Mantelbuis in tuin afmonteren

Ripley

  • #1
In mijn nieuwe huis dat binnenkort wordt opgeleverd, heb ik een 50mm mantelbuis laten leggen van de meterkast naar de achtertuin. De buis komt onder het maaiveld uit achtergevel en heeft daar nog een lengte van 10 meter. De bedoeling was om daar elektra en misschien data doorheen te trekken. Ik stelde me voor om die mantelbuis uit te laten monden in een kastje boven de grond en daar verbindingen te maken met grondkabels die de tuin inlopen.

Dit soort keuzes heb ik gemaakt in 2019 en nu de oplevering dichterbij komt, probeer ik dit concreet uit te werken, maar ik vraag me af wat voor een schakelkastje ik daar het best voor kan gebruiken, hoe ik de mantelbuis netjes naar binnen leidt en hoe ik de verbindingen tussen de kabels het beste maak. Het kastje wil ik tegen de erfgrens zetten, waar het op den duur onttrokken wordt aan het zicht door de begroeiing. De oplossing moet geschikt worden voor meerdere groepen, bijvoorbeeld voor verlichting en elektrische terras heaters.

Hoe pak ik dit het best aan?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Hoeveel groepen worden het?
Een 50mm buis invoeren in en kleine verdeler gaat niet. Ook mogen meerdere groepen niet meer samen komen in een lasdoos/mini verdeler o.i.d.

Ik zou gewoon een paar waterdichte kabeldozen plaatsen op de schutting of op een paaltje. Een kabeldoos per groep.

Je hebt wel ymvk-as kabel neem ik aan?
 
  • Like
Waarderingen: Ripley

Ripley

  • #3
Ik heb nog geen kabel aangeschaft. Wat je beschrijft, is hoe ik het in mijn oude huis heb gedaan: ymvk-as van schuur naar lasdoos aan de schutting en van daar naar een tuinlamp of zo en naar de volgende lasdoos aan de schutting.

Maar ik moet die mantelbuis toch op de een of andere manier afhechten? Als ik onder de grond de ymvk-as kabels eruit laat komen, dan zal er in de loop van de tijd grond en water in spoelen. Dat komt uiteindelijk uit in de meterkast…
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Uiteinde dicht plakken met duct tape helpt al voldoende..
 
  • Like
Waarderingen: Ripley

Ripley

  • #5
Okay, dan is misschien een idee om een houten kastje te maken waarin de buis boven de grond komt en in dat kastje ook de lasdozen voor de verschillende groepen. Ik denk niet dat het er meer worden dan 3. Zo blijft de buis bereikbaar en is de boel per groep afgemonteerd. Buis nog steeds goed afplakken tegen ongedierte en vocht.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6
Prima plan
 
  • Like
Waarderingen: Ripley

Ripley

  • #7
Bedankt!
 

Ripley

  • #8
Kwam op het web ook nog “afdichtingskappen” tegen die bijvoorbeeld over een 50mm buis passen en 7 gaten van 10mm hebben. Mag geen merk noemen. Nu nog zien waar kenner maar 1 kan kopen.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #9
Ik gebruik nooit een afdekkap op een mantelbuis. Zo snel lopen die niet vol en anders houdt duct tape het ergste vuil ook wel tegen.

Bovendien past een 2x2.5+2.5 Ymvk-as kabel niet door 10 mm. Die zijn al zo'n 13 a 14 mm.
Zelfs een Ymvk 3x2.5 kabel is dikker dan 10mm.
 

Ripley

  • #10
In de mantelbuis hoeft toch geen YMVK-as? De 3x2.5 YMVK is geloof ik 11.2mm. Is dat al te dik voor de 10mm gaten? Verwachtte dat het wel een beetje zou oprekken.
 

Ripley

  • #11
Detail dat ik niet heb genoemd is dat de mantelbuis door het plafond van de meterkast steekt. Het gaat om een taludwoning, dus de mantelbuis komt op het niveau van de vloer van de eerste verdieping uit de gevel. Niet erg handig van de aannemer om het zo uit te voeren. En ik wil het maximale doen om water uit de buis te houden.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #12
Als je de mantelbuis tot boven de grond laat komen dan is gewoon ymvk prima. Als je hem onder de grond laat eindigen dan moet je ymvk-as hebben.

Geen idee wat voor een afdekkap je hebt gevonden. Als het rekt dan zal het wel gaan. Normaal gesproken past 11 mm niet door een gat van 10mm natuurlijk :wink:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu