Mantelbuis, pvc buis of bloot in de grond?

Rna

  • #1
Beste,
Onze nieuwbouwwoning is net opgeleverd, één van de meerwerkopties was een mantelbuis vanaf de meterkast naar de (buiten)achterzijde van de woning. Helaas is dit geen mantelbuis geworden, maar een PVC buis van 60mm. Deze ligt op dit moment ingegraven net onder de fundering, dus ben benieuwd of hij nog niet vol water staat.
Uiteindelijk wil ik een installatiekabel (YMVK) en UTP kabel naar de veranda leggen en vanuit hier alles verdelen in de tuin.

Ik twijfel nu even over het vervolg. Kan ik een mantelbuis aansluiten op de PVC buis? Welke koppeling gebruik ik daarvoor?
Een ander alternatief is het doorleggen met een PVC buis, echter deze zijn natuurlijk niet gemaakt om ingegraven te worden.
Een derde optie is om een YMVK-AS kabel te trekken vanuit de meterkast en zonder buis direct naar de veranda te gaan. Nadeel is dat ik dan in de toekomst niets meer kan 'trekken' als ik bijvoorbeeld nog eens zonnepanelen op de veranda wil leggen.
 

PimKlus

  • #2
Dit wordt vaker gedaan en dikwandige PVC buizen kunnen gewoon in de grond. Kabels trekken is veel eenvoudiger door deze gladde buizen. Gewoon verder gaan met PVC koppel stukken, probeer 90 graden bochten te vermijden. Gebruik dan 2x 45 graden, anders wordt kabel trekken lastig.

Als je data en stroom bij elkaar gaat leggen is het aan te raden om afschermde kabel te nemen om de kans op storing van data te voorkomen. Dus bijvoorbeeld FTP en YMVK-AS.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #3
Neem een mantelbuis van 50 die kun je gewoon door de PVC buis van 60 leggen .
Maar als je 230V kabel en UTP kabel in 1 buis wilt gaan leggen dan zou ik je dat toch afraden en 230V en data minimaal 10 cm van elkaar gescheiden aan gaan leggen.
Daarnaast even bedenken in hoeverre je echt een datakabel naar de veranda nodig hebt en of je dit niet gewoon met wifi af kunt, immers wat gebruik je aan data?
TV, misschien een laptop en meestal meer veel niet en dat kan prima via evt. accespoint aan/in de woning als je geen tuin hebt van 30m diep.

Bijkomend voordeel dan kun je gewoon die 50mm mantelbuis gebruiken waar ook prima de bekabeling voor zonnepanelen, schuurtje enz. bij in past zonder met de data in de knoop te komen.
 

Rna

  • #4
Een mantelbuis door de pvc buis? Dat lijkt me niet zo handig.
Zijn deze niet gewoon te koppelen? Alleen PVC kan natuurlijk ook nog.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #5
Waarom niet?
Dan gebruik je de PVC buis alleen als doorvoer opening met als voordeel dat je mantelbuis uit 1 stuk kan bestaan.
Alleen PVC is leuk maar met PVC kun je alleen maar heeeele ruime bochten maken of 90 graden bochten of 45 graden bochten en dan wordt je er niet blij van om daar een kabel of alleen nog maar een trekveer in te krijgen.
Je kunt ook gewoon tyleenbuis nemen van bijv. 25mm daar passen er een paar van door de 60mm buis.
 

Rna

  • #6
Een 50mm mantelbuis door een 60mm pvc buis trekken, onder de fundering van het huis met ongetwijfeld wat scherpe bochten lijkt me niet soepel gaan. Dan is het wellicht slimmer om de pvc buis gewoon te verlengen.

Ik heb nog geen creatieve ideeën gelezen over het koppelen van een mantelbuis en pvc buis?!
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #7
Koppelen doe je zoals het je uitkomt. Het grootste probleem zal de interne overgang van 60 naar 50 zijn. Daar kunnen kabels e.d. achter blijven haken. Dat kan je oplossen door alleen van buiten naar binnen te trekken, zodat je over gaat van 50 naar 60 en dus geen probleem hebt.

Je kan de mantelbuis simpelweg een stuk in de 60mm schuiven en tape eromheen.
creatiever:
Je kan de mantelbuis in een pvc 60 sok doen, vastschroeven en dan kan je de sok verlijmen. (schroeven van binnenuit, en dat doe je door een gat te boren waar je schroevendraaier door past, 2 of 3 schroeven is genoeg, daarna tape over de boorgaten)
In plaats van schroeven kan je ook platkop inbusbouten nemen. (dan hoeft dat gat vanaf de andere kant niet)

Voor pvc bestaan ook 22 graden bochten,
maar zo snel zie ik die niet voor 60mm, ook is 60 volgens mij hemelwaterafvoer en dat is snel kapot als je het met een schep raakt.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #8
Of je trekt er van begin tot eind gewoon een rode ribbelbuis in en legt die door zover als je wilt....
 

Rna

  • #9
Herstel, de pvc buis blijkt 50mm te zijn. Het lijkt mij bijna ondoenlijk om hier een 40mm mantelbuis doorheen te trekken aangezien hij niet recht loopt en waarschijnlijk wat 90 graden bochten heeft.
Dan maar proberen een 50mm mantelbuis te koppelen aan de 50mm pvc buis?
 

Sander 1972

  • #10
Een utp en voedings kabel door dezelfde buis is geen aanrader.

Maar benader degene die de buis er neer gelegd heeft, laat ze de boel maar open graven en oplossen
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #11
60mm weet je dat zeker.
Dat is volgens mij dunwandig en niet geschikt als buis in de grond.
dikwandig pvc kan primma in de grond maar die zijn 50 of 75mm
Ik zou minstens de helft van die meerwerkoptie achterhouden/terugvragen als het inderdaad dunwandig pvc is

Ik zou die kabel er zo snel mogelijk doorheen trekken .
Als je een grondkabel gebruikt maakt het verders niet zoveel uit of die buis heel blijft op termijn.
behoudens dat je de kabel dan niet meer kan vervangen.

verlengen kan je het beste met pvc en lijmmoffen doen
 

Rna

  • #12
Nee het blijkt 50mm te zijn, gewoon reguliere rioolbuis.
Ik denk dat ik hem afgraaf en ga koppelen aan een mantelbuis, twijfel alleen of ik er 40 of 50mm van maak. Denk dat 40 eenvoudiger is (inschuiven en dichtkitten) of ik moet een mof gebruiken.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #13
Als die 50mm wat haakse bochten heeft, dan zou ik eerst maar eens proberen er een trekveer doorheen te krijgen en dan meteen maar proberen of een YMVK kabel lukt.

40mm mantelbuis maakt trekken een stuk lastiger, zeker 50mm aanhouden als je er ooit nog iets extra door wilt trekken.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #14
Rna schreef:
Herstel, de pvc buis blijkt 50mm te zijn. Het lijkt mij bijna ondoenlijk om hier een 40mm mantelbuis doorheen te trekken aangezien hij niet recht loopt en waarschijnlijk wat 90 graden bochten heeft.
Als er wat 90 graden bochten in zitten dan zou ik degene die dat gemaakt heeft er weer bij roepen om het in orde te gaan maken.
Door een 90 graden bocht krijg je nl. niet of maar erg moeilijk een kabel laat staan meerdere kabels.
Het koppelen geeft overgangen en elke overgang maakt het invoeren van kabel moeilijker omdat het daar kan blijven haken, daarom werk het vaak beter om gewoon een mantelbuis in zijn geheel door de sparing te voeren zonder dat je te maken krijgt met deze overgangen.
 

Rna

  • #15
Thanks allen. Ik ga proberen een trekveer er doorheen te krijgen zodra hij is opgegraven, als dat lukt ga ik verder met de 50mm PVC buis. Gaat om +/- 6 meter, dus dat is te overzien.

@Gerrit B ik snap wat je zegt. Maar het lijkt me ondoenlijk om een 40mm mantelbuis door een 50mm PVC buis te trekken, al helemaal als daar (ongetwijfeld!) 90 graden bochten in zitten.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #16
Dat laatste is ook een groot probleem, in een doorvoer onder de fundering door horen nl. geen 90 graden bochten te zitten.
 

Rna

  • #17
Wellicht valt het mee, gaan we komende week achter komen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu