Hoe palen voor luifel (tijdelijk!!) stevig in grond krijgen?

Fry35

  • #1
Hallo
Ik zie op het strand of op grasvelden tijdens evenementen vaak tijdelijke stands met een zonnedoek op bamboepalen in een hoek van zo’n 10 graden. Ook bij sterke wind blijft dat strak staan en bewegen de palen niet.

Nu sta ik op een seizoenscamping en heb ik elk jaar probleem met mijn luifel die ik met houten palen en paalpunthouders in de grond bevestig. Bij sterke wind vangt de luifel wind en bewegen die paalpunten (75cm in grond) toch nog in de grond, ook al werk ik met spanbanden.

Wat is nou de truc om houten/bamboepalen rotsvast -tijdelijk!!!- in de grond te krijgen om te voorkomen dat wind via de luifel de palen losrukt? Helaas moet ik die palen aan het einde van het seizoen weer verwijderen, dus ik kan niets doen met snelbeton storten e.d.

Maar omdat ik bij evenementen dus die bamboepalen zie die wel stevig blijven staan moet het blijkbaar toch kunnen met een tijdelijke oplossing. Iemand tips?
Bedankt alvast!
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Je zoekt een oplossing die moment-vast is:

Diepe(re) gaten boren, met een goed passende PVC-buis erin. En langere palen gebruiken, dus zonder paalpunthouders. In de winter palen eruit, en afdoppen vlak onder het maaiveld.
 

Fry35

  • #3
Pvc buis klinkt wel slim! is er nog iets van een regel wat de verhouding moet zijn van het stuk paal boven grond en onder de grond? Bijvoorbeeld: paal van 3 meter moet minimaal 1/3 onder de grond staan voor voldoende stevigheid oid.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
In ongeroerde grond zou 1 meter voldoende moeten zijn. Heb je losse grond, dan 1,20 tot 1,30. Dus totale paallengte gaat dan over de 4 meter heen.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #5
Worden er ook niet vaak van die schroef palen gebruikt?
Tenminste voor van die beach vlaggen ed. zie je ook dat er eerst van die ankers de grond in gedraaid worden waar dan later de vlaggen in gezet worden.
Zoiets zie je ook vaak bij droogmolens die stevig in de grond moeten staan.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #6
Zwaardere ankers en stevige tuien eventueel staaldraad

de tuien moeten goed onder spanning staan zodat de rek er al voor een groot deel uit is
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu