Luchtaanvoer haard

Cris-99

  • #1
We hebben afgelopen week een haard laten plaatsen. Echter merk ik dat nu de kachel nog niet aan mag (stucwerk moet drogen). Er best wat koude lucht binnenkomt ook. Als ik rondom de liftdeur voel, voel ik daar best wat koude lucht rondom (komt uit rookkanaal lijkt mij). Maar bij het aanvoerkanaal van de kamerlucht daar komt toch best wat koude lucht uit nu en dat blaast zo me woonkamer in. Er zit ook nog een aanvoerkanaal op van buitenlucht. Ik denk zelf dat het aanvoerkanaal buitenlucht nu op de een of andere manier bij me aanvoerkanaal kamerlucht uitkomt. En dat nu dus gewoon de buitenlucht me woonkamer in waait. Is dat mogelijk?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Zit er een klep in de haard die nu open staat ?
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #3
Dat zou kunnen, maar dat moet je even vragen aan diegene die de haard geplaatst heeft die kan je dat meteen vertellen.
 

Cris-99

  • #4
Er zit geen regelklep in. Er zit een automatische remplaat in en kan de zuurstof een klein beetje bijregelen met een schuifje. Meer zit er niet op. Het is een M-design luna classic
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #5
Zit de afvoerpijp van de kachel in het zicht of is die weggewerkt in een schouw?

Als hij in het zicht zit zou je er eenvoudig een klep tussen kunnen zetten. Die smoort de pijp dusdanig dat er vrijwel geen trek meer is. Dan zal de aanvoer van koude lucht ook verminderen.
 

Cris-99

  • #6
Is helemaal weggewerkt. Maar zou het gewoon kou zijn vanuit me rookkanaal? Vindt het zo raar dat het uit me convectie kanaal komt, als het goed is is het enige wat dit kanaal doet, lucht uit de kamer aanzuigen, dat gaat langs de buitenmantel van de kachel, wordt warm en komt er boven weer uit. Dus snap niet zo goed, wat buitenlucht in dit kanaal doet.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #7
Ik denk dat het ongeveer zo gaat:
Als je kachel niet aan is en er geen wamte wordt overgedragen dan zal de stookruimte koud zijn door koude lucht uit het rookkanaal. Vanuit de warme kamer gaat er warme lucht in de convectieruimte die afgekoeld door de koude convectieruimte weer de kamer in komt.

Wat hier volgens mij dus ontbreekt is een mogelijkheid om het rookkanaal af te sluiten.
En wellicht ook een mogelijkheid om koude toevoerlucht voor de verbranding af te sluiten.

Maar bespreek e.e.a. maar eens met je leverancier.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu