Extra lichtpunten in betonnen plafond

Paultje_bos

  • #1
Goedemiddag,

In ons huis wil ik vanuit 1 lichtpunt, 5 aftakkingen maken, voor 3 nieuwe hanglampen en 2 opbouw spots. Omdat ik kabelgootjes over het plafond vreselijk vind wil ik dus eigenlijk alles in het plafond frezen, aangezien we toch het plafond gaan laten stucen, lijkt het me nu het moment. Nu wil ik even een paar dingen zeker weten:
1. Het is een betonnen plafond, kan ik hier wel met een sleuvenfrees doorheen? Zit ik dan niet met eventuele bewapening?
2. Moet ik per lichtpunt ook een inbouw plaatsen? Of volstaat een buis uit het plafond? En als er een inbouwdoos moet komen per punt, dan vraag ik me hier hetzelfde af als punt 1.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Frezen in het plafond dus aan de onderzijde van de vloer is niet toegestaan, wapening moet rondom in de beton zitten voor de krachtsoverdracht.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Inderdaad, wapening kan je in het plafond ook al snel tegenkomen. Zelfs al minder diep dan de sleuf die je nodig hebt voor een elektrabuis.

Wordt dus toch met gootjes werken of een verlaagd plafond...
 

Paultje_bos

  • #4
Dat is een duidelijke en eenduidig antwoord van jullie allebei. Ik ga nadenken over alternatieven. Bedankt zover in ieder geval.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Een mogelijk alternatief zou zijn om het in te frezen in de vloer een verdieping hoger.

Een en ander natuurlijk afhankelijk van de afwerkvloer daar.

En hou er rekening mee dat hier andere leidingen doorheen zullen liggen. Of zelfs vloerverwarming (maar dat zul je zelf wel weten).

Wat voor een vloer is het? Breedplaten of kanaalplaten?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu