Mantelbuis voor nieuwe elektra aansluiting

Dennetje

  • #1
Ik krijg binnenkort een nieuwe elektra aansluiting in mijn huis, nu ga ik zelf een mantelbuis leggen vanaf de meterkast tot aan mn voordeur (4 m)
Mijn gas leiding zit nu ook in een gele matelbuis, waar kan ik zo'n buis halen voor mijn elektra ? of mag dat ook gewoon door een PVC afvoerbuis ?
 

Droid

  • #2
Nee, dat mag geen gewone PVC buis zijn, je hebt speciale invoerbochten.

Zoek even na welke diameter je moet hebben (Zal 40 of 50mm zijn) en of ze nog eisen stellen aan de radius van de bocht (r=50 of75). Let erop dat de buis uit één stuk moet zijn, je mag hem niet zelf verlengen met een mofje. Ze zijn er gegarandeerd in die lengte. Weet niet of je ze in de bouwmarkt hebt, maar bij de wat grotere installatiehandels (bijv WS en Wk, mag naam niet noemen) heb je ze gegarandeerd.
 

Millew

  • #3
Wat is er dan zo bijzonder aan die doorvoerbuis? Ik heb er nog één (officiëel aangeschaft) liggen. Het is een gewone PVC-U buis dia.50 w.d. 3 met een boog van R=50 cm.
Op https://www.mijnaansluiting.nl/ kan je de overige eisen t.a.v. doorvoerbochten/meterkasten vinden. Hier staat ook dat de invoerbuis PVC met KOMO keur moet zijn.
De moeilijkheid is om er zelf zo'n bocht in te buigen zonder de doorgangsopening te vernauwen. Daarom kan je er beter ééntje kant en klaar kopen.
 

Dennetje

  • #4
Maar ik heb een bestaandhuis, heb de groepenkast in een kelderkast hangen, dan kan ik toch niet een meterkast vloer maken etc.etc.
Mijn mantelbuis voor het gas loopt gebeugeld tegen de muur naar de meter.


afbeelding niet meer online
 

Millew

  • #5
In dat geval zou ik handelen volgens de bedoelingen van de 'wet' en niet volgens de letter.
Met andere woorden:
- de ingang van de doorvoerbuis buiten op de diepte leggen zoals beschreven in de voorschriften;
- een buis toepassen met dezelfde diameter en wanddikte;
- eventuele bochten in de buis met een straal van 50 cm buigen.

Die richtlijnen m.b.t. de doorvoerbuis zijn toch voornamelijk bedoeld om de nieuwe kabel zo makkelijk mogelijk het huis binnen te brengen en enige bescherming te bieden aan de kabel.

En zoals aangegeven op de website: bij twijfel eerst contact opnemen met de netbeheerder.
 

Xr8

  • #6
De bocht moet volgens de aangegeven eisen zijn. Zoniet dan zullen ze de kabel er niet in trekken en gewoon weer weg gaan. Kun je opnieuw aanvragen met bijbehorende kosten.

Het verlengen met een mofje hebben wij vaak gedaan en was nooit een probleem. Vaak krijg je in een bestaande situatie die grote bocht er nl niet in. Dan moet je wat, bocht zo laten en verlengen met een mofje. Als

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu