Mag dit nog? Op zolder nog rood/groen vd draad

Jacquesplafond

  • #1
Hallo mede klussers en experts. Ik heb me aangemeld op dit forum omdat ik een jaren '30 herenhuis heb gekocht en nu aan de klus moet.

Mijn vraag: Het huis (170 m2 / 7 kamers en een souterain) heeft 6 groepen electra en een dubbeltariefmeter. (90% van de bedrading is 'modern' VD draad in gebruikelijke kleurcodes.) Op zolder kom ik nog wat rood/groen vd draad tegen.
Veruit de meeste WCD's zijn niet geaard. Keuken+badkamer wel, cv ook.

Er is geen stoffen bedrading, wel oud schakelmateriaal (Wat ik best mooi vind.)
Kan ik deze situatie zo voortzetten of zou alle electra vernieuwd moeten worden?

Overigens is er een aardpen en correcte aarding naar de groepenkast.

Alvast bedankt voor jullie antwoorden.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Officieel moet elke wijziging van een installatie voldoen aan de huidige norm.
 

Jacquesplafond

  • #3
Ben niet echt van plan om iets aan de installatie te gaan veranderen, maar vraag me af of een dergelijke installatie nog 'mag'. (zoals het nu zit.)
 

Fiesiekus

  • #4
In principe mag je het zo laten, maar bij wijzigingen moet de installatie wel "up-to-date" worden gebracht. Hoe ziet je meterkast eruit qua aardlekschakelaars?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
Uitbreiding van de bestaande groepen mag volgens de oude norm. Nieuwe groepen moeten volgens huidige normen aangelegd worden. Maar je bent niet echt van plan om iets aan de installatie te gaan veranderen of echt niet van plan om iets aan de installatie te gaan veranderen? Maar zoals gezegd, als je er niets aan wijzigt mag je het rustig zo laten zitten.
 

Fiesiekus

  • #6
Je mag het idd zo laten, maar voor je eigen veiligheid, is het aanbrengen van 30 mA ALS-en wel heel wenselijk. Vandaar mijn vraag.
 

Jacquesplafond

  • #7
Er is nog geen aardlek; Omdat er zes groepen zijn, zal ik er twee aan moeten laten leggen. Dat gaat ook zeker gebeuren.

En voor wat betreft veranderingen: ik ben het echt niet van plan. Er zijn stopcontacten zat en alles is zo te zien ooit gedaan door een elektricien. (En dat is ook wel logisch als je bedenkt dat het oude dametje dat het huis bewoonde, vermoedelijk niet zelf draden is gaan trekken ;-))
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #8
Hmm, 2 aardlekschakelaars toevoegen is toch een aanzienlijke aanpassing zou ik zeggen. Laat dan iig ook een hoofdschakelaar plaatsen. Dan kom je toch al gauw op een compleet nieuwe kast (nieuwe norm dus).
 

Jacquesplafond

  • #9
Nieuwe kast is mij prima, maar kan de rest (dus bedrading, WCD's etc) dan wel blijven zoals het nu is?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #10
Nieuwe norm schrijft oa voor, dat bij elk aansluitpunt randaarde aanwezig dient te zijn, dat het mixen van oude een nieuwe kleuren in één groep niet is toegestaan en dat metalen leidingen met lasnaad niet meer gebruikt mogen worden. Maar eerlijk gezegt zou ik het ook vreemd vinden als je wel alles bij het oude mag laten maar dat je niet uitsluitend 2 ALS's zou mogen toevoegen (wat de veiligheid natuurlijk ten goede komt) zonder alles naar de nieuwe norm op te trekken.
Misschien dat één van de experts hier uitsluitsel over kan geven maar ik durf niet met zekerheid te zeggen of als je de groepenkast vernieuwd je de rest bij het oude mag laten.
Of overleg dit eens met de installateur die eventueel ook de groepenkast gaat vernieuwen.
 

Fiesiekus

  • #11
Een installateur zal best alleen een nieuwe kast met 6 groepen , HS en 2 ALS-en willen plaatsen. Misschien wil hij ook de groepen "meggeren"; da's ook weer voor je eigen veiligheid en zijn/haar verantwoordelijkheid.
 

Jacquesplafond

  • #12
Hier wordt ik toch steeds vrolijker van :cool:
Echt een zeer goed forum alhier.
Met meggeren bedoel je een geleidings en isolatietest?
 

Fiesiekus

  • #13
Yes! Over het sousterrain...als dat een betonnen vloer heeft, is het wel veel veiliger om daar ook geaarde WCD's te plaatsen.. (nog steeds vrolijk... :wink: ).
 

Jacquesplafond

  • #14
Fiesiekus,
Daar blijf ik gewoon vrolijk bij. De meterkast zit namelijk boven de trap naar het souterain en het is dus erg makkelijk om daar wat nieuwe elektra in te zetten. Ik ga lekker zelf een nieuwe groep ontwerpen, inc aarde e.d. en laat deze dan aansluiten als de nieuwe meterkast komt. Mag die elektricien schieten op mijn werk.
Ik weet: WCD's minimaal 30cm van de grond (Liever hoger), overal randaarde, ook op lichtpunten en licht op andere groep dan WCD's. Dan, geloof ik, minimaal een WCD per 7,5m2 oppervlak.
Heb ik nog iets gemist?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #15
Minimaal één Lichtpunt per 20m2. Licht op andere groep dan WCD's is niet voorgeschreven. Wel verschillende lichtgroepen op verschillende ALS aansluiten zodat je bij een aardfout niet meteen geheel in het donker zit.
 

Fiesiekus

  • #16
Per 7 m2, 1 dubbele WCD en per vertrek minimaal 2 WCD's.
Overigens kan je ook gewoon een aardedraad bij de bestaande WCD's in sousterrain erbij trekken; hoeft niet nieuwe leidingen; wel nieuwe WCD's uiteraard..
 

Jacquesplafond

  • #17
...Maar dan alleen als er al voldoende WCD's zijn, gok ik?
 

Fiesiekus

  • #18
Ja, maar ik vraag me af of een sousterrain als "vertrek" kan worden aangenomen. Belangrijkste lijkt me dat bij een gewapende betonvloeren, alle WCD ('s) geaard is/zijn.
 

Jacquesplafond

  • #19
...Daar ben ik weer.
Nu ik de sleutel van het pand heb, kan ik beter zien hoe een en ander er aan toe is.

Wat mij opvalt:
De zekeringkast heeft twee zekeringen per groep. Zowel nul als fase is gezekerd met een 16A stop. Weet iemand wellicht waarom?
Heb overigens de kast opengemaakt en alles ziet er netjes uit, mooie aardrail ook.

En over die aarde: Ik meet keurig 230V tussen fase en aarde maar zie dat de aarde uiteindelijk is verbonden met de Waterleiding, en die gaat over in kunststof richting de straat. Rara :?:
(Jammer, ik dacht eerder gezien te hebben dat er een aardpen was.)
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #20
Zekeren van de NUL kan levensgevaarlijk zijn tenzij je een 2x127v net hebt.
Maar dan zou je 127v meten tussen nul en aarde en fase en aarde.

De waterleiding word altijd verbonden met aarde, dit noemt men vereffenen.
Een elektrode is dan wel nodig.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu