Maximaal aantal bochten?

Rotjeknor

  • #1
Uit Welke draad tussen meterkast en groepenkast komt het volgende:
Kan, maar dan moet je wel rekening houden met het maximaal aantal bochten(2) anders moet je alweer een dikkere buis nemen.
Nu kan ik me van mij elektro opleiding hier weinig meer van herinneren (alleen dat je het in de NEN1010 kan vinden :P), dus vroeg ik me af of die situatie alleen geldt in de meterkast (waar het topic over ging), of dat dit altijd geldt.

Dus anders gezegd: als je meer dan 2 bochten tussen 2 (centraal)dozen hebt, moet je dan overstappen van 5/8 buis naar 3/4 buis? En hoeveel bochten mag die dan hebben?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
Ik dacht dat het niet uitmaakt hoeveel bochten als ze maar goed gebogen zijn. Alleen is het zo dat de bekabeling vervangen moet kunnen worden zonder het buizennet te hoeven demonteren.

In de praktijk wordt echter meestal twee 90 graden bochten aangehouden en voor het gemak worden de bochten gebogen van 3/4 zodat je de 5/8 buis hier eenvoudig in kunt steken.
Let wel op dat je de 5/8 buis niet tot in de bocht doorduwt, want dan krijg je er alsnog nauwelijks kabel in.

Voor cai kabel en telefoon/datakabel ed. hou ik altijd al standaard 3/4 buis aan. De cai omdat er soms ook dikke coax gelegd wordt voor satelliet apparatuur of doorgelust moet worden van de video naar de TV boven en voor de telefoon omdat het niet de 1e keer zal zijn dat 1 telefoonaansluiting toch een data en telefoonaansluiting moet worden of 2 data enz. en dan is 3/4 buis wel zo handig.

Voor de rest altijd ruime bochten leggen, dus in het plafond niet buigen met de buigveer (of het moet niet anders kunnen) maar gewoon rondleggen en alleen daar waar je de muur in gaat buigen.

suc6

Gerrit Bakker
 

Michiel_H

  • #3
Waarom zou je niet overal 3/4 toepassen? Dan zit je in ieder geval goed. Het prijsverschil valt volgens mij wel mee.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #4
Michiel_H schreef:
Waarom zou je niet overal 3/4 toepassen?
Eenvoudig weg omdat er geen centraaldozen zijn met 3/4 aansluiting (tenminste niet algemeen verkrijgbaar) en ook zijn de wanddozen standaard voorzien van een 5/8 aansluiting, wil je toch 3/4 dan moet je er extra invoerstukken opzetten.

suc6

Gerrit Bakker
 

Michiel_H

  • #5
Inderdaad.... Voor de centraaldozen heb je gelijk. Inbouwdozen zijn er echter wel met 3/4 aansluiting..
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Ik heb eens een tabelletje gepost met het maximaal aantal draden in een buis met max 2 bochten. Zowel voor flex-buis als de vaste buis.

Bij flex 5/8 met maximaal 2 bochten is het 3 x 2,5 + 1 x 1,5.
Heb je meer bochten dan moet je een buismaat groter nemen.

Bij 5/8 buis met maximaal 2 bochten is het 3 x 2,5 + 2 x 1,5.
Heb je meer bochten dan moet je een buismaat groter nemen.

Staat gewoon in de NEN.
 

Rotjeknor

  • #7
Dit maakt het een hoop duidelijker, bedankt!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu