Maximale belasting eiken balk

Ploeter

 • #1
Weet iemand waar ik (bij voorkeur op het net) informatie kan vinden over de belastbaarheid (uiterste grenstoestand, bruikbaarheidstoestand en de maximale doorbuiging in die toestand) van eiken liggers?

Het gaat om 2 eiken balken van 23 x 24 cm (er heeft duidelijk een uitdroging plaatsgevonden, oorspronkelijk moeten ze 24 tot 25 cm gemeten hebben). Overspanning is resp. 3,9 m en 4,5 m; lengte bedraagt vermoedelijk resp. 4,5 m en 5 m.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Waldy

  Specialist Zonwering
  • #2
  Wat voor de berekening ook belangrijk zal zijn is:

  De oplegging aan beide zijden hoe groot deze is.
  De situatie hoe ze gebruikt gaan worden.
  Kwaliteit van de balken (noesten/scheuren)

  Gelet op de maat die wordt aangegeven en de geringe overspanning, kunnen deze balken veel hebben.

  Wat is het doel van de vraag?
   

  Ploeter

  • #3
  Deze balken zijn 20 jaar geleden geplaatst als vervanging van een dragende muur. Zij dragen de vloeren erboven. De doorbuiging bedraagt momenteel ongeveer 5 mm of 1/800. We vroegen ons af wat er nog bijkan aan meubels, boeken e.d.

  Er zitten inderdaad (vastzittende) noesten in en vooral scheuren (door de uitdroging). De oplegging ziet er vrij degelijk uit. Ze zitten beide telkens 10 tot 5 cm in de muur (20 cm dik) waar ook nog een staander voor gemetst werd, eentje van 10 x 20 cm aan de ene kant en 30 x 20 cm aan de andere, samen dus een ondersteuning van 20 tot 35 cm, massieve baksteen in kruisverband met de rest van de muren.

  Langs andere weg heb ik vernomen dat we per tot ruim 2 ton kunnen gaan bij een doorbuiging van 1/300.
   

  Waldy

  Specialist Zonwering
  • #4
  Ik weet niet wat je er wenst op te zetten en wat de hoh maat van de balken tov elkaar is, maar ik mag aannemen dat een kast geen duizenden kg weegt.

  Breken zullen die balken zeker niet doen
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu