Maximaal aantal groepen achter aardlekschakelaar

Marcgk

  • #1
Ik lees steeds dat achter 1 aardlekschakelaar maximaal 4 groepen geplaatst mogen worden, en dat er minimaal 2 aardlekschakelaars moeten zijn.
Nu las ik ergens anders (uit een blad van een fabrikant uit 1994) het volgende:
op 1 aardlekschakelaar mogen
niet meer dan 4 eindgroepen die
uitsluitend of mede dienen voor
verlichting, zijn aangesloten
Klopt dit? Ik wil namelijk thuis mijn installatie gaan beveiligen met alamats, maar vind dit voor de aparte groepen voor wasmachine, droger, vaatwasser, oven, keukenboiler en kookplaat een beetje overdreven. Dit worden 5 normale B16 automaten + B16 kookgroep die dan dus achter een aparte aardlekschakelaar komen. Moet ik deze nu verdelen over 2 aardlekschakelaars of mag dit in dit geval wel 1 aardlekschakelaar zijn omdat op geen enkele van die groepen verlichting is aangesloten?
 

Fiesiekus

  • #2
Ik dacht dat tegenwoordig voor alle groepen geldt: max. 4 per ALS. In jouw geval van 6 totaal, ga je dus ruim over dat max. heen.

Die algemene opmerking over verlichting is om de spreiding te maken over 2 ALS-en.
 

Lytjepole

  • #3
Inderdaad maximaal 4 groepen per ALS, en boven de 5 eindgroepen is een hoofdschakelaar verplicht.
 

Fiesiekus

  • #4
Tegenwoordig is bij een nieuwe installatie een HS altijd verplicht. Een ALS als hoofdschakelaar gebruiken is niet toegestaan.

@Marcgk: als je alamats voor die genoemde groepen overdreven vindt, waarom plaats je dan niet gewone automaten achter (voldoende) ALS-en?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
Betreft het hier een één of drie fase installatie? In een drie fase installatie kun je al deze apparaten beter over verschillende fase (en dus ALS's) verdelen.
 

Marcgk

  • #6
Een HS zit er nu nog niet, maar die komt er wel in. Het is een 1-fase installatie, dus er valt weinig te verdelen.

@Fiesiekus: Ik weet niet helemaal of ik je vraag snap. Mijn bedoeling was juist om voor die genoemde groepen gewone automaten te gebruiken verdeeld over (zoals uit de antwoorden blijkt) 2 ALS-en en de overige normale groepen worden alamats.
 

Fiesiekus

  • #7
Dat snap ik, maar waarom een verdeling over automaten (met ALS ervoor) en aparte alamat's?

M'n vraag ging dus over de "gewone groepen" .
 

Marcgk

  • #8
Mijn idee daarachter was dat bij een aardlek fout niet direct het halve huis zonder spanning zit. Voor die paar losse apparaten vind ik het wat minder erg als ze tegelijk uitvallen.
Om alles met alamats te doen kost wat meer geld en neemt ook iets meer ruimte in in de meterkast (een ALS met 4 groepen neemt minder ruimte in dan 4 alamats). Voor de kookgroep heb je sowieso een losse ALS nodig, of je zou dit met 2 alamats moeten doen (waarvan ik ook niet weet of dat wel mag).
 

Fiesiekus

  • #9
Snap ik.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #10
Als je de vaatwasser, oven enz. 6 groepen achter 1 als wilt zetten mag dat.
Er zijn nl geen lichtgroepen of groepen die verlichting voeden.
 

Marcgk

  • #11
Het mag dus toch wel begrijp ik.
Dat is mooi. Scheelt weer iets ruimte.
Bedankt.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #12
Ik denk dat jullie deze NEN 1010 bepaling over het hoofd hebben gezien:
8.531.2.102

Op één aardlekschakelaar met een nominale aanspreekstroom van ten hoogste 30 mA mogen ten hoogste vier eindgroepen zijn aangesloten, waarbij de som van de toegelaten aardlekstromen van alle aangesloten toestellen ten hoogste 10 mA mag bedragen.
Het mag dus niet.
 

Marcgk

  • #13
Duidelijk.

Ik zat ondertussen toch al te denken om ze toch maar over 2 aardleks te verdelen, dan kan ik makkelijk de kast voorbereiden op 3 fases (mocht 1x 35A in de toekomst toch niet genoeg blijken).
Dan neem ik een 3 fase hoofdschakelaar die ik nu op 1 fase aansluit en dus doorlus aan de ingang. Op de afgaande kant komen dan de alamats op 1 fase, kookgroep + vaatw. + boiler achter 30 ALS aardlek achter een fase, en oven + wasm. + droger achter 30ma ALS achter de laatste fase.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #14
In het geval van 3 fase vindt ik deze verdeling niet erg evenwichtig en zie ook niet de toegevoegde waarde van Alamats. Het lijkt mij logischer per fase een ALS te plaatsen met daarachter een licht- en apparaat groepen. De verdeling is dan gelijkmatiger en bij een aardfout zit je ook niet meteen in het donker.
 

Marcgk

  • #15
Het gaat niet om 1 alamat, maar om een stuk of 5. In het geval van 1 alamat ben ik met je eens dat dat geen toegevoegde waarde heeft :).

Ben ook wel met je eens dat in deze opzet 2 fases een groot gedeelte van de tijd niets doen, en op andere momenten juist veel meer moeten leveren dan die ene fase met de alamats van de algemene groepen. Dit leek mij alleen voor het aansluiten het meest makkelijk en overzichtelijk. Als ik de 'zware apparaten' over alle 3 de fases zou willen verdelen, kost dat weer een ALS extra.

Zijn er eigenlijk eisen vanuit het energiebedrijf (of NEN1010) wb het verdelen van groepen in het geval van een 3 fase aansluiting?
 

Fiesiekus

  • #16
Marcgk schreef:
Als ik de 'zware apparaten' over alle 3 de fases zou willen verdelen, kost dat weer een ALS extra.
Ik denk dat je veel goedkoper uit bent met een extra ALS + groepen dan met 5 alamats.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #17
Normaal moet de belasting zo gelijkmatig mogelijk verdeeld worden.
 

Marcgk

  • #18
De alamats heb ik al, vandaar.

Maar goed, ik heb helemaal (nog) geen 3 fases dus die discussie is nu nog niet zo van belang :) .
Ik ga er voorlopig maar van uit dat 35A voldoende is (ik heb het idee dat veel huishoudens gewoon 35A hebben en daar ook alles op doen inclusief koken, dus waarom zou dat bij mij niet goed gaan...).

Mijn oorspronkelijke vraag is in ieder geval beantwoord. Het is me duidelijk dat ik wel 2 aardlekschakelaars moeten plaatsen voor de 'zware apparaten', dus dat zal ik dan ook maar zo doen.

Bedankt voor de hulp!
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #19
Dan zou ik toch met het oog op de toekomstige overgang naar drie fase (35A wordt krap denk ik), twee vierpolige ALS's nemen. Hierop je kookplaat (als het ff kan op een 3 fase groep) plus de rest van de apparaat groepen. De Alamats kun je dan verder netjes ook over drie fase verdelen.
 

Marcgk

  • #20
Ben met je eens dat dat de mooiste oplossing is.
Het is wel wat ingrijpender en ook wat duurder want dan moet ik mijn ALSen ook vervangen en een andere kookgroep plaatsen. Dit laatste gaat dan trouwens ook alleen maar werken als er ook echt 3 fases zijn. Met 3 keer dezelfde fase en maar 1 nul werkt de kookplaat niet.
Ik ga het overwegen, en kijken hoever ik de kast hier al op voor kan bereiden nu ik nog gewoon 1 fase heb.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu