Loodslab plaatsen

Status
Niet open voor verdere reacties.
Zijn er ook andere methoden om een loodslab in een gevel te plaatsen anders dan een sleuf in een voeg te maken? Bijvoorbeeld doormiddel van een 'strip' op de gevel te plaatsen waar de loodslab aan bevestigd kan worden en aan de bovenzijde af te kitten?
Ik heb zoiets gehoord dat dit mogelijk is maar ben het nog niet tegen gekomen.
 
Er zijn wel aluminium strippen die boren ze er op om bij voorbeeld dakbedekking tegen de muur vast te maken en boven in kitten ze die af met speciale kit.
 
Het idee van een loodslab in de voeg is dat eventueel vocht wat door de buitenwand van de baksteen heenslaat ook door de loodslab wordt afgevoerd.

Als je een afwerking op de buitenwand gebruikt, dan zakt dat water achter de loodslab langs en kan alsnog voor ellende zorgen.

Maar dat hangt natuurlijk van de situatie ter plekke af.
 
De situatie is een aanbouw met een plat dak tegen het huis. De loodslab in onze situatie zorgt ervoor dat het water wat op de gevel komt van regen e.d. afgevoerd word naar het plat dak en zo via een regenpijp afgevoerd word. Onze gevel van de woning is voorzien van pleisterwerk en op één bepaalde plaats zit de loodslab niet meer goed achter het pleisterwerk. Mijn idee was om een nieuwe loodslab over de oude heen te plaatsen doormiddel van een strip aan de muur te bevestigen waar de loodslab aan bevestigd kan worden. Is er zo'n dergelijke strip in de markt? De aluminium strip voor dakbedekking heb ik gezien, maar ik betwijfel of dit voor de loodslab ook zo tegepast kan worden. OF heeft iemand een andere mening?
 
Een andere oplossing is er een die je eigenlijk wilt voorkomen.
Pleisterwerk (gedeeltelijk) wegkappen en de hele loodslab controleren/herstellen/vervangen naar bevind van zaken.
Als een gedeelte al slecht is, is de rest over een tijdje waarschijnlijk ook aan de beurt.

Een loodslab d.m.v. een strip over een andere slab zetten is eigenlijk een beetje lapwerk waar je later misschien toch weer bij moet.

Dus even slikken en het in 1 keer goed doen.
 
Ik heb bovenstaande topic even doorgelezen en in principe heb ik een soortgelijke situatie. Betreft een huis van bouwjaar 1935. Bij het stuk wat losgelaten is lijkt het erop dat de loodslab zo los tegen de muur aan geplaatst is en daaroverheen gestuct. Nu is het stucwerk op een bepaalde plek gescheurd waardoor water achter de loodslab kan komen.
Het platdak gedeelte is over de gehele lengte van de achtergevel (ca. 5,5 mtr). Kan ik zondermeer een de voeg 4cm diep 1 cm breed inslijpen over de gehele lengte? Hoe hoe zit het met overlap van de loodslab? Overlapt deze elkaar ook in de voeg?
 
Je kan het beste het benodigde deel weg haken, en de uode loodslap er uit wrikken wil nog al eens lukken.
Dan het nieuwe lood monteren en vast zetten mat klangetjes (stukje op gerolt lood). lood om zetten en aankloppen doe dit niet met een hammer maar een lood klopper. zorg er ook voor dat dat lood slap niet te lang of te kort is anders heb je ook gedonder. Mocht je dit nog nooit hebben gedaan dan adviseer ik je een dakdekker of een loodgieter deze klus te laten doen.
 
Loodslabben zijn ook te bevestigen met knelstrips.
De strippen worden aan de muur geschroeft en door een knelverbinding wordt het lood bevestigt.
Gewaakt moet worden dat de muur niet onderhevig is aan zak water.

Dit wordt nog wel eens toegepast voor een platdak aansluiting aan een gevel.
 
Bij oudere huizen die gemetseld zijn met kalkcement is het beter de loodslabben 3 cm in de muur te bevestigen.
 
Deze knelstrips, hoe zien die eruit en waar zijn ze te koop? want dit is precies wat ik eigenlijk nodig zou hebben.
Wat word er precies bedoeld met zakwater?
 
Pepjo schreef:
Het idee van een loodslab in de voeg is dat eventueel vocht wat door de buitenwand van de baksteen heenslaat ook door de loodslab wordt afgevoerd.

Als je een afwerking op de buitenwand gebruikt, dan zakt dat water achter de loodslab langs en kan alsnog voor ellende zorgen.

Maar dat hangt natuurlijk van de situatie ter plekke af.
 
De loodslab hoe die nu zit, gaat niet volledig door de muur dus dient niet als waterafvoer van water wat door de muur heen komt. Dient puur als aansluiting platdak met gevel.
 
Als de bestaande loodslabben niet volledig doorgezet zijn of enkel in de voeg zitten is het niet mogelijk om ze later door te zetten.
Enkele centimeters in de voeg aan brengen zal niet voorkomen om zakwater tegen te gaan. dit vocht zal zich een weg zoeken achter de ingevoegde lood. Het maakt dan weinig uit of je knelstrips gebruikt of het lood deels invoegt.

Zelf ook al het probleem aan de hand gehad hoe er mee om te gaan.
Zorg dat je je overtuigt dat de muur niet te veel vocht binnen krijgt door regeninslag of door een kopse kant waardoor water in de muur kan trekken. Is dit niet het geval loop je geen risico op doorlekken van water door de gevelstenen.

Hier kun je info over knelstrips vinden en de verschillende verwerkingsmethoden.
 
Zoek eens op muuraansluitprofiel, dan vindt je genoeg info omtrend het verwerken en soorten.

De vorige link is inderdaad meer voor bevestiging aan de binnenmuur.
Als je nieuw bouwt is dit een betere afwerking. Dit is niet haalbaar voor revisie of aanbouw.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan