MDF kastenwand mat zwart.. Bobbelig!

S.eversdijk

 • #1
Hallo!

Onze kastenwand met MDF kastdeuren (hoge kwaliteit/houthandel), wilden wij graag mooi, strak en glad mat zwart hebben. Ik heb de nodige binnendeuren al geverfd met lak op waterbasis en kreeg een prachtig resultaat, dus ik voorzag geen problemen.
De deuren van de kast zijn eerst licht geschuurd en ontvet met St. Marc, MDF primer erop, na drogen nogmaals licht opgeschuurd en ontvet en toen de eerste laag matte verf erop..

Al vrij snel ontstond er een bobbelig effect, vergelijkbaar met het resultaat van te dik opgezette of niet goed uitgerolde latex. Ik hoopte dat het nog zou wegtrekken als de verf zou gaan vloeien, maar helaas! Het lijkt wel of de verf helemaal niet is gaan vloeien.

De kasten staan op zolder en de ruimte is niet verwarmd. Gebruikte MDF grondverf is van het eigen merk van Hornbach en de mat zwarte lak ook. Ik heb een brede, vilten roller gebruikt.

Kan ik nu nog een glad resultaat verkrijgen of moeten we ons neerleggen bij deze look? :(

(ik krijg zelf het idee dat het komt door de MATTE verf, of omdat het zelf gegrond is. Andere klussen in huis die wél een mooi glad resultaat opleverden waren of geverfd met waterbasis zijdeglans verf of waren al fabrieksmatig gegrond)

Groetjes,
Sanne
 
Laatst bewerkt:
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • S.eversdijk

  • #2
  Ter aanvulling nog wat foto's van de kastdeuren. Van veraf prima resultaat, maar dichtbij minder fraai...

  IMG_2263.JPG IMG_2264.JPG
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #3
  Ik denk dat het komt doordat er eerst geschuurd is en dan ontvet, dat hoort in omgekeerde volgorde, u hebt de vettigheid van het mdf verdeeld over het oppervlak.
  Ik zou ook grondverf van een behoorlijk merk gebruiken.
   

  Mn22

  Vaste beantwoorder
  • #4
  Dit is gewoon moeilijk goed te krijgen. Bij het lakken van mdf met een watergedragen product, zie je al snel dat er vezels in het mdf opzwellen waardoor je geen vlak resultaat krijgt. Mogelijk speelt dit hier ook een rol. Verder moet je met deze grote vlakken heel snel werken om een egaal resultaat te krijgen. Bij matzwart zie je tenslotte ook verschillen in laagdikte snel door de matteringspasta in de verf.

  Om een mooi resultaat te gebruiken, moet je een professionele verf gebruiken en een professionele roller. Ik zou er een van 15 cm breed gebruiken, dat werkt makkelijker op deze vlakken. Mochten de vezels in het mdf weer op zwellen na het schuren en lakken, dan gewoon nogmaals schuren en lakken.
   
  • Like
  Waarderingen: S.eversdijk

  S.eversdijk

  • #5
  Jan schreef:
  Ik denk dat het komt doordat er eerst geschuurd is en dan ontvet, dat hoort in omgekeerde volgorde, u hebt de vettigheid van het mdf verdeeld over het oppervlak.
  Ik zou ook grondverf van een behoorlijk merk gebruiken.
  Ha Jan,

  Bedankt voor het advies! N.a.v. je tip heb ik de daaropvolgende (proef)kastdeuren in de andere volgorde behandeld, maar helaas gaf dit hetzelfde resultaat...
   

  S.eversdijk

  • #6
  Ik lees nu bij een aantal andere toppics over MDF dat er geadviseerd wordt om de grondverf (primer) NIET te schuren. Dus 1: ontvetten, 2: licht schuren, 3: primer/grondverf, 4: eerste laklaag, 5: licht schuren en dan weer ontvetten?
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu