Geschikte slang voor sfeerhaard, of niet ?

De oplossing

  • #1
Gas slang aan sfeer kachel vraag.

Dag:

Korte versie: Tweedehands sfeerkachel (gas) gekocht waar een korte zwarte slang al aan bevestigd zat, of deze kan gebruiken, of dat die te vervangen is voor gelijksoortige zwarte (ongeveer 15 euro) gas slang, die voor o.a. fornuizen geschikt zijn. Kachel word niet ingebouwd, hangt aan schroeven aan de muur (kan je geen inbouw noemen volgens mij, al zijn er die dat misschien nog zo graag zouden willen, wat voor redenen maar).


Uitgebreider: heb hier een gaskachel (vooralsnog) , en ding vorige winter al gebruikt, maar stond gewoon op de grond. Bedoeling was hem op te hangen uiteindelijk, dat nu net paar dagen terug gedaan. Sneup wat naar info over gasslangen daarnet (vraag me niet waarom) en zie dat bij soort slang die ik hier gebruik staat vermeld, voor gebruik achter bv een fornuis, niet (NIET, met grote letters, staat her er) voor aansluiten van een hittebron. Zover ik weet is een fornuis een hittebron, maar kan me voorstellen dat toch net wat minder heet wordt misschien. Vorige Faber Kachel, die helaas door omstandigheden weg moest, heeft ook altijd met dezelfde soort slang vast gezeten, maar daar zat de aansluiting misschien toch iets verder van de kachel af. Lees hier op forum, kan helaas niet meer vinden waar, dat haarden vaak een flexibele slang hebben tegenwoordig, zodat wat spelling in zit waar de koper buis precies aan te sluiten (volgens man met bouwvakkertje avatar). Deze kachel tweedehands gekocht, en zat al een klein gas slangetje aan. Vraag eigenlijk is dit een ander type slang, lijkt niet anders dan kleine versie van wat ik hier heb, dus of die gewoon te vervangen is door groter zelfde lijkende, of dat het een slang is die er officieel ook niet op hoort. Wilde het dus voor zekerheid maar even voorleggen hier.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #2
neem een flexibele rvs slang, de rubber variant dient ook eens in de zoveel jaar vervangen te worden
 

Nono123

  • #3
De algemene regel is dat verplaatsbare toestellen met een flexibele aansluitleiding worden aangesloten en vast opgestelde toestellen met een starre aansluitleiding.

Tevens wil ik u even wijzen op de wet die stelt, dat alleen nog maar gecertificeerde bedrijven werkzaamheden mogen verrichten aan gasverbrandingstoestellen.
Gezien uw vraag hier op het forum, valt af te lijden dat u dat niet bent.
U overtreed die wet, als u zelf werkzaamheden aan een gasverbandingstoestel verrichten en niet gecertificeert bent zonder daarna het toestel opnieuw inbedrijf te (laten) stellen, en bent dan dus strafbaar.
U boft, dat de handhaving daarvan, nog even is uitgesteld tot 1-1-2023. Er is dus nog even de tijd om ongestraft te rotzooien... :mrgreen:

Maar denk vooral een uw eigen veiligheid en dat van uw gezin, en plaats een koolmonoxide melder.
 

De oplossing

  • #4
Zelf plaatsen zou niet mogen? Zelfde verhaal als een fornuis aansluiten, of op de camping een gasfles aan fornuis of kachel, zo ongeveer. Denk niet dat dit bij wet verboden is. ... Anders trok ik me er toch weinig van aan trouwens. Niet zomaar, daar hebben heren lieden het wel naar gemaakt, wonder dat ik nog niet met trekker boel aan blokkeren ben geslagen ergens (bij wijze van).
 
Laatst bewerkt:

De oplossing

  • #5
Ja, eens in de vier jaar las ik laatst, eerder gehoord ééns in vijf jaar, en deed dat dan ook braaf (keek net even, eens in 5 jaar vond ik weer). Maar idd, beter gele slang erop, als toch zo lang mee gaat. Probleem was dat eerst te werk ben gegaan, voor eerst even ergens te vragen, dus moet boeltje dan nog een keer gaan doen. Ga dat, zo nu lijkt maar gewoon met 4 jaar (één er al op zitten) uitstellen lijkt me maar.

Ps Of misschien toch voor komende winter, maar heb de keus dan nu nog, moet bekijken nog maar eens.
 
Laatst bewerkt:

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
Het is maar goed dat de wet gaat veranderen voor het aansluiten van gastoestellen.
Want net zoal jij dat gedaan had met die gewone gasslang een kachel aansluiten, lopen er maar van dat figuren rond die zich nergens wat van aantrekken of maar wat aanprutsen.
Daarom gebeuren er ook zoveel ongelukken met gasontploffingen en koolmonoxide vergiftigen door verkeerd aangesloten toestellen.
Daarom is die wet aangenomen, zodat er minder ongelukken gebeuren.
Hopelijk wordt daar straks ook streng op gecontroleerd, en kan me indenken dat verzekeraars straks niets uitkeren als het blijkt dat de schade opgelopen is door een toestel dat niet door een gecertificeerd bedrijf aangesloten is.
Want er gaan te veel mensen dood door dit soort dingen die voorkomen hadden worden.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Nono123

  • #7
G.W. schreef:
Zelf plaatsen zou niet mogen? Zelfde verhaal als een fornuis aansluiten,
Dat mag inderdaad niet meer vanaf 1-1-2023, en dat is niet voor niets.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu