Loodslab onder of op pannen

RogerM

 • #1
Ik heb recent een ubiflex dakdoorvoer 160mm geplaatst voor de wtw-installatie. opeens twijfel ik of ik het goed gedaan heb... elders in de wijk zie ik loodslabben die OP de naastliggende pannen ligt, en soms zie ik de ze ONDER de naastliggende pannen.
mijn situatie is als volgt:pannen zijn Alegra 10 van Koramic/Wienerberger. het is een recent nieuwbouwhuis met een scharnierkap van 38 graden.
 

Janhoo

 • #2
Ik heb ze laatst ook op de pannen ernaast gelegd. De kraag is redelijk groot en anders kom je met de nokken van de pan niet uit. Ik heb oude holle pannen en dat ligt sowieso al wat minder strak dus over de pan was in mijn geval beter. Zolang ze boven maar onder de pan liggen

Aanvulling
Ik zit je foto wat beter te bekijken maar ik had het in jouw geval ook over de pan gelegd. Zeker aan de rechterkant is het mogelijk dat je water onder de pannen krijgt.
 

RogerM

 • #3
Ben net toch maar het dak opgeklommen (ladder en valtuig lagen er nog) om eens goed te kijken. Heb ter plekke besloten eea te wijzigen.
Nu ligt de slab L, R en onder OP de pannen, boven uiteraard ONDER de pan. gelijk de boel met dakpanlijm rondom vast gekit en perfect sluitend aangeklopt.
ziet en voelt stukken beter!

Zie hier:Dank voor je reactie Janhoo!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #4
Als er in de oude situatie rechts water achter de pannen zou kunnen komen vraag ik me af waarom dat bij links niet zou gebeuren.
Ik vraag me ook af, de slab van de doorvoer is ineens een stuk langer?
 

RogerM

 • #5
Ik snap je opmerking niet helemaal, maar je bent het met me eens dat het nu beter is?
de slab is niet langer. dat lijkt zo omdat de plooi nu elders ligt. ook staat de pijp nog altijd kaarsrecht :cool:

enfin, nu focussen op de derde doorvoer: de pelletkachel...

ik heb vooraf alles uitgetekend in autocad. gaten in m'n dak zagen vind ik toch linke boel want ik hecht heel erg aan de kierdichtheid...
tevens de verdunningsfactor bepaald. alles=okay.

 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #6
Erover vind ik logischer. De montagevoorschriften zijn niet echt duidelijk... :denk:

 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #7
Maar er onder vind ik persoonlijk veel mooier.

En als er wat water onder komt dan wordt dat door de slab toch naar beneden afgevoerd?
Waar ik me veel meer zorgen om zou maken is dat de pan rechts naast de doorvoer nu minder goed vast zit.

Ik heb zelf een doorvoer welke gewoon in de vorm is van een dakpan, niets met slabben oid. maar gewoon een pan verwijderen, daar de doorvoerpan weer inzetten, gat maken en daar de pijp doorheen steken.
Alles meteen weer dicht als voorheen zonder lelijke stukken op/onder de pannen welke op kunnen waaien oid. of waardoor andere pannen minder goed vast liggen.

suc6

Gerrit
 

RogerM

 • #8
Ik heb gekeken naar een passende pandoorvoer. Alegra10 is er alleen in het zwart en voor 125mm. Heb stad en land afgezocht maar die bestaat gewoon niet in rood 160. Helaas.

Mooi? Precies. Ik vind onder de pan ook mooier maar waterdicht is toch net effe wat belangrijker. Probleem met die moderne daken is, dat je niet weet of het lekt. Dampwerende folie zal het water stoppen dus je zult geen kringen in je beschot krijgen. Risico is dat er jaaaaren lang water door je dak klotst...

Enfin, nu weet ik zeker dat het dicht is en kan ik weer lekker slapen. ook belangrijk!

@Gerrit: probleem met de slab eronder is dat je niet weet wat water aan de zijkant doet. je kunt de slab wel een stukje dubbelvouwen naar binnen, maar da's geen garantie dat het water er niet tóch overheen slaat. In principe kan die vouw ook niet hoger dan de onderkant van de naastliggende pan. Da's dus altijd lager dan die pan... en water heeft de vervelende eigenschap dat het altijd naar het laagste punt loopt. Desnoods via de zijkanten (linea recta je dak in).
Nee, eronder is mooier maar met "erop" speel je op safe.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #9
Moderne daken hebben een dampdoorlatende folie onder de pannen en die zorgt ervoor dat alles droog blijft. :wink:
Kwestie van de doorvoer met de dampdoorlatende folie netjes inwerken.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #10
Op de onderste foto zit de doorvoer precies goed.

Op de bovenste foto kan er regen en/of sneeuw onder de pannen door waaien.
 

RogerM

 • #11
@Wgb: Ik kan me niet voorstellen dat dampremmende folie gemaakt is om dergelijke hoeveelheden water "te keren". Dan zou het wel waterkerende folie heten... Dampdoorlatend/remmend houdt de boel vrij van damp, pannen houden de boel droog.

Daarnaast: de dakdekkers hebben links en rechts scheuren in de folie gemaakt bij het dakdekken, en door over de panlatten te lopen. Onmogelijk om die allemaal te herstellen (moet ik dan alle pannen effe lichten?)

Het is belangrijker om de dampwerende folie/functie goed te herstellen ivm condensatie. daarom gebruik ik bij alle doorvoeren ALTIJD een luchtdicht manchet.

Ik reken de te maken ovaal eerst uit en print een mal. Zo weet ik zeker dat de uitsparing in de dampdoorlatende laag nooit groter is dan nodig.

Niet om betweterig te klinken, maar volgens mij klopt het niet helemaal wat je zegt.
https://www.joostdevree.nl/bouwkunde2/dampscherm.htm
 

Tiho

 • #12
Alle folies zijn waterkerend. Degene op het dak is echter dampopen. Dat weet Wgb prima en beschrijft hij ook.

Mij lijkt het dat in de nieuwe situatie eerder gebeurt dat het water van de pan waar de slab nu oplegt eronder door kan lopen. De pan zelf loopt af richting de slab.

Tenzij de doorvoer ook als pan is gevormd én een slab extra heeft natuurlijk.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu