Maximale overspanning voor grote schuur

Jeroenj26

  • #1
Wij hebben een grote schuur (8,5m x 11,5m) met een lekkend dak. Ter voorbereiding op de vervanging van het dak ben ik ook aan het kijken wat de mogelijkheden zijn om de ruimte maximaal te benutten. Dat betekent dat ik opties zoek om zo weinig mogelijk balken in het midden van de schuur probeer te plaatsen.
De schuur is 8,5m x 11,5m en ik zie de volgende opties :
- i-liggers (i-joists) om de 8,5 meter te overbruggen, wat een dure oplossing lijkt
- h-profielen van staal, wat de bouw lastig maakt ivm de zwaarte van de profielen
- vuren balken, op basis van de vuistregel 5 cm per meter, de 8,5 meter overbruggen (balken met een hoogte van minimaal 42,5 cm)
- toch een staander in het midden als in de bijgevoegde tekening...

Zijn de bovenstaande opties correct, of zijn er andere mogelijkheden die ik over het hoofd zie?

schuur.png
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
Persoonlijk zou ik gaan voor stalen profielen. Vraag even rond in de omgeving bij kraanbedrijven wat die per uur rekenen. Je staat er waarschijnlijk verbaasd van hoe weinig geld je dan kwijt bent.

Ik ken trouwens niet exact de regelgeving uit het hoofd voor schuren, maar ik zou ook even checken of je voor zo'n grote constructieve wijziging geen bouwvergunning nodig hebt.

Je kunt zelf op https://www.omgevingsloket.nl checken of je een vergunning nodig hebt.
 
Laatst bewerkt:

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Een schuur met deze afmetingen is niet te vatten in vuistregels. Kijk maar in de balkenschuif, die houdt op bij 6 a 7m overspanning. Dit moet door een constructeur bepaald worden. Die zal ook de fundering controleren, want als er kolommen vervallen, krijgen de randbalken meer gewicht.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu