Maximale lengte (flexibele) voering rookkanaal

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #21
Bouwbesluitonline .nl/Inhoud/docs/wet/bb2012/hfd3/afd3-8/par3-8-2

Artikel 3.57.1
Een bestaand bouwwerk met een opstelplaats voor een verbrandingstoestel heeft zodanige voorzieningen voor de toevoer van verbrandingslucht en de afvoer van rookgas, dat een voor de gezondheid nadelige kwaliteit van de binnenlucht wordt voorkomen.
Veel duidelijker kan volgens mij niet uitgelegd worden dat er toevoer van verse lucht aanwezig moet zijn, de kachel gaat vanzelf wel uit als de zuurstof op is maar hoe veilig is het dan voor de bewoner(s)

Artikel 3.58:
Een ruimte met een opstelplaats voor een verbrandingstoestel heeft voorzieningen voor de toevoer van verbrandingslucht en de afvoer van rookgas.
Een opstelplaats voor een kooktoestel of een warmwatertoestel met open verbranding met een nominale belasting van niet meer dan 15 kW, gelegen in een verblijfsruimte, blijft hierbij buiten beschouwing.
Lijkt me vrij duidelijk dat een open gaskachel niet onder de 15 kW regeling valt.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #22
Aanvulling, lees dit document en download de pdf "Handreiking open verbrandingstoestellen" , daar staat het wat gemakkelijker leesbaar omschreven.
 

Kacheltje

  • #23
Klopt dit geldt voor warmwatertoestellen en kooktoestellen op gas.
En te bedenken dat de rookgasafvoer van die toestellen gewoon de ruimte instromen.

Even terug bij de gashaarden:
In de huidige situatie van de TS is duidelijk dat er een rookgasafvoer aanwezig is en uit het verleden dus ook een voldoende toevoer van verse lucht. Rookgas zal bij een moderne haard niet de woonruimte intrekken omdat moderne haarden een trekonderbreker hebben die de terugstroom beveiligen. Dit betekend niet dat een goede toevoer niet nodig is of achterwegen kan blijven.
Waar die toevoer vandaan moet komen staat niet beschreven, dit kan door een direct rooster in de woonkamer maar ook via een verkeersruimte. Iets wat tegengesproken is dat dat niet meer zou mogen. En het punt waar ik een reactie op plaatsen.

Om niet nog verder af te gaan wijken van het onderwerp maximale lengte rookgasafvoer verwees Cvolieboy en ik naar de te wensen gashaard, die installatieinstructie geeft aan wat de mogelijkheden zijn als het gaat om de lengte en de diameter van de afvoer.

Vraagje van de TS waar komt dan de verse lucht vandaan: In eerste instantie van de minimale ventilatiehoeveelheid die elk vertrek zou moeten hebben. (voor een woonkamer 7 liter verse lucht per seconde) In oudere woningen door ramen die open kunnen en kieren. Oudere woningen zijn niet kierdicht in het pdf document van Jan op blz 4 en 5 beschreven. In een ongeïsoleerde woning was dat afdoende en veelal in ruime overmaten aanwezig ook al waren ramen en deuren gesloten. De wat oudere lezers hebben vast bijna allemaal wel een gashaard gekend in een vroegere woning. En er zullen er meer heel weinig zijn die roosters in de deur hadden of een appart buitenrooster tbv. de gashaard.

kortom naast de rookgasafvoer die je hebt laten controleren en die lek is is het zeker een aandachtspunt om de toevoer te (laten) bekijken. Zeker als een bewoner of jezelf fanatiek op kierenjacht bent geweest kan dit nadelig zijn voor het plaatsen van een haard.

De reactie mijner zijds was omdat zonder dat men de situatie kent de mogelijkheid van een open gashaard direct onmogelijk maakt terwijl er niets bekend is over de huidige situatie.
Puntje voor de bovenverdieping is dat deze door het wijzigen van de gebruikersfunctie wel zal moeten voldoen aan de huidige norm.
Ik ben wel benieuwd naar het vervolg en de bevindingen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #24
Is het nou zo moeilijk toe te geven dat je fout zat ?
Dan waren al die echo's van antwoorden van anderen ook niet nodig geweest.

Daarnaast ga je voorbij aan de mogelijkheid dat de woning sinds waarschijnlijk wel gerenoveerd is en dat de kieren etc. dicht gemaakt zullen zijn, vooral als er een periode geen gashaard gebrand heeft.
Dat er ooit een gashaard gestaan heeft betekent niet dat de voorzieningen van vroeger nog aanwezig zijn en nog deugen.
 

Kacheltje

  • #25
Met de 15 kw zat ik idd fout ja, dit had ik toch aangegeven? bij deze nogmaals excuus.
Vanwege een korte vakantie heb ik van een 4" telefoonschermpje mee moeten lezen en dat is best lastig. :wink:

Dat er mogelijk wat veranderd is in de woning waardoor een haard niet zou kunnen functioneren kan maar vraag dan hoe het zit met die luchtaanvoer denk ik dan.

Een kier rondom een deur zit er altijd wel, bij een buitendeur wil deze nog wel eens volgeplakt zijn met tochtstrips. Devies is dan haal dit dan weg.
Een mechanische ventilatie hoeft geen probleem te zijn een badkamerventilator en een wc ventilator is geen belemmering. Bij appartementen is dit vaak centraal geregeld.

Punt F. We zijn geinteresseerd in de uitkomst.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu