Luidspreker kabels in de muur

Status
Niet open voor verdere reacties.
Hoi,

Op dit moment wordt mijn nieuwe huis gebouwd. Ik heb nu de mogelijkheid extra leidingen te leggen/frezen etc. Extra stopcontacten, loze leidingen liggen er al in. Maar ik wil ook mijn luidsprekers aan de muur hangen en de leidingen wegwerken.

Weet iemand of er iets bestaat wat ik kan gebruiken om het gat mee af te dichten. Er zijn inbouwschakelaars, dimmers, stopcontacten etc. Maar nu zoek ik iets waar ik mijn speakers mee aan kan sluiten. iets waar ik dus 2 draden op kan afmonteren en van de buitenkant dus 2 speaker draden in kan prikken.

Bedankt.
 
Dat vind ik nou mooi: een Canon plug.

xlr.jpg
 
Kijk eens op deze site als ze het hier niet hebben wordt het moeilijk.
Overigens heb ik wel eens jackpluggen gebruikt, een contraplug in de muur gebouwd met een rvs plaatje als montageplaatje en het staat gelikt.

Succes.
 
Bedankt voor de sneller reactie. Die connector is ook een goed idee. Had al gezocht op de conrad site maar toen ik naar connectors keek stond daar ineens de term luidsprekercontactdoos (leuk voor galgje) en met die term zoeken leverde onder andere deze (link werkt niet meer) op.
 
Aha, ik zie dat het XLR is. Dus dat is dezelfde als de link die ik poste alleen dan in de versie die in een standaard pot ingebouwd kan worden. De laatste keer dat ik wat met speakers deed gebruikte ik nog deze:
din-lsp.jpg
 
Ja dat was inderdaad hetzelfde. Vanuit de muziekwereld worden die XLR a.k.a. Canon pluggen (sorry, geen merknaam maar typenaam) veel gebruikt. Die andere stekkertjes ken ik ook, maar daarvan vind ik het chassismodel nou eenmaal lelijk, maar voldoet uiteraard ook.

Het zou ook nog met zoiets kunnen:
lsp-klem.jpg


Het enige is dat het inderdaad op een wandcontactdoos gemonteerd moet worden. Die ben ik, behalve wat je zelf hebt gevonden, nog niet eerder tegengekomen. Misschien kun je het anders zelf fabrieken, bijv. van rvs zoals Jan al opperde.
 
Bijna alles is mogelijk. Maar zoals al op de link te zien was heeft elke fabrikant een serie waar de XLR-pluggen in past. Je hoeft niets zelf te fabrieken en het past in het gebruikte programma schakelmateriaal.

Sukses Gerrit
 
Voor zover mij bekend zijn die XLR pluggen en contactdozen speciaal bedoeld voor microfoon-aansluitingen.

Het is dus maar de vraag of de overgangsweerstand voldoende laag is om de vrij hoge stromen, die door een luidsprekerleiding kunnen lopen, te verwerken. Niet dat je daardoor brand zal krijgen, maar het komt dan de geluidskwaliteit niet ten goede...

Maar ik zag dat bij die luidsprekercontactdoos die je zelf noemde, (Gira) er ook XLR gebruikt kan worden, dus misschien valt het mee.

Overigens is men van die DIN stekkertjes (die met 1 plat en 1 rond pennetje) geheel afgestapt om dezelfde reden: onbetrouwbaar, altijd gekraak...
Overal op de apparatuur zitten nu van die klembussen, zoals EdP liet zien.
 
Je hebt gelijk Kees, de canon pluggen worden normaal voor microfoons gebruikt.
 
XLR pluggen worden ook vaak op luidsprekers gebruikt in de muziek wereld (PA systemen). Dat zijn vaak kasten van enkele honderden watts.
 
Inderdaad Kees, die XLR wordt voor alle professionele (symmetrische) microfoons gebruikt. Maar zoals EdP al opmerkte, het zijn bijzonder goede stekkers en in de PA-luidsprekers (waar zo maar 100 A kan lopen) worden ze altijd gebruikt en er is nooit wat mee. Het is dus een uitstekende vervanger voor de bekende stekkers met ronde en platte pen.
 
Overigens, zoals Jan al eerder aangaf, een (6,3mm) jackplug voldoet ook zeer zeker. Ik ben alleen erg gecharmeerd van het uiterlijk van zo'n canonplug :)

Genoeg keus dus. Nu nog een contactdoos met een blind plaatje en niet te vergeten de soldeerbout voor de aansluitingen ...
 
Dat blindplaatje hoeft niet EdP. Alle merken hebben kant en klare inzetplaten voor deze stekkers. Solderen moet nog wel.
Tip: De punten 3 en 4 zijn voor het signaal.
 
Bij PA wordt vaak gebruik gemaakt van een 70 / 100 V lijnspanning.
Tenminste... zo was dat een aantal jaar geleden, toen ik nog met dat spul werkte.
Daarbij lopen lang niet zulke hoge stromen als bij een 4 - 8 ohm aansluiting.

Als ik zie wat (fanatieke) hifi-freaks allemaal uithalen, om toch vooral een zo laag mogelijke kabelweerstand tussen versterker en speaker te realiseren: aparte kabels voor hoog en laag, vergulde stekers, haast armdikke kabels (bij wijze van spreken dan). Dan is een lage overgangsweerstand wel belangrijk.

Ik zag nog een ander type, speciaal bedoeld voor luidsprekers: Speakon

Ook leverbaar bij het hierboven al genoemde bedrijf, staat wel in hun (nieuwe) catalogus, maar ik zag ze niet op hun site. Verkrijgbaar in stekkers, contrastekers, chassisdelen, etc.

Is misschien ook een alternatief, alleen minder courant dan XLR.
 
De 70 en 100 V uitvoering wordt vooral gebruikt (en dat gebeurt nog steeds) voor omroepinstallaties die zeer uitgebreide oppervlakken of afstanden moeten voorzien van goed verstaanbaar geluid. Denk dan vooral aan sportvelden en circuits.

Hier komt het niet zozeer aan op muziekkwaliteit maar vooral verstaanbaarheid. Je hebt natuurlijk gelijk dat er veel minder stroom loopt en daar is dit systeem ook voor ontwikkeld. Je hebt n.l. geen noemenswaardige verliezen in de leiding.

Met PA bedoelen we de gigantische boxen die muren doen trillen en trommelvliezen doen scheuren. Daar lopen wel hoge stromen en daar voldoen de XLR pluggen goed. O.a. daarvoor is de speakon plug ontwikkeld. Deze is 4-polig en zo kan bijv. de voedingsspanning voor aktieve boxen meegenomen worden.

De z.g. klink-stekkers hebben toch wel vaak last van een slecht kontakt bij de massa-aansluiting.
 
We hebben blijkbaar een andere uitleg van PA - voor mij is dat "Public Adress" voor Gerrit wellicht Power Amplifier.

De 70 / 100 Volt systemen die ik ken(de) waren bedoeld voor Public Adress.

Een ander nadeel van klinkstekers is, dat zij bij inpluggen soms een kortsluiting kunnen veroorzaken, niet aan te bevelen om per ongeluk los te trekken tijdens gebruik van de apparatuur.

Wat dat betreft zijn de XLR en de speakon beter, die hebben een vergrendeling.
 
Okee, nu snap ik de verwarring. Kees, je uitleg over Public Address klopt. Alleen is ergens halverwege de vorige eeuw met de komst van het fenomeen popmuziek de term PA steeds meer in zwang geraakt. Nee, ik refereer hier niet aan de ouderdom of jeugdigheid van enig forumlid hoor. :mrgreen:

De nummer één op dat gebied blijft nog altijd de Grateful Dead, die met een (letterlijk) oorverdovende 127dB producerende PA legendarisch werd. Of de term PA nog steeds gemeengoed is weet ik niet, het is ook alweer een tijdje terug dat ik nog in een bandje zat.

OK, nu weer even ontopic, ik denk dat het helemaal goed gaat komen met de audio contactdozen. :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan