Manchet verbinding toepassen in dekvloer

Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik wil in mijn nieuwe badkamer graag manchetverbindingen toepassen voor de verzamelleiding (75 mm). Het gaat om 3 stuks. De verzamelleiding komt in een zandcement dekvloer te liggen.

Aan het lijmen heb ik echt een hekel, omdat het me al regelmatig voorgekomen is dat ik de pijp niet ver genoeg in de mof gedrukt kreeg en dan kon ik weer naar de bouwmarkt. Verder is het met manchetverbindingen veel makkelijker om de afvoer op een andere plek op te bouwen en dan in 1x in zijn geheel in de badkamer te plaatsen.

Na wat zoekwerk ben ik er nog niet helemaal uit. Ik krijg het idee dat je manchetverbindingen gewoon mag instorten in de dekvloer, maar het lijkt alsof mensen dat alleen doen uit nood (bv voor een overgang van PE naar PVC tbv een drain). Is een lijmverbinding in de dekvloer echt te preferen boven een manchetverbinding of kan ik de manchetverbinding gewoon probleemloos toepassen?
 
Persoonlijk zou ik het liever lijmen als het in de vloer ligt. Er wordt overigens ook veel PP gebruikt, dit zit allemaal met manchetten inelkaar en is ook gewoon goed.

Om dit probleem te voorkomen kun je ook eerst de delen op maat maken en zonder lijm inelkaar zetten. Streep dan de buizen af al ze goed inelkaar zitten. Je kunt dan van buitenaf zien of het ver genoeg inelkaar zit.

Lijm hierna de boel inelkaar, reinigen is aan te raden. Je krijgt dan een betere lijmverbinding.

Succes.
 
Lijmen moet, met een gode voorbereiding en enige handigheid, inderdaad goed te doen zijn, vooral bij 75 mm. Het beste is wel met z'n tweeën; 1 houdt de splitsing vast, nr. 2 duwt de PVC-pijp erin.
 
De hierboven beschreven methode hanteerde ik al: droog in elkaar zetten, netjes met stift aangeven hoe diep en met welke verdraaiing de verbinding moet, pvc reiniger gebruiken en dan lijmen en zo snel mogelijk in elkaar schuiven. Echter ik ben alleen en zelfs bij 75 mm heb ik het voor elkaar gekregen om halverwege de mof tot stilstand te komen en niet meer verder te kunnen.

Verder kan ik de verbindingen van de verzamelleiding niet van tevoren maken, doordat hij in een geultje met bochten loopt en er delen in de muur weggewerkt zitten. Waardoor ik in het geultje moet gaan lijmen, waardoor de kans op mislukking (doordat je er niet goed voor zit en niet goed kracht kan zetten) heel groot wordt.
 
Vandaag heb ik toch besloten de verbindingen te gaan lijmen.

De 3 T stukken en pijpen van 75 mm netjes ontbraamt, daarna pvc reiniger, 15 minuten wachten, lijmen met hard pvc lijm, snel in elkaar schuiven.

Na 2 uur heb ik de hele leiding aan beide kanten afgedopt en via de wastafel aanvoer vol met water laten lopen om te kijken of het lekvrij was. Helaas was dit niet zo: er komen steeds enkele druppels tussen een paar verbindingen te voorschijn.

Is de test door de leiding vol met water te laten lopen wel eerlijk en geeft dat nu niet een vertekend beeld? Ik heb vanmiddag alle verbindingen ingetaped met watervaste tape, omdat ik het echt zat was. Nu begint het te knagen en ga ik het morgen maar weer opnieuw proberen.

Wat moet ik nu veranderen:

- zou ik gewoon te weinig lijm gebruiken? Ik gebruik nu zo'n klein potje hard pvc lijm, met zo'n klein kwastje in de dop. Zou een grotere kwast uitkomst bieden?

- zou ik eventueel gel gaan gebruiken, is welliswaar bedoeld om grotere spleten op te vullen, maar zou het ook goed werken als de spleet wat kleiner is?
 
Strijk beide gedeelten van de verbinding in met lijm dan werkt het gemakkelijker.
Een pvc reiniger is niet nodig wanneer de verbinding even geschuurd wordt, het maakt voor de kwaliteit van de verbinding niets uit.
 
Ik lijm altijd beide gedeeltes en werk echt zo vlug mogelijk, binnen 1 minuut zet ik het echt wel in elkaar.

Mijn vermoeden is dat ik gewoon te weinig lijm gebruik, waarschijnlijk doordat het kwastje in het lijmpotje te klein is. Ik zie namelijk ook nauwelijks een lijmril tussen spie en mof ontstaan. Zeker niet over de hele omtrek.

Vandaag ga ik het nog een keer proberen en koop dan een groter potje lijm, daar zit namelijk ook een veel grotere kwast in.
 
1 minuut is wel erg lang, ik doe er niet veel langer dan 10 tot 20 seconden over voor leidingen van 40 t/m 125 mm.
Ik werk altijd met een grote pot en dus een grote kwast(je).
 
Grote pot lijm en goed in de lijm zetten. Je hebt dan wat meer tijd.

Pvc hoor je volgens de installatie voorschriften te reinigen en mag je niet schuren! Eea volgens de grote fabrikant uit Steenwijk.

Schuren mag niet omdat hierdoor de passing ruimer wordt. Als het lekt en je maakt het dicht met tape dan is dit vragen om problemen. Pvc goed verwerkt geeft absoluut een lekdichte verbinding.

Nadeel van de reiniger is dat het nog grotere troep is dan de lijm. Vaak wordt het om die reden niet gebruikt.

Succes.
 
Een keer schuren met schuurpapier vermindert de passing niet, je moet er geen schuurmachine op zetten natuurlijk.
Het enige dat je doet met schuren is kleine groefjes maken, hierdoor wordt de verbinding eerder sterker dan zwakker.
Het reinigingsmiddel vind ik helemaal niets, wat een rommel.
Ik begrijp ook niet waarom het niet verboden is i.v.m. het oplosmiddel dat er in zit.
 
Vandaag opnieuw geprobeerd met een iets groter potje lijm (250 ml) met bijbehorende grotere kwast: wat een verademing!!!

De lijm kon ik nu lekker ruim en sneller aanbrengen en binnen 20 sec kon ik de verbinding in elkaar zetten. Vervolgens werkt de lijm echt als glijmiddel en ontstond er een mooie lijmril.

Het kwastje in het kleine potje (100 ml) is absoluut ongeschikt om verbindingen van 75 mm te lijmen (eigenlijk vind ik 50 mm al niet te doen). Je smeert het veel te dun, waardoor het eigenlijk al onmiddelijk reageert met het pvc en veel te snel droogt. De kans dat je de pijp niet volledig in de mof krijgt is aanzienlijk. Ik snap niet waarom dit niet op de potjes vermeld staat. Met het grotere kwastje is het echt een eitje!
 
Jan vooral die laatste zin ben ik volledig met je eens. Laat ze dan tevens de lijm verbieden. Het is allebei de grootste rotzooi. Bij de schilders is dezelfde rommel al jaren verboden.

Echter in de verwerkingsvoorschriften staat echt reinigen en wordt niet over schuren gesproken. De reiniger lost de buis op en zwelt de buis enigszins op. Dit geeft de gewenste verbinding.

Zal niet zeggen dat schuren niet goed is, maar het is niet zoals voorgeschreven. Ieder zijn manier van werken, echter als het om garanties gaat en de buis wordt onderzocht dan komt het schuren aan het licht en is de kwestie op dat moment wel beslist. Geen garantie wegens niet volgen verwerkingsvoorschriften.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan