Maximaal aantal aansluitpunten per groep

VeroNL

  • #1
Ik heb even het internet afgezocht naar info over het maximaal aantal aansluitpunten per groep.
Ik heb info gevonden die her en der wat tegenstrijdig wordt uitgelegd.

Een dubbele wcd wordt gezien als 1 aansluiting. Geldt dat ook voor twee losse wcd's onder een losse afdekplaat, of bedoelen ze daar alleen de echte dubbele wcd's (het 'half opbouw' model) mee?

Bij bijvoorbeeld 3 groepen geldt een max van 18 aansluitpunten, 4-6 groepen geldt een maximaal aantal van 21 aansluitingen per groep. Bij meer dan 6 groepen mag je het zelf bepalen?
Sommigen zeggen dat je hiervoor alle groepen moet meetellen, andere zeggen dat je alleen de verlichtingsgroepen moet tellen (dus zonder de groepen voor een vaste aansluiting). Wat is 't nou?

Sommige zeggen dat ook de verlichtingspunten moeten worden geteld als aansluitpunt, andere zeggen weer dat alleen de wcd's geteld moeten worden.
Wie kan meer duidelijkheid verschaffen want in m'n kop begint 't een beetje te draaien van al die regels en tegenstrijdige uitleg. :?
 

Lichtpunt

  • #2
2 wcd onder 1 afdekraam is 1 asp
1 lichtpunt is1 asp
alle groepen tellen mee
1 alg. wcd telt als 200va
1 lichtpunt als 60va ongebruikt en "belampt" voor gebruikt vermogen
1 bestemde wcd of asp geld voor vermogentelling van het aangesloten app.
 

VeroNL

  • #3
Lichtpunt, bedankt voor je beknopte en duidelijke antwoord. Mooi dat ik die 2 losse wandcontactdozen onder een los afdekraam ook kan rekenen tot 1 asp. Ik was bang dat 't alleen zou gelden voor zo'n half-opbouw wcd.

Ik vraag nog wel even een bevestiging voor het volgende, aangezien ik dat nog niet uit bovenstaand antwoord kan opmaken:

Tot een totaal aantal van 6 groepen tel je dus de asp'en (bij 1 groep 9 aansluitpunten, 2 groepen 15 asp'en, 3 groepen 18 asp'en, bij 4-6 groepen 21 asp'en).
Bij méér dan 6 groepen ga je dus meten met die 200VA/60VA per asp tot een totaal van 3680VA (indien 16A)?

Als ik zodadelijk thuis ben, ga ik het eens narekenen.
Het vermogen van de lichtpunten zijn nog onbekend, dus daar neem ik dan 60VA voor (ik verwacht daar in veel gevallen onder te blijven, behalve bij de halogeenverlichting in de woon/eetkamer).
Bestemde wandcontactdozen zijn ook nog onbekend. Espressomachine en waterkoker verdeel ik later wel over de twee groepen in de keuken.
 

Lichtpunt

  • #4
Bedoeling is wel de groepen max. te belasten met 60%.
Apparaten met een eigen vermogen van 2KW vermogen of meer altijd op een eigen groep.
Bestemde wcd of asp zijn bijv. vw, wd of wm.
Ook groepen die sterke vervuilers of toch wel ernstige storingen kunnen geven, zoals tuin en schuur, ook op eigen groep, dus niet kijken naar belasting.
 

VeroNL

  • #5
Schuur/buiten en keuken zaten al op dezelfde groep. Daar is helaas niets aan te veranderen, ook al had ik dat graag anders gezien.

Nóg een vraag: Ik weet dat je serieschakelaars als 1 asp telt. Hoe gelden die regels voor wisselschakelaars. Tel je dan de plafondaansluiting (dus 1x asp) of tel je de wisselschakelaars (dus 2x asp)?

2 of meerdere wcd onder 1 afdekplaat geldt als 1 asp. Ik heb in het schuurtje 2 wcd en 1 schakelaar onder 1 afdekplaat, dit geldt dan ook als 1 asp, neem ik aan?
 

Lichtpunt

  • #6
Wcd's en lichtpunten zijn asp, niet de schakelaars.
 

VeroNL

  • #7
Bedankt lichtpunt, das dan ook weer duidelijk!
Elders op internet had ik gelezen dat je een serieschakelaar als 1 asp moest tellen, vandaar de verwarring. Het is maar goed dat ik het hier weer even navraag.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu