Maximale temperatuur warmtepomp

Andre N

  • #1
Hallo, ik ben nieuw hier en heb een vraag waar ongetwijfeld door jullie kenners een antwoord op te geven is.
Ik heb sinds de zomer een monoblok 8 kW warmtepomp van Olimpia splendid. Zelf gemonteerd, parallel over mijn nieuwe CV ketel Intergas 36HRE. Hybride installatie,
met beide apparaten voorzien van een terugslagklep in de zuigleiding. Van beide apparaten heb ik de thermostaat in de kamer geplaatst, display en voeler van warmtepomp en
simpele kloktermostaat aan-uit voor de CV gewoon laten bestaan. De laatste staat op aanraden van de verkoper een graadje lager, zodat hij start als de WP het niet aan kan.
De warmtepomp functioneerde prima in de herfst en ik heb nauwelijks gas verbruikt, enkel voor warm water. Voor verwarmen hoefde hij niet bij te springen.
Nu het kouder werd, kan hij het niet meer aan en is het in de morgen nodig om met de combi CV bij te verwarmen.

Ik heb twee problemen;

A: Ik regel de WP op ruimtetemperatuur, maar kan de watertemperatuur op het display aflezen. Tevens heb ik digitale metingen op de leidingen bij de toestellen gemaakt, zodat ik werkelijke leidingtemperaturen kan controleren. De WP is nog nooit boven de 36 graden geweest, en het retourwater altijd 4-5 graden lager.
De maximale watertemperatuur staat op 45 graden, waarom heb ik dat nog nooit bereikt?? Wat doe ik fout? Volgens de beschrijving kan het apparaat zelfs 55 graden leveren.
Ik heb grotendeels vloerverwarming met header, inlaatthermostaat en extra pomp. Daarnaast heb ook nog drie radiatoren met daar achter op de retour een stuk vloerverwarming in een mantelpijp?

B: Bij vorst in de nacht is de kamertemperatuur in de vroege morgen 18 graden, terwijl de WP op 21 graden ruimtetemperatuur staat ingesteld. Deze draait soms op 4 amp, maar soms ook op 8 amp. Ik zou maximaal vermogen verwachten.
Vanaf 6:30u springt de CV bij (ingesteld op 20 graden) en wordt dus met een aan-uit regeling gestart. Ketelwater op 65 graden ingesteld. Deze start wel, maar de circulatiepomp krijgt het niet weg in het systeem, omdat tevens de pomp van de WP al draait. Hierdoor wordt gelijk de ketelwatertemp bereikt, en moduleert de brander terug op keteltemperatuur.
Hoe los ik dit op, een bypassklep, of heeft dit geen zin. Kan ik eventueel de pompcapaciteit van de WP verminderen.

Graag jullie expertise, en alvast bedankt.
 

Auto-Geen

  • #2
Er staan op internet talloze schema's van warmtepomp i.c.m. CV ketel. Maar wat jij gefabriceerd heb zal je niet tegenkomen. Plaat een open verdeler met systeem pomp of tak de ketel in in de aanvoerleiding vanaf de warmtepomp.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #3
Of bel een installateur, als deze nog wil komen.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #4
Heb je een link naar het type en gebruiksaanwijzingen?
Misschien is iemand hier zo gek om wat te willen lezen.

Het zou kunnen dat ie bij vorst geen warmte meer van buiten kan halen.
In Noorwegen zijn de warmtepompen efficiënter bij vorst dan in Italië, andersom werken die in Italie beter als koeling (airco).
Mijn lokale leverancier kon deze zomer alleen nog warmtepompen leveren die eigenlijk airco's zijn, ik gok dus dat je eigenlijk een als airco ontworpen warmtepomp hebt. Of heb je er 6 tot 9 maanden op moeten wachten? (ik doe er zelf niks mee, was een vraagje om een verhaal te checken toen ik wat onderdelen kwam halen)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu