Massief Eiken hout vloerdelen, eerst beits dan olie?

Esmeraldadelavega

  • #1
We hebben een houtenvloer laten leggen, deze is geschuurd. In de keuken die 5 jaar geleden is gedaan hebben we eerst grijs gebeitst en toen mat gelakt. Nu willen we deze kleur tint ook krijgen in de rest van het huis, maar dan met olie. Kan je (water)beits onder de olie doen? Heeft iemand hier ervaring mee?
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #2
Waarom zou je dat met olie doen? Even afgezien van de vraag of het kan.
Het handige van olie is dat je het makkelijk even bijwerkt bij beschadigingen. Als je echter een kleurlaag hebt gaat dat niet meer op. de kleurlaag zal namelijk meebeschadigen. Bijwerken met een beetje olie gaat dan niet meer.

Als je lakt is de kleurlaag veel beter beschermt en je vloer zal dus langer mooi blijven.

Olie en beits lijkt mij overigens een slechte combinatie. Bij een waterbeits zal de laag onvoldoende beschermt worden. Als de vloer dan nat wordt heb je een probleem. De beits lost dan op. Bij een oplosmiddelhoudende beits heb je het probleem dat de olie niet meer in het hout kan trekken. Je krijgt dan een mooi plakkerig geheel.

Ik zou dus zeggen gewoon lakken.
 

BeeTeeWee

  • #3
Ik heb het volgende in mijn vorige huis wel eens gedaan: eiken vloeren donker gebeitst en dan nog een beschermlaag "HartwachsOl" eroverheen. Dat beviel prima, maar wees er wel op tijd bij als (met name in dooropeningen en looppaden) slijtageplekken ontstaan. Dat duurde bij ons toch wel enkele jaren, maar dan wel meteen weer met transparante HartwachsOl afwerken, voordat je ook de beits gaat afslijten! De kleur plaatselijk bijwerken is geen mogelijkheid!

Er zijn ook diverse kleurmiddelen op de markt, die je door vloerolie kunt mengen. Flink kloppen met een mixertje, het vermengt zich vaak erg moeizaam. Het valt niet mee om het egaal op de vloer te krijgen. Het is razendsnel werken, want daar waar het al enigszins aandroogt en je er nog een keer overheen gaat zie je na droging vaak de aanzetten en donkerder vlekken.
 

Tealon

  • #4
Je moet de vloer eerst op kleur brengen met waterbeits en deze daarna afwerken met wasolie/hardwaxolie naturel of naturel mat.

Hiermee heb je evenveel bescherming als lak, dus de argumenten van Mn22 gaan niet op. Een voordeel t.o.v. lak is dat een vloer met wasolie makkelijk te onderhouden is en ook plaatselijk bijgewerkt kan worden.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #5
Tealon,

Wat als je laag wasolie plaatselijk weggesleten is en je toevallig de voer nat afneemt. Je laag waterbeits raakt dan onvermijdelijk beschadigd. Een laag waterbeits plaatselijk bijwerken gaat dus niet. Dat blijf je altijd zien.

De olielaag moet je dus echt goed in de gaten houden. Zodra je beitslaag is beschadigd, kun je gelijk de hele vloer kaalschuren om het weer mooi te krijgen.

Dat probleem heb je ook met lak. Echter als je dan nmoet afschuren gaat dat allemaal wat makkelijker, omdat de lak niet in het hout trekt. Je hebt dan geen risico op hechtingsproblemen bij het aanbrengen van de nieuwe lagen na het schuren als gevolg van vettige olie of was achterblijfselen.

Lak is in mijn beleving overigens een betere bescherming dan olie of wax.
 

Tealon

  • #6
Ik snap dat je olie een minder goede beschermlaag vindt dan lak, echter wasolie is niet meer het zelfde product als 10 jaar geleden. Het vormt ook een mooie afsluitende laag op het hout en is ook zonder problemen te schuren en bij te werken. Bijwerken met lak is gewoonweg niet mogelijk. Ook is lak niet te onderhouden, terwijl er voor wasolie verschillende producten bestaan die de vloer gewoon erg mooi houden, zodat geen sprake kan zijn van slijtageplekken!
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #7
Nee, lak kun je inderdaad ook niet plaatselijk bijwerken. Echter, als je de laklaag wegschuurt heb je weer mooi blank hout, waar verder geen olie o.i.d. ingetrokken is. Je kunt dan dus weer elke laag aanbrengen die wilt.

Het probleem zit er vooral in dat je mogelijkerwijs niet alle olie kunt verwijderen waardoor het aanbrengen van een nieuwe kleurlaag, beits, een probleem kan gaan geven. Als dat noodzakelijk is.

Bij schade aan de olielaag zul je namelijk wel heel snel schade hebben aan je met waterbeits opgebrachte kleur. Een druppel water is al genoeg voor een mooie vlek. Dan helpt lokaal bijwerken van je waslaag ook niet meer en moet je over gaan tot het kaalschuren van de vloer
 

Tealon

  • #8
De laklaag is inderdaad makkelijker weg te schuren. Al vraagt het wegschuren van de wasolie over het algemeen maar een klein beetje meer werk.

Verder ga je geheel aan het punt voorbij dat een slijtplek op een vloer behandel met lak, ook de beits zal blootstellen aan vochtplekken. En dan heb ik het nog niet eens over vochtplekken die kunnen ontstaan als er door een kras in de lak vocht onder de laklaag komt.

Maar goed aangezien dit toch een wel/niet discussie wordt, is het denk ik verstandig om de vraagsteller gewoon beide opties te laten uitproberen en dan zelf tot de conclusie komen welke methode het beste bij zijn/haar wensen past.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #9
Mn22 schreef:
Nee, lak kun je inderdaad ook niet plaatselijk bijwerken. Echter, als je de laklaag wegschuurt heb je weer mooi blank hout, waar verder geen olie o.i.d. ingetrokken is. Je kunt dan dus weer elke laag aanbrengen die wilt.
Ik ga er dus niet aan voorbij dat je ook bij een beschadiging aan de lak je beitslaag kan beschadigen. Mijn punt was alleen dat wasolie wegschuren moeilijker gaat en er mogelijk vettigheden achterblijven die het aanbrengen van een nieuwe beitslaag kunnen bemoeilijken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu