Meer dan 1 groep in een kamer?

EdP

  • #1
Is het volgens de normen nou wel of niet toegestaan dat er in één kamer electra op meer dan 1 groep voorkomt? Toen ik 's aan het klussen was schrok ik toch wel dat de stroom ergens nog op stond terwijl ik de stop dacht uitgedraaid te hebben. Het bleek dat er leidingen van maar liefst 3 verschillende groepen voorkomen in deze kamer. Mag dat?

Op google kwam ik niet erg ver, de NEN1010 norm mag je kopen voor 180 euro. Kan iemand een deskundig oordeel over geven en de officiële regels hierover noemen?
 

Gerrit

  • #2
Ja, het is toegestaan. Sterker nog, voor de kontaktdozen boven het aanrechtblad is het zelfs verplicht.
 

Ronald42

  • #3
Gerrit schreef:
Ja, het is toegestaan. Sterker nog, voor de kontaktdozen boven het aanrechtblad is het zelfs verplicht.
Weer wat geleerd en sinds welke druk is dit? Ik neem aan dat dit pas sinds de laatste druk is?
 

Gerrit

  • #4
Hoi Ronald. Ik ben er niet 100 % zeker van, maar volgens mij is het sinds de derde druk. De kontaktdozen voor huishoudelijk gebruik boven het aanrechtblok dienen op 2 groepen te worden aangesloten om gelijktijdig gebruik van b.v. koffiezetter en snelkoker mogelijk te maken.

Groeten

Gerrit
 

Joperi

  • #5
Het is niet een kwestie van mogen, het wordt ten zeerste aangeraden om meer dan 1 groep in 1 ruimte te hebben.

De reden hiervan is dat als s'avonds een zekering defect gaat men niet geheel in het donker komt te staan. Met alle eventuele mogelijke gevolgen, omdat er dan of een muurlampje blijft branden, een tv aan blijft of men licht krijgt via raampjes van een aangrenzende ruimte.
Daar deze een andere groep heeft, denk hierbij bijvoorbeeld aan slaapkamers.

Het wordt zelfs aanbevolen om de "lichtgroepen" te verdelen over de verschillende aardlekschakelaars indien deze aanwezig zijn in de groepenverdeelkast en dit ook toegelaten wordt door de type aardlekschakelaars.

Het belangrijkste is natuurlijk dat voor dat men begint met klussen men altijd eerst controleert of alle spanning daadwerkelijk uit staat. Indien de groepenkast nog passchroeven bezit (de niet automatische groepenkasten) deze uit de groepenkast te verwijderen. zodat een ander geen nieuwe zekering kan plaatsen, als deze persoon bijvoorbeeld wil gaan stofzuigen :wink: , en niet weet dat u met meerdere groepen werkzaam bent.

Veiligheid voor alles.
 

Gerrit

  • #6
Dat verdelen van de lichtgroepen over meerdere aardlekschakelaars mag niet alleen, ook dat is verplicht.
 

Ronald42

  • #7
Even wat navraag gedaan het is niet zo dat de WCDs boven het aanrecht over 2 groepen verdeeld moeten zijn. Het gaat erom dat de WCDs voor algemeen gebruik in de keuken over tenminste 2 verdeeld zijn.
Dat wist ik dan weer wel :D
 

Gerrit

  • #8
En volgens mij zijn dat dan vaak de kontaktdozen boven het aanrechtblad.
 

Ronald42

  • #9
Maar goed er kan ook een derde WCD ergens in de keuken aanwezig zijn MAAR het zou idd het handigst en verstandigst zijn de 2 boven het aanrechtblad te nemen. Helemaal mee eens.
 

R.J

  • #10
Het gaat erom dat de WCDs voor algemeen gebruik in de keuken over tenminste 2 verdeeld zijn.
Mag ik nog een aanvullende vraag stellen, aangezien dit ook iets nieuws is. Bedoel je hiermee als een keuken ook echt een afgesloten ruimte is, of geldt dit ook voor een kamer met open keuken? In mijn keuken zitten alle (4) WCSs op 1 groep (2 WCD's boven het aanrecht + 1 WCD's op een muur en 1 WCD's op een andere muur). De keuken loopt over in de kamer, en die zitten op een andere groep. Lijkt me heel netjes, kun je of de keuken uitschakelen of de kamer. Hoe hard is dus die eis die je noemt?
 

Gerrit

  • #11
Die eis is hard. Het is n.l. een voorschrift en geldt voor elke keuken, open of gesloten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu