Plafond atelier bekleden met mdf

Doesdoes

  • #1
Mijn atelier heeft een plat dak in roofing, en ik bekleedde dit met glaswol en een vochtregulerend dampscherm.

Nu wil ik dit graag afwerken met hout want ik bevestig namelijk heel graag dingen waaraan ik werk aan het plafond. De mooie vlakke afwerking van gyproc lijkt me helemaal niet belangrijk, een atelier-look is goed genoeg, maar ik wil vooral het fragiele dampscherm bedekken, en ook een plafond hebben waaraan ik dingen kan bevestigen.

Zo was ik nu aan het denken om mdf van 6mm / fibromax aan te brengen. Of bestaan er meer passende houtsoorten?

Mijn korte google zoektocht doet me denken dat ik best wat latwerk aanbreng tussen de mdf-panelen en het dampscherm (en dit loodrecht op de spanten). Ik zou boven mijn werkblad ook een balk aanbrengen (onder de mdf) om hier wat zware dingen te bevestigen zonder dat mijn vijzen het dampscherm beschadigen.

Wat denken jullie hiervan?

Heel erg bedankt hoor!
20220129_145939.jpg
 
Laatst bewerkt:

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Is er een spouwmuur? Is de binnenmuur luchtdicht afgesloten met de dakvloer. Kan de spouw nog ventileren.
Vroeger werd de ruimte tussen het plafond en de onderzijde van de dakvloer rondom met buitenlucht geventileerd. Vaak via de boeidelen ook wel met pijpjes op het dak.

Als het mogelijk is tussen de bovenzijde van het isolatie materiaal en de onderzijde van de dakvloer te ventileren met lucht van buiten heb je geen dampscherm nodig. Een beetje laat misschien.
 

Doesdoes

  • #3
Hey Wgb!

Het is een spouwmuur maar die spouw is niet aangesloten met het plafond. Ik denk niet dat de spouw op een manier kan ventileren want die lijkt me nergens open aan de zijkant of bovenkant.
 

Doesdoes

  • #4
Ik denk er nu aan om osb-platen te gebruiken ipv mdf, gezien osb tandgroeven heeft en ik als ik osb gebruik geen latten nodig heb om de platen goed aan elkaar te laten aansluiten (wat wel het geval is bij mdf).

En osb is wat beter voor het milieu
 

Rooster

Specialist Geluid
  • #5
Gipsplaten zijn wel een pak goedkoper dan OSB of MDF.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu