Mantelzorgwoning met vloerverwarming aangesloten op hoofdwoning

Martijn973

  • #1
Wij hebben een mantelzorgwoning met vloerverwarming laten plaatsen en na gesprekken met installateurs is besloten deze vloerverwarming aan te sluiten op de CV van de hoofdwoning (omdat we in de toekomst een warmtepomp willen installeren). We hebben in de hoofdwoning ook vloerverwarming. Er is 1 openTherm thermostaat in de woonkamer van de hoofdwoning. Zie bijgevoegde schets ter verduidelijking. Nu is deze oplossing nog niet af en niet ideaal; In de mantelzorgwoning kan de temperatuur niet geregeld worden en het is er standaard een paar graden lager dan in de hoofdwoning.
Mijn vraag is hoe we dit het beste kunnen oplossen waarbij we niet al te veel geld kwijt zijn. Ik dacht eerst aan twee afsluiters op de retourleidingen van beide circuits icm twee thermostaten maar voor zover ik begrijp kan dat alleen met aan/uit thermostaten. Al lees ik ergens dat OpenTherm of aan/uit icm vloerverwarming niet veel uitmaakt voor het gasverbruik en comfort.
Graag jullie advies!

20230327_104827.jpg
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #2
ik zou 2 x een zoneklep plaatsen en dan in beide woningen een aan uit thermostaat, de ketel dan aan uit regelen dit is voor vvw geen probleem.
 

Bernhard

  • #3
Beter is in de mantelzorgwoning een eigen cv-ketel of warmtepomp te plaatsen.
Het voordeel van deze aanpassing is een veel lager energieverbruiken en een optimale werking van de ketel of warmtepomp.
Lager energieverbruik met kleine wp of ketel ivm niet gelijktijdig verwarmen van de het huis en de zorgwoning.
 

Martijn973

  • #4
Bernhard: Een eigen CV hebben we juist niet gedaan omdat we in de toekomst een warmtepomp willen plaatsen en een aparte warmtepomp voor de mantelzorgwoning werd ons afgeraden omdat deze woning veel te klein is en de investering veel te hoog voor zoiets. Vandaar dat dus de mantelzorgwoning van warmte wordt voorzien door de hoofdwoning.
Marcn.88: Dank voor je bevestiging, dit lijkt idd de beste en goedkoopste tussenoplossing. :)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu