Massief eiken vloer op beton schroeven.

Beliwan

  • #1
Na lang zoeken, vergelijken, wikken en wegen, uiteindelijk gekozen voor een massief eiken vloer van 22 cm breed en 20 mm dik. Planken van 2,5 tot 3,5 meter lengte. De vloer komt in de woonkamer (45 m2), 9,5m lang en een gemiddelde breedte van 4m, met een maximum van 6m.

Verschillende soorten advies gekregen over het leggen van de vloer, van lijmen, plakken en spijkeren (op ondervloer) tot volledig vastschroeven afgedekt met houten proppen. Ik wil nu de vloer volledig vastzetten met schroeven, want dat lijkt mij het beste. Ook de proppen vindt ik erg mooi staan. De ruimte heeft een stabiele luchtvochtigheid van ongeveer 55%. Een vochtscherm en isolatieplaten moeten zorgen voor de basis.

Heeft iemand ervaring met het vastschroeven van een houten vloer op beton en/of heeft er iemand nog tips?

Vriendelijke groet,
Iwan
 

Kees61

  • #2
Je kunt stukjes aluminium strip inlaten en met 1 schroef vastzetten. Dat stripje kan je aan de vloer vast schroeven. De volgende deel steek je er in (mes en groef) en bevestig je weer net zo. Op die manier zit iedere deel in de breedte slechts met 1 schroef vast en kan vrij krimpen en de bevestiging is onzichtbaar..
 

H@ns

  • #3
Je moet rvs of messing schroeven gebruiken
 

Beliwan

  • #4
Bedankt voor zover.
Ik begrijp dat er op de beschreven manier, zo min mogelijk schroeven gebruikt worden.

Wat voor problemen zou ik tegen kunnen komen (werken vloer) als ik elk plank op zich zelf met meerdere schroeven door de plank heen (met een dopje/prop erop) vast zet op de betonnen ondergrond?

Gaat dat kraken? of nog werken, waardoor er kieren onstaan? De vloer is van massief antiek/oud eiken, dus de ergste werking is er al uit.

Ik hoor graag verder, alvast bedankt,

Iwan
 

Pepjo

  • #5
De ouderdom van hout heeft niets met het werken ervan te maken. Werking ontstaat onder invloed van de luchtvochtigheid.

Wat er kan gebeuren is dat er planken gaan scheuren : als het hout wil gaan werken maar het wordt tegengehouden zal het z'n energie toch kwijt moeten.

Overigens : hoe harder de houtsoort, hoe meer werking, heb ik eens ergens gelezen : eiken werkt dus meer dan bijvoorbeeld vuren.
 

H@ns

  • #6
Als je de schroeven exact in het midden van de plank zet (midden van de breedte) en niet onderling verlijmd kan het misschien wel, bij extreem vochtig weer in de zomer kan het dan alleen mis gaan.

Lijkt me trouwens wel lastig al die pluggen in beton en dan goed uitkomen met je schroeven...
Slagpluggen zou ik al helemaal niet durven.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #7
Ik denk dat rechtstreeks op de afwerkvloer schroeven niet echt een goede manier is.
Ik zou voor verlijmen/nagelen op een onderplaat gaan.

als je de delen wil schroeven qc nagelen moet je dit op houten ribben doen een betonvloer
is daar volgens mij niet vlak genoeg voor.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu