Maximale vervorming betegelde muur

Kleinekapitein

  • #1
Ik ben van plan een inbouwreservoir (UP200) in te bouwen in mijn nieuwe badkamer. Het reservoir komt een stukje verder van de muur te staan dan normaal en dit is geen probleem. Het frame moet echter worden bevestigd aan (nieuw te maken) metalstud wand en net als bij alles waar een kracht op komt te staan zal deze enigszins vervormen. De vraag is dan ook, hoeveel kan een betegeld oppervlak opbollen zonder dat er problemen gaan optreden?

Ik ben niet onbekend met sterkte berekeningen maar voordat ik deze kan maken moet ik weten wat de maximale vervorming mag zijn. Ik heb de NEN codes bekeken maar die maken helaas geen melding maximale vervorming bij dynamische belasting. Onder statische belasting kunnen sommige mortels heel veel hebben maar je blijft natuurlijk niet de hele dat op je wandcloset zitten :lol:

de wand zal bestaan uit 45mm metalstud profielen met 12,5mm (vochtbestendige) gips wandplaat. Uiteraard zal ik een flexibele tegellijm gebruiken.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
In de beschrijving van een inbouwreservoir staat wel eens aan wat voor wand deze moet worden bevestigd. Of er bv. dubbel gips toegepast moet worden.

Is 45mm metal stut niet te weinig? Als je zelf al bang bent voor vervorming, waarom niet gewoon steviger maken?
 

Kleinekapitein

  • #3
Afhankelijk van de maximale vervorming blijft het natuurlijk niet bij 45mm stud want dat is inderdaad zeer mager. Wat ik ben vergeten te melden is dat ik dan de metalstud profielen dan zal verstevigen door bijv het profiel te vullen met een passende vuren lat. In het ergste geval moet ik een metalen subframe gaan toepassen. Dat is verder geen probleem maar om daar in de eerste instantie vanuit te gaan is misschien schieten met een kanon op een mug en zo zijn we niet opgeleid. Ons ben zuunig :wink:
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
45 mm metalstud is inderdaad dun om een reservoir en tegels aan op te hangen.
Plaats de staanders zo, dat je er een paar balken in kunt klemmen en vast schroeven verticaal.
Plaats daartussenin ook een balk horizontaal, ter hoogte van de bevestiging van het reservoir en schroef daar dan het reservoir aan vast.
Gebruik eventueel 2 lagen gips platen, die elkaar half overlappen.
Zo wordt de wand ook steviger.

Bespaar hier niet op, want dat is de verkeerde zuinigheid die later veel geld kan gaan kosten.
Beter te vast, als te los.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
2
3
2
2

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu