Luifel maken (8x3m) van 22mm CV-buis? Gaat dat lukken?

Charliefox

  • #1
Graag zou ik voor onze stacaravan een luifel bouwen over de volle lengte van 8m met een uitval van 3m.

Het frame wil ik maken van 22mm CV-buis. Ik heb al een paar constructies gezien van steigerbuis, echter is dat nogal boven ons budget (ca €5,00 pm). Ik heb al gauw tegen de 50m nodig, heb ik berekend. En dan de koppelingen nog! En de elastieken en het zeil (24 m2).

CV-pijp van 22mm kost echter maar ca €1,50 pm en de koppelingen kan ik misschien gratis op de kop tikken als ik goed zoek of adverteer. Er is ook CV-pijp van 28mm, maar daar zijn vast niet zomaar gebruikte koppelingen van te krijgen. Benodigd: Rechte koppelstukken, 4 kniestukken en vele T-stukken (voor de staanders en de dwarsliggers van 3m lengte).

Als 'doek' wil ik van dat vrachtauto dekzeil bestellen of iets anders wat betaalbaar is. Ideeën? En dan zeilogen in laten maken en met elastieken koord vastzetten aan de buizen.

Maar wat denken jullie, zal dat CV-pijp van 22mm het geheel houden? Onlangs in de bouwmarkt geweest en voelt best sterk aan. Naar mijn idee zijn die steigerpijpen nogal overdreven dik. Zie voorbeeld foto's van het plan. Schets zal ik binnenkort ook bijvoegen.

Tips zeer welkom. Oh ja, belangrijk is ook dat het spul demontabel blijft.


 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #2
Ik ben zelf CV monteur en heb deze pijp vrijwel dagelijks in mijn handen en weet absoluut zeker dat dit fout gaat, niet doen dus.
 

Charliefox

  • #3
Da's 'n snelle reactie, hoewel niet helemaal wat ik wilde horen :-( En die 28mm dan? Die voelt echt behoorlijk stevig aan.
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #4
Je hoeft mij niet te geloven maar ook 28mm is niet sterk genoeg.
Heb je weleens gedacht aan een flinke regenbui of sneeuw of een flinke storm?
Als ik jou was ging ik eens bij een sloperij gaan kijken of zoeken op het internet.
CV buis is ook nogal gevoelig voor roest en het is dunwandig en dus niet sterk.
Je zou kunnen kijken voor dikwandige CV buis eventueel ook van de sloop, dit kun je goed schilderen of behandelen tegen roestvorming.
Hieronder een link die ik op marktplaats vond.
Als je zoekt bij gegalvaniseerde buizen kom je er nog meer tegen. https://www.marktplaats.nl/u/vnh-nuland/10737486/
 

Pietg28

  • #5
CV buis?
Als het klaar is kom ik niet bij u op de koffie. Heel link om er onder te zitten.
Doe het goed of (nog) niet.
Denk na over je eigen veiligheid.
Zoek op bouwsloopbedrijven naar geschikt materiaal.
gebruikte materialen zijn er genoeg en mogelijk wel betaalbaar.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Ach, hoe link kan het zijn? Veel partytenten en voortenten van caravans zijn van dunner materiaal gemaakt. Die blijven ook niet heel bij veel wind/sneeuw, maar echt gevaarlijk wordt het niet.

Als je weinig te besteden hebt, plaats dan een partytent. Of even doorsparen en van steigerpijp maken. Tweedehands is ook altijd een goede optie.
 

Stefan666

  • #7
Vergis je niet in het gewicht van alleen al een ( oud ) vrachtwagen zeil.

Die dingen hangen niet voor niks in rollen.

Een zeil van een kleine container 6 bij 2,5 meter weegt droog 200 kilo.
Als het heeft geregend 600 kilo ( exclusief waterbel )

Als de wind hier onder komt neemt het 2 volwasse kerels met gemak mee.
200 kilo rondvliegend zeil op de bakkes krijgen doet nogal zeer.. (geloof me)

Deze zeilen zitten vast met 3 , 10 tons spanbanden.
En deze breken wel eens...


Zou het niet doen.

Om (vracht) zeilen tegen te houden gebruiken we buizen formaatje steigerpijp.
En die krijg je nog gebogen als de wind eronder komt.

CV pijp ?...

Ik zou het niet doen..
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #8
CV buis heeft een minimale wanddikte en is niet ontworpen om iets te dragen maar om iets te transporteren wat in dit geval dus CV water is.
Geloof me, goedkoop wordt gegarandeerd duurkoop!
 

Charliefox

  • #9
Dank allemaal, ik ben overtuigd: Het wordt geen CV pijp.

Ben druk aan het zoeken geweest op MP. Ik ga aluminium steigerdelen nemen van 42 of 48 mm. Worden soms ook aangeboden als reclame frames. Wordt echter wel een prijzig geheel. Zeildoek (of pvc) 24m2, alle koppelingen en dan nog de elastieken binders.

Ik hoop dat ik via dit topic wat advies krijg als ik er niet helemaal uit kom.

P.s. Luifel moet wel zo gemaakt worden, dat ie 's winters opgeborgen kan worden in de stacaravan, eis van de camping. De lange stukken maak ik dus uit 2 buizen van 4m. Dat past nog goed in de caravan.
 

Charliefox

  • #10
Momenteel aan het uitdenken hoe ik dat zeil nu op het frame bevestigen ga. Overigens is het totaalgewicht (Bisonyl van 650 g/m2) zo'n 16 kg verdeeld over het frame. Ik heb nu 2 mogelijkheden, maar komt bovenop het zeil van €160,- nog eens arbeidskosten bij:

1. Zgh pees aan 1 kant van het zeil laten naaien, die dan in een rail geschoven kan worden aan de caravan. Overige 3 zijdes komen dan zeilogen in. Arbeidsloon: € 140,-. Echter voor deze optie komt dan ook nog 8m rail van €9,- pm bij.

2. Zeilogen laten zetten op de 4 zijdes. Tarief zelfde als 1.

Ik vraag me nu af of die zeilogen rondom (om de 30 cm) zelf erin te maken zijn. Speciaal gereedschap zal ik moeten kopen/huren/lenen. De omgeslagen versterkingszoom kan ik lijmen mbv speciale Saba pvc lijm (gegoogled).

Andere mogelijkheid:
Aan de lange zijdes een zoom/tunnel lijmen. In de zijde die over het frame hangt, zou ik een lange balk kunnen doen, of ook pijp. En dan met 4 spanbanden aan 4 draai-grondankers bevestigen. Echter het eind aan de caravan heb ik nog geen oplossing voor. Als ik daar het frame doorheen doe van 8m lang, moet ik openingen knippen voor de 3 tussenliggers. Tevens nog openingen voor de 4 zgh "verkeersbordbeugels" die ik dan aan de caravan bevestig. Wordt een gatenkaas.

Iemand ervaring of tips met deze klus?



 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
Zeilogen kan je zelf slaan. Er zit meestal een stempel in de set. Het zeil dan bv. met elastiek vastzetten.



Kom op internet ook onderstaande bevestiging tegen. Die kan zelfs opgerold worden.

 

Charliefox

  • #12
Ja, had ik idd zelf ook al besloten, de zeilogen zelf erin slaan. Toolset voor 1 maat zeilring is ca €20,00, bestaande uit holpijp en slagset. Het zijn er echter wel 75 stuks, maar okay.

Die mogelijkheid met pees had ik al genoemd, maar kost bijna €100,00 extra aan aluminium rail. Plus de pees moet eraan gelijmd / genaaid worden.

Al met al laat ik nu de PVC vallen en ga voor simpel PE dekzeil. Maar wel de zwaarste versie, is 250 gr/m2. Kost €60,00 voor 6x8m, dus dan heb ik er 2! Immers doormidden snijden geeft 2 stukken van 3x8m.

Concrete vraag: Ik zit te bedenken hoe de langsligger van 8m aan de caravan te bevestigen. Kan met die verkeerbeugels of u-beugels (zie foto). Echter met beide weet ik niet of het goed vast zit.

Stacaravan bestaat alleen uit een aluminium huidplaat op een houten frame met daartussen isolatiespul. Binnenzijde is dan het triplex plaat. Beugels wellicht door en door met bouten, ringen en moeren vastzetten ipv schroeven?

P.s. Toen ik het topic opende en over die cv-buizen begon, regende het reacties. Daarentegen vind ik het nu wat lauwtjes. Heeft niemand hier goede praktische tips?



 

Stefan666

  • #13
Die verkeersbeugels zijn sterk, heb er hier ook een
paar en zijn 4x4 auto getest :)
Die laten zeker niet zo maar los

( geen idee over de andere )
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #14
Die beugels kunnen wel sterk zijn, maar de caravan is al snel de zwakste schakel. Zorg in ieder geval dat de overkapping op zichzelf al stevig staat. Een beetje stabiliteit kan wel uit de caravan gehaald worden.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #15
Zo een dekzeiltje daar zijn de randen ook van omgezet, en meestal zit daar een koord in voor de sterkte zodat de ogen niet uit scheuren.
Als je dat zeil dus over de helft snijd, kun je daar geen ogen meer aanmaken, want dat zal binnen de kortste keer uitscheuren.

Je kunt het allemaal wel zo goedkoop willen maken, maar beter in 1 keer goed, als dat je straks met dubbele kosten zit.

Als je een overkapping maakt, zorg dan dat je het strak aan kunt spannen, anders heb je bij een flinke regenbui grote zakken met water, en heb je kans dat door het gewicht het hele zaakje naar beneden komt.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #16
Een dekzeil als dak voor de overkapping... Lever je ook gehoorbescherming bij voor de buren, want die worden gek van het geklapper met een beetje wind...
 

Charliefox

  • #17
Dank voor de reacties!

Ik wil een verloop maken van ca 50 cm op 3m lengte. Echter in praktijk nog afstelbaar, omdat ik op de 4 staanders zgh kruiskoppelingen plaats. Dan kan de luifel in hoogte verstelbaar geplaatst worden op de staanders, varierend van 200 tot 230 cm of zo. Caravanzijde zit gefixeerd op een plek, hoogte ca 260 cm. Regenwater zou er zo voldoende af moeten lopen?

Afgesneden lange zijde komt weer een zoom voor terug. Schijnt met Saba lijm te kunnen (zelfde als met pvc) maar iig met 8m ductape en dan de zeilogen er weer in slaan, per 30 cm. Op die manier hoop ik het dekzeil voldoende strak te kunnen spannen, samen met de zeilogen in de andere 3 zijdes.

Met 75 losse elastieken (van ca 15 cm lang met haakje eraan) of door een lang elastiek en dat door de ogen en om de buizen rijgen, wil ik het zeil vastzetten.

Klapperen moet ik natuurlijk niet hebben, maar weet zo gauw geen andere oplossing hiervoor. Eventueel kan ik nog klittenband lijmen ter hoogte van de 3 dwarsliggers die over het frame lopen. Dan kan ik het zeil ook daar nog vastzetten, om de buizen heen?

Iemand nog betere tips tegen het klapperen?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #18
Laat dat ductape maar weg. Dat kan niet tegen UV.
 

Boyarde

  • #19
HOI CharlieFox!

Grappig, jij bent PRECIES aan het doen waar ik ook mee bezig wil!!!
We staan dit jaar voor het eerst op Bakkum en ik zag precies deze oplossing op iemand zijn Caravan, ik was direct geinteresseerd en voila... ik kom jou post tegen!!

Ik heb helaas geen antwoorden maar ga wel mee kijken/denken en het waarschijnlijk ook doen dus... hopelijk kan ik je wat support bieden! :)

Bo
 

Charliefox

  • #20
Hallo Bo, daar staan wij ook, wees welkom (zie pm). Inmiddels heb ik alle onderdelen in huis en binnenkort opbouwen. Voor overige lezers:

1. PE-zeil zwaarste versie (250 gr/m2)
2. Steigerbuis aluminium 48mm + inbuskoppelingen
3. 4 Staanders worden gezekerd aan de grond mbv 4 spiraal grondankers + spanbanden
4. Afschot wordt ca 50 cm op 3m, maar is ook instelbaar.
5. Ca 75 zeilogen met elastiek gerijgd aan de buizen
6. Totaal 6 dwarsliggers incl de kopse kanten
7. Afmetingen 8m breed x 3m diep
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu