Maximale afmeting lichtstraat

Jochemvw

  • #1
Beste klusmensen,

daar we het platdak van onze carport (3 zijden dicht) gaan vernieuwen willen we er meteen een mooie forse lichtstraat in maken. Dwz gewoon een uitsparing met dakopstand van 3x1 meter waar vervolgens een glasplaat opgelegd wordt. Is dit formaat mogelijk zonder gevolgend voor de constructie? Dit omdat er dan natuurlijk minder volledige balken over de hele breedte meer zijn.
Op de foto zie je zoals het nu is, een ratjetoe aan lichtkoepels, dit wordt uiteindelijk dus een straat van 3x1 meter in het midden.
539ACD9F-B673-475F-9C37-09C11C69498A.jpeg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
De balken links en rechts van de lichtstraat zullen fors zwaarder moeten worden. Heel simpel, je zaagt er 6 door, dan moeten er links en rechts 3 balken liggen. Ook de balken voor en achter moeten zeer waarschijnlijk zwaarder worden.
Bij de poort lijkt er een balk te zweven in de lichtkoepel?
 

Jochemvw

  • #3
Oke, de balk achterin zweeft inderdaad omdat ik even een slecht balk verwijderd heb. Dit ga ik sowieso allemaal vervangen.
bedoel je met zwaarder dan dikker? Deze zijn 160x50 en meer dan 160mm is lastig omdat er nog een plafond onder komt en dan dien ik alle balken te vervangen
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Misschien moet je wel naar 220 mm hoog ...
 

Jochemvw

  • #5
Ik heb even een foto van Pinterest gehaald om een indruk te geven van het plan. Deze lichtstraat is zelfs nog breder dan wij zouden willen. Het lijkt op het eerste gezicht niet dat de balken veel dikker zijn dan de mijne.
85DA2F63-31A3-49A2-91C3-055371A459AE.jpeg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Dat het als foto op het www staat wil niet zeggen dat het voldoet aan de voorschriften.
Verder is deze balklaag op de foto echt wel zwaarder als 50x160....
 

Jochemvw

  • #7
Het is even een voorbeeld, denk dat de balken echt niet hoger zijn dan 160mm. Maar kom tig van dit soort voorbeelden tegen, denk niet dat de gemiddelde klusser zich aan alle voorschriften houdt. Denk dat we de volgende optie ook nog kunnen overwegen. Dan hebben we 2 straten van 150cm met daartussen 2 “hele” balken. Moet lukken lijkt me zo.
toch bedankt voor het meedenken.
7053DE2B-5788-4712-9290-CCA92353A2E9.jpeg
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #8
Achja er wat afgeprutst onder de klussers.
Komen hier om raad en doen dan toch hun eigen zin.
Dus gewoon lekker maken zoals je zelf wilt, en de aanbevelingen van een prof gewoon in de wind slaan.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #9
Je krijgt dan wel eens de behoefte om te zeggen "als je toch al weet dat je je eigen plan trekt, vraag het dan niet".
 

Jochemvw

  • #10
Excuses als dat zo overgekomen is, ik sla de tips zeker niet in de wind hoor. Bedoel alleen dat er ook nog ruimte is tussen prutsen en een compelete berekening laten maken of iets mogelijk is. Ik ga ook zeker kijken of we de balken kunnen verstevigen of 2 ramen van 150cm kunnen gaan maken. Nogmaals excuses
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #11
Houd er bij het verstevigen van de balken rekening mee dat vooral de hoogte van een liggende balk bijdraagt aan de stevigheid / draagkracht en niet de breedte. En je hebt al weinig ruimte in de hoogte over. Ik denk dat de balken van de foto die je gevonden hebt zeker 200mm zijn, dat is echt al veel sterker dan 160.
 

Jochemvw

  • #12
Ik ga inderdaad kijken of ik hogere balken kan gebruiken, vergt een stuk meer aanpassingen aangezien er een aantal andere daken aan grenzen. Misschien dat ik andere maten lichtstraten ga maken zodat het niet een lange lichtstraat wordt, wat nu eigenlijk ook het geval is. Bedankt voor jullie tips en adviezen zo ver. Even terug naar de tekentafel.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #13
Je kunt overwegen om staal (bijvoorbeeld 120x10 mm) te gebruiken voor versterking, een zogenaamde flitch beam. Dat zet je dan met bouten vast tussen twee balken, en zo laag mogelijk als ze niet dezelfde hoogte hebben. De kosten vallen eigenlijk wel mee, zo rond de 15 euro per meter; het is sowieso goedkoper dan alle balken in 220 uitvoeren. Je hebt ook het voordeel dat het op je oprit is, dus er is redelijk eenvoudig bij te komen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #14
En dan nog iets van iemand. Wil je twee opstanden in het dak maken let dan op dat je ze niet te dicht tegen elkaar zet. Daar tussen moet je de dakbedekking en de opstanden met 4 hoeken afwerken dat is veel lagen op elkaar. En dan zie je vaak dat het nog niet zo eenvoudig is omdat waterdicht te krijgen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu