lichtpunt in plafond keuken krijgt 40-50v ipv 230

Hoi allemaal, tijdje geleden dat ik hier wat heb gepost, maar ik ben eens wat tegengekomen waar mijn hobbyexpertise niet helemaal toereikend genoeg voor is.

Ik woon nu ca een half jaar in een geheel gerenoveerd pand, en er is in de keuken dus behalve 4x 230v spotjes aan het plafond ook een afdekplaatje te vinden waar een fase en nul onderuit komen. Nu zit er een loze schakelaar naast de schakelaar voor de spotjes en deze bedient dus ook de draden / ongebruikte lichtpunt in het plafond. Sort of...

Nu verwachtte ik niks vreemds, dus ook niet doorgemeten. Gelijk E27 fitting eraan gemaakt met een paar wago klemmetjes, en, niks. Ik meet de boel dus door en wat blijkt, er staat grofweg 40-50v AC tussen de fase en nul van dit lichtpunt met de schakelaar aan. Ik dacht eerst, oh dat is DC, maar nee, ik meet alleen AC. Tevens zijn de al aanwezige spotjes AR111 GU10 en dus gewoon non dimbaar 230v, dus het is niet alsof er ergens een trafo zit.

Nu ben ik even niet thuis en kan ik er niet mee knoeien, maar ik ben van plan om zsm de nul van dit lichtpunt door te meten en kijken of ik hem kan doorpiepen als ik hem met de nul van een stopcontact van de zelfde groep verbind, want ik verwacht een zwevende nul denk ik? Ik heb namelijk al last gehad van een stopcontact dat het niet deed in een andere kamer, na 2 maanden zeuren de monteur van de woningcorporatie over de vloer gehad. Die heeft de wcd losgeschroefd, beetje met de kabels gefriemeld, en hij deed het weer. ik ben bang dat dit soort gebeunhaas dus elders in het appartement is voorgekomen en dat ik er nu mee mag dealen :P


edit: de circa 45v stond ook op de draden toen er een peertje aan hing, dus ik denk niet dat het inductiespanning is als er een load aan hangt?
 
Indien de nul zweeft, heb je ook bij belasting met een 'peertje' het effect van 'inductiespanning', dus elektrische overdracht tussen schakeldraad en fasedraad. En technisch gezien is er eigenlijk in zo'n circuit geen andere mogelijkheid dan gewoon een 'open' leiding. Heb eigenlijk niet anders meegemaakt als er ergens tussen de pakweg 20 en 80 Volt werd gemeten. Gewoon altijd een open leiding, tenzij de aansturing plaatsvindt via een (brakke) triac of FET schakeling. Dat laatste is hier niet het geval..

Zou je dezelfde meting doen met een meetinstrument met ingebouwde belastingsweerstand, dan zou je gewoon 0 Volt meten. Er zijn enkele merken die dergelijke meetinstrumenten in hun assortiment hebben, maar meestal behoren die tot de duurdere klasse meetinstrumenten en worden hoofdzakelijk gebruikt door vaklieden.
 
Ik had een vergelijkbare situatie in de keuken. Bij het lichtpunt werd slechts 45 V gemeten in plaats van 230 V. Het bleek dat de nuldraad een slecht contact had in de lasdoos. Ik heb het opnieuw aangesloten. Alles werkte daarna goed.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan