Afdak/luifel constructie?!?

Marco89

  • #1
Hallo klussers,

Ik zit met een ''probleem'' waar ik niet uitkom, ik zou graag een afdakje/luifel boven de voordeur maken zoals op de onderstaande foto, maar dan ZONDER de dragers die op de muur zitten, nu is mijn vraag wat voor constructie kan ik het beste achter de beplating maken zodat niet over 3 dagen het hele afdak naar beneden komt?? :wink: :wink:

Het afdakje zal ongeveer 190cm breed bij 60cm diep worden.



Alvast hartelijk bedankt!!!

Groetjes Marco
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #2
Tja, de beste oplossing zou zijn de zwaartekracht uitzetten. Helaas voor jou is dat geen mogelijkheid.

Ik denk dat je niet zonder schoren kunt bij een afdak van 60 diep en 190 breed. Dat is veel te zwaar en zal daardoor altijd wat gaan afhangen van de muur af.
 

Marco89

  • #3
Ik zat dan toch een beetje aan dit idee te denken, iemand enig idee hoe je dit stevig aan de muur kan bevestigen met een degelijke constructie, zodat de luifel niet naar voren gaat hangen??




Bedankt weer!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Met chemische ankers kan veel.

Plaats eens een foto van de situatie.

Denk aan het afschot, als het water er snel afloopt, "weegt" het minder. Al weegt sneeuw ook heel wat.
 

Marco89

  • #5
Bedankt voor je reactie, ik zal straks als ik thuiskom even een foto maken. In principe is de situatie hetzelfde als op de vorige foto. Gewoon een deur met zijraam met daarboven een stenen rechte muur.

Bedankt
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Het anker is niet het probleem maar het metselwerk. Opde eerste foto is er niet echt veel metselwerk aanwezig boven de luifel. Een oplossing kan zijn het lijmanker in de vloerrand boren, dus door het buitenblad en de spouw heen. Hou er wel rekening mee dat er iemand op de luifel kan staan, dat is maatgevend voor de bevestiging.
 

Marco89

  • #7


Hey allemaal, bedankt voor de reacties!! Die laatst genoemde oplossing zou ideaal zijn als de tussenverdieping van beton was, helaas hebben wij een houten tussenverdieping. Op de foto is te zien hoe de situatie nu is.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
Hoeveel metselwerk zit er nog boven, kan je een foto plaatsen van een wat grotere afstand?
 

Marco89

  • #9


Thnx, hierbij een foto van verderaf.

Gr marco
 

Poster

  • #10
De relatief grote lengte t.o. de breedte speelt in u voordeel.
De muurbalk voldoende (om de 40/50 cm) verankeren met chemische ankers M12 zal sterk genoeg zijn, er staat voldoende muur bovenop, regel wel wat afschot in het boven dakje.



Of misschien een optie met boven steuntjes.
 

Marco89

  • #11
Dat met die chemische ankers zat ik ook al aan te denken, zou het dan misschien handig zijn om twee balken over de lengte te plaatsen van 44x44 om het gewicht te verdelen? of zou je gewoon 1 dikke balk in het midden zetten en deze verankeren met chemische ankers?

Welk hout raden jullie mij aan? ik zat eerst te denken aan okoumé, maar ik wil er misschien een randje infrezen en dit lijkt mij niet zo mooi als je dit met okoumé doet? misschien vuren mits goed geschilderd??

Wederom bedankt voor jullie hulp!!
 

Poster

  • #12
1 balk langs de gevel heeft mijn voorkeur, hardhout/vuren.
Wel het deel tegen de gevel goed concerveren.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #13
Ik zou zelf de voorkeur geven aan meranti of beter. Denk ook aan een waterafvoer of spuwertje.

Bij de chemische ankers erop letten dat ze niet te dicht langs de rand van metselwerk zitten. Past M12 wel in de diepte van de steen? Je moet achter het boorgat ook een bepaalde maat overhouden. Alle maten staan in de specs van het product.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu