MDF Plaat aan Gipswand

Ninikermit

  • #1
Wij hebben een huis waarvan alle tussenmuren bestaan uit een houten frame met gipsplaten. Nu willen wij op de babykamer achter/boven de commode een MDF Plaat ophangen tegen de muur. Aan deze plaat willen we dan een plank ophangen, wat haakjes maken om dingen op te kunnen hangen en wat spiegels plakken. Idee is dat we dan maar 2 of 4 gaten in de gipsmuur maken ipv diverse gaten voor de plank, de haakjes en de spiegeltjes. Ik vraag me alleen af wat de dikte van het MDF dan moet zijn (willen ongeveer 60-100 cm breed en 150-200 cm hoog) en hoe we dit het beste kunnen bevestigen, is dit überhaupt een slim idee?
 

Fiesiekus

  • #2
Op zich helemaal geen verkeerd idee. De MDF-plaat zal je op de staanders van het gipsframe vast moeten schroeven, dus die eerst even opzoeken, zitten om de 60 en waarschijnlijk 30 cm.

Om een plank op te hangen zullen er wel steunen onder gemaakt moeten worden; anders blijft ie niet zo lang hangen.
 

Ninikermit

  • #3
Ik wil dan zo'n plank met onzichtbare bevestiging ophangen, dat zou moeten kunnen dan toch? ik neem aan dat je dat met steunen bedoelt?

nog een tip hoe ik die staanders opspoor zonder de muur te slopen?
 

Fiesiekus

  • #4
Ben benieuwd naar die onzichtbare bevestiging :wink: .

Staanders kan je met een detector opsporen, door te klopppen en te kijken waar naden/scheuren/schroefkoppen op de platen aanwezig zijn.
 

Ninikermit

  • #5
Ach die steunen hang je op en je schuift de plank erover heen, onzichtbaar, tadaaa!

alles is afgewerkt en gespoten dus geen naden, schroeven oid....
kloppen dan maar.

ben een heel onervaren klusser, dusse.... plug in plaat, wand en frame en dan megaschroef erdoor? wand is denk 8mm, mdf 20mm oid.
 

Sanderzzp

  • #6
Gipsplaat is = 10mm dik stucwerk ongeveer 5mm en de plaat 20mm dat is 35 mm.
Je zou het met een 4 x 70 schroef vast kunnen zetten, wel voorboren. Ik zou dan een 2.5 mm boortje er voornemen. En uiteraard even verzinken, dit kan je o.a doen met een 13 mm metaalboor.
 

Ninikermit

  • #7
Voor een zeer onervaren klusser toch nog best lastig haha

voorboren en verzinken?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #8
Voorboren: voor hetschroeven een gat maken met een boortje wat 1 mm dunner is dan dan de schacht van de schroef (dus gemeten zonder schroefdraad) om splijten/opzwellen van het MDF te voorkomen.

verzinken: een >vormige inkeping waar de kop van de schroef in valt. Kun je maken met een speciale verzinkboor, of met de punt van een 8 of 10 mm boor (naar gelang de diameter van de kop van de schroef). Hierdoor kun je zonder problemen strak plamuren en schilderen.

Je hoeft niet perse te schroeven op de staanders (al is dit wel eenvoudiger). Speciale hollewandpluggen hebben een hoge uittreksterkte. Heb zelf een Ikea-hangkast hiermee opgehangen en volgestapeld met boeken. Kies dan wel voor meerdere & voldoende dikke schroeven van 5 of 6 mm doorsnede.
 

Ninikermit

  • #9
Oh, haha, noem je dat zo, ja dat lukt allemaal wel, komt goed, thanks voor de tips! Had idd ook al schroeven/pluggen gezien die vrij groot zijn en aardig wat gewicht kunnen hebben, maar.... komen die door EN de mdf-plaat EN de wand heen denk je? Ik heb het idee dat alles bij elkaar dan te dik is? Heb je een voorbeeld waar ik welke moet halen?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #10
Hollewandpluggen vormen in de wand een ring/plaat aan de achterzijde van het gips en gaan dus alleen door de gipsplaat. Oa. ****** en ****** zijn merken die je in de meeste bouwmarkten wel tegen zult komen.
Kies een dikte die bij je gipsplaat hoort. Vaak is dat een plug tot 13 mm (tbv gipsplaat 12,5 mm), echter als er een stuclaagje op aangebracht is, moet je een langere plug hebben.

Let erop dat je ea heel nauwkeurig uitmeet, in hoogte en breedte. Je hebt geen ruimte om te schuiven of te stellen. Dus boorgaten exact horizontaal op 1 lijn plaatsen, en ook op het MDF strak uitmeten.

combinatie van "lange schroef + plug" is vaak een spijkerplug, en deze is absoluut niet geschikt voor gips. :!:


Merken verwijderd, mod.
 

Ninikermit

  • #11
Jemig ik lijk wel blond... het kwartje valt.... de holle wand plug door het gips en dan een mega lange schroef door het mdf in die plug die in het gips zit. We komen er wel! thanks!
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #12
Een andere manier om de staanders van de gipswand op te zoeken is dat je er van uitgaat dat de eerste staander tegen de wand zit waar de gipswand begint. 60 cm uit de hoek van de wand zit de volgende staander precies in het midden tussen 2 gipsplaten in. En zo verder.
Even proberen met een dun boortje, schiet die na 15 mm boren in het niks dan moet je vanaf de andere kant gaan meten, boor je in het hout dan heb je de staander te pakken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu