Meer dan 8 leidingen op centraaldoos

Jesimonse

  • #1
Ik ben bezig met het wijzigen van mijn elektrische installatie in de keuken i.v.m. het plaatsen van een nieuwe keuken. De huidige centraaldoos in het plafond van de keuken is al redelijk bezet (wcd's en lichtschakelaar keuken, buitenlamp, toilet en leiding naar slaapkamer). Ik wil in mijn nieuwe keuken wat extra wcd's maken (omdat ik er boven mijn huidige aanrecht maar 1 heb).
Na inventarisatie van de leidingen blijkt dat ik er dan 10 op mijn centraaldoos krijg, terwijl er maar 8 spruiten op zitten.

Hoe los ik dit op? Bij voorkeur wil ik alleen het plafond van de keuken open maken. Ook het plaatsen van een 2e centraaldoos in het plafond lijkt me niet echt een optie, omdat ik deze niet goed weggewerkt krijg (blijft zichtbaar). Heeft iemand een goed idee?
 

Fiesiekus

  • #2
Kan je niet 2 dozen op elkaar monteren en dan plaatsen? Haal je de bodem van één doos eruit zodat je 1 grote toegankelijke ruimte overhoudt, met 16 ingangen.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #3
Aangezien er tenminste 2 groepen voor algemeen gebruik in een keuken aanwezig horen te zijn zou ik toch voor een tweede centraaldoos gaan. Deze mogen zoiezo niet (permanent) weggewerkt worden, dus een lampje er aan hangen of een blindplaat en je ziet er niets meer van.
 

StefanD

  • #4
Fiesiekus schreef:
Kan je niet 2 dozen op elkaar monteren en dan plaatsen? Haal je de bodem van één doos eruit zodat je 1 grote toegankelijke ruimte overhoudt, met 16 ingangen.
Als je daar 10 buizen op aansluit heb je in die centraaldoos tussen de 20 en 30 draden zitten. Lijkt me niet werkbaar en ik vraag me af of dat wel toegestaan is.
 

Fiesiekus

  • #5
De tpicstarter geeft niet aan dat het om een tweede groep gaat, wel dat ie een extra centraaldoos niet mooi kan wegwerken.

En kijk eens in je groepenkast; als je 12 groepen hebt, hoeveel draden daar lopen.
 

StefanD

  • #6
Ik begrijp wat je bedoelt, maar het gaat me niet zozeer om het aantal draden, maar om de beperkte ruimte in een centraaldoos.
 

Fiesiekus

  • #7
Dus met 2 CD's op elkaar is het ruimteprobleem ook opgelost.
 

StefanD

  • #8
Niet echt, want je hebt nog steeds een opening van ongeveer 8x8 cm. waar alles in moet. Twee dozen naast elkaar zou dat probleem niet hebben.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #9
Wat voor groepen zijn er nu allemaal aanwezig in je keuken? Ik zou je zeker aanraden die extra wcd's op een tweede algemene groep te zetten, via een aparte centraaldoos indien nu alle wcd's nog op één groep zitten. Dit is voorschrift.
 

Matje

  • #10
Tevens zijn er maar steeklasdoppen tot 8 draden... dus dat wordt bij twee "stapel" centraaldozen extra lasdoppen gebruiken. Wanneer het toegestaan zou zijn zou je eerst de bovenste doos kunnen lassen, alles netjes wegvouwen en vervolgens de onderste doos aflassen en netjes wegvouwen. Technisch mogelijk maar de vraag blijft of het is toegestaan :?: :mrgreen:
 

Mark en 3 meiden

  • #11
1 set draden van een wcd doortrekken tot onder het keukenblok
en daar een extra verdeeldoos aanbrengen en dan daarvandaan naar de extra wcd
weet niet of dat mag
maar is ook al vreemd dat er een leiding van je slaapkamer op de centraaldoos van de keuken zit
 

Maurice81

  • #12
Ik snap het probleem niet zo, als je nieuwe wcd's in de muur gaat maken (ik neem aan dat dat de bedoeling is?) dan kan je de inbouwdozen ook onderling met elkaar verbinden door middel van extra tuiten of dubbele tuiten, je hoeft helemaal niet vanaf iedere inbouwdoos naar je centraal doos te gaan.

Het mooiste is natuurlijk om het te verdelen over meerdere eindgroepen maar als dat voor jou niet haalbaar dan is dit een prima oplossing, alleen moet je er wel rekening mee houden dat je niet maar onbeperkt apparaatuur kan aansluiten, iets wat minder snel problemen geeft als je het over meerdere groepen verdeeld.

Groeten Rolf
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #13
@ Mark, Er is niets vreemds aan dat de keukengroep ook andere vertrekken voedt.

@Civic, het is niet alleen mooi om de wcd's in de keuken over twee groepen te verdelen maar zelf voorgeschreven in de NEN1010, juist om gelijktijdig gebruik van diverse keukenapparatuur mogelijk te te maken (een stukje comfort dus).
 

Xr8

  • #14
In een groepenkast heb je normaliter nogal wat meer ruimte dan in een centraaldoos lijkt mij. Doorlussen is een prima optie. Scheelt je buizen op de centraaldoos. Wellicht kun je de leiding welke nu naar de enige wcd gaat benutten. Dan krijg je helemaal niets extra.

Wcd's horen over twee groepen. Is het echter een oudere woning dan is het goed mogelijk dat dit daar nog niet aanwezig is in deze uitvoering.

Succes.
 

Jesimonse

  • #15
Ik heb nu denk ik voldoende ideeën om de juiste keuzes te maken.
Iedereen bedankt voor de positieve reacties en het meedenken!
 

Maurice81

  • #16
"Sxnder@Civic, het is niet alleen mooi om de wcd's in de keuken over twee groepen te verdelen maar zelf voorgeschreven in de NEN1010, juist om gelijktijdig gebruik van diverse keukenapparatuur mogelijk te te maken (een stukje comfort dus).
@Sxnder, ik ben wel bekend met de NEN1010 regelementen met dit onderwerp, alleen als (bij wijze van spreken) je 3 dagen werk moet verrichten om één tweevoudig wcd op een 2e groep te maken omdat dat in de NEN1010 staat dan schiet dat soms zijn doel een beetje voor bij wat mij betreft.

Gr Rolf
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #17
Wat mij betreft niet. Ik zou er wel eenmalig drie dagen werk voor over hebben, om er niet over na te hoeven denken of ik de waterkoker en de broodrooster gelijktijdig aan kan zetten terwijl ik koffie zet. Daarbij komt dat NEN1010 als minimaal eis in het bouwbesluit is opgenomen. Dit heeft dus toch wel een verplicht karakter.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #18
Bovendien worden op het forum de wettelijke regels gehanteerd in de antwoorden.
 

Fiesiekus

  • #20
NEN is dan ook een norm. Hoe je aan die normen voldoet staat niet in de NEN, vandaar dat het geen wettelijke status heeft. Het bouwbesluit (onderdeel van een wet) verwijst daarom regelmatig naar de NEN, maar maakt NEN daarmee niet tot wet.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu