte veroorzaakt, bevindt zich in de grond en in het (leiding)water, echter in zulke kleine aantallen dat de bacterie geen gevaar vormt. De legionellabacterie vormt pas een probleem als zij zich heeft kunnen vermenigvuldigen. Dit kan vooral gebeuren in water met een temperatuur tussen 30 en 45 °C (optimaal is 37 °C). Boven de 50 °C vindt afsterving van de bacterie plaats. Als het water niet door het hele watersysteem kan stromen, is het mogelijk dat het water blijft stilstaan in 'dode' hoeken. Omdat op deze plaatsen geen hoge temperatuur wordt bereikt, kan verdere groei plaatsvinden. Dit vormt een risico

Tussen 19 en 28 februari 1999,voltrok zich in Nederland een stille ramp. Bezoekers van de Westfriese Flora in Bovenkarspel raakten besmet via verneveld water uit een bubbelbad dat was gevuld met water uit een brandslang waarin zich de agressieve Legionella pneumophila-bacterie had ontwikkeld.

Dat was dus een brandslang die in een beurshal hing, dus waarschijnlijk nooit op de genoemde temperatuur van 30 graden is geweest.
 

Dimkal

  • #8
Je zou ook nog beide slangen aan kunnen sluiten. Dan sla je twee vliegen in één klap, het risico op legionella en daarnaast functioneert ook je kraan gewoon goed in alle standen waar de hendel op staat bij gebruik.
 

MDeclercq

  • #9
Bedankt voor de reacties!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu