Lekkende stadsuitloop

JohnvdP

 • #1
Beste allemaal,

Recentelijk heb ik een huis gekocht waarbij een lekkage bestaat aan een stadsuitloop. Volgens mij komt dit vooral doordat de stadsuitloop niet schuin genoeg is geplaatst.

Gisteren ben ik eens wat dichterbij gaan kijken en na het weghalen van het mos viel me op dat één van de voegen vrijwel weg is. Na het weghalen van de vervuiling kwam er ook best wat water uit.

Nu ben ik vooral op zoek naar ideeën en hulp hoe dit op te lossen...

Hopende op jullie hulp waarvoor alvast hartelijk dank!

16282729518872835881900669501320.jpg 16282729812264427378740047052916.jpg 20210806_164322.jpg 20210806_164311.jpg
 
Laatst bewerkt:

Willem52

 • #2
Stadsuitloop verwijderen en verder kijken naar de oorzaak.
 

JohnvdP

 • #3
Dank voor je reactie! Misschien een domme vraag: de (zinken?) regenpijp loopt nog een stuk de grond in. Daar is ie strak aangesloten op pvc. De enige optie die ik zie is dan de pijp kapot slijpen / zagen? Of krijg ik de stadsuitloop eruit als ik de beugels van de pijp losmaak?

Sowieso loopt de stadsuitloop niet schuin genoeg af, waardoor het water terugloopt. Echter mijn probleem zit hem dan ook in de baksteen. Om de stadsuitloop lager te krijgen zal ik moeten gaan hakken / frezen in de baksteen. Is dat gangbaar? De voorbeelden die ik kan vinden ligt de stadsuitloop eigenlijk altijd op de baksteen, of begrijp ik het niet?

20210806_165643.jpg
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
 • #4
Hoe ziet het er op het dak dan uit? heb je daar niet nog wat speling om wat ruimte te creeeren voor een grotere hoek? die pijp zal zink zijn, kun je de beugels niet los halen en dan het zinken deel even demonteren en de stadsuitloop verwijderen? Aan je muur te zien zit dit al langer niet goed, en zul je hier een structurele oplossing voor moeten vinden.
 
 • Like
Waarderingen: JohnvdP

JohnvdP

 • #5
Dank voor je bericht!!

Onderstaand een foto van op het dak. Voor mijn gevoel kan ik hier weinig mee?

Het is inderdaad een pijp van zink. Maar dat bedoel ik eigenlijk een beetje. Er is nauwelijks speling tussen de stadsuitloop, de pijp en de verbinding in de grond. De pijp is verder 1 geheel tussen stadsuitloop en de pvc pijp in de grond. Vanmiddag de beugels los gehad maar omhoog en omlaag zit zeer weinig speling... Vandaar dat ik me afvraag hoe ik hem er tussenuit krijg, zonder alles kapot te zagen.

Je hebt gelijk, het is al veel langer bij de vorige bewoner, maar ik wil het nu inderdaad definitief uit de wereld hebben, maar ik weet niet goed hoe te beginnen..

20210806_181256.jpg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #6
Onderkant vrijgraven, beugels losmaken en pijp verwijderen.
Pijp lijkt aan de lange kant.
Stadsuitloop behoort op afschot te liggen, buitenzijde afkitten, wat nu gedaan is, is geen oplossing.
 
 • Like
Waarderingen: JohnvdP

JohnvdP

 • #7
Dank Rola!

Pijp lijkt inderdaad aan de lange kant. Eigenlijk dus het ingegraven stuk tot onder de pvc pijp uitgraven zodat speling ontstaat. Dan de pijp verwijderen en iets inkorten.

Het op afschot liggen begrijp ik, mijn probleem met de baksteen blijft dan echter. Deze gewoon slijpen / breken zodat ik het afschot wel kan realiseren?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #8
Steen 3x inslijpen aan de voorzijde, de rest wordt hakken.
 

JohnvdP

 • #9
Top, als het van de week wat beter weer is ga ik er mee aan de slag. Bedankt allemaal tot zover, ik meld me met het resultaat!
 

JohnvdP

 • #10
Ow, laatste vraag: waarmee kan ik het beste afkitten dan? Dank!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #11
Kit moet je vergeten zeker als je doel is het waterdicht te krijgen. 7 graden afschot moet de uitloop hebben dan kan het niet lekken. Kieren tussen de uitloop en de stenen is ook niet verkeerd.
 

JohnvdP

 • #12
Dank voor je bericht!

Aah oké, dat is goede info! Maar zelfs als het kieren zijn van een centimeter of twee? Afschot ga ik goed proberen te krijgen, maar is het bijgevoegde dingetje misschien een alternatief? Of als extra?

stadsuitloopopvang.jpg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #13
Terug lopen van water is flauwekul. Water loopt nog steeds niet omhoog. Is de zijuitloop met het het juiste afschot geplaatst is het OK. Doen we al zolang de stadsuitloop bestaat.
De schets, dat deel is de stadsuitloop. Aan de binnenkant van het dak zit de zijuitloop. Heb je geluk loopt de buis van de zijuitloop tot buiten de gevel. Loopt deze buis te horizontaal? Zo ja dan kan je beter in plaats van de stadsuitloop een vergaarbak aanbrengen. Die bak dekt tevens alle kieren rondom de stadsuitloop af.
Heel veel info.
 
Laatst bewerkt:

JohnvdP

 • #14
Hartelijk dank voor de uitgebreide reactie en moeite die je neemt! Zodra ik alles los kan halen kan ik pas zeggen of de zijuitloop voldoende schuin loopt. Ik denk het haast niet.

De oplossing is dan dus een vergaarbak, als ik je verhaal en de site zo lees.

Het enige dat ik nog hoop is dat de zijuitloop daadwerkelijk buiten de gevel uit komt, anders heb ik een volgende uitdaging ben ik bang.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #15
Van wie is het idee van de terugloop.
Misschien is het een oplossing om met een boormachine een deel uit de steen te halen.
De bovenste lagen steen liggen over het algemeen niet erg vast. Met een bijtel komt de hele boel los.
 

JohnvdP

 • #16
Tijdens de bouwkundige keuring is aangegeven dat de stadsuitloop te horizontaal is gemonteerd waardoor water niet alleen rechtstreeks de pijp in loopt maar ook "terug". Vandaar mijn zoeken naar een oplossing.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #17
Heb je de staande buis in de grond al eens vrijgemaakt. Volgens mij moet de staande buis in een PVC hulpstuk of buis kunnen zakken als je de beugels van de buis losdraait.
Kan die buis zakken komt deze vrij bij de tuit van de stadsuitloop waardoor je deze van de gevel af kan schuiven.
 

JohnvdP

 • #18
Jup, check mijn eerste reactie. Er is weinig speling. Ik zal de foto nog eens toevoegen. Ik zou het pvc dan wat verder vrij moeten graven denk ik, om speling te creëeren.

Verder zou ik dan de baksteen wat erg moeten hakken zodat het geheel wat verder naar beneden kan.

Dan zou het eigenlijk al goed moeten zijn? Of dan alsnog over op een vergaarbak?

20210806_165643.jpg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #19
Als de stadsuitloop aan het eind naar beneden kan buigen moet het goed komen. Meestal lukt dat wel.
Tenzij de zijuitloop van verzinkt staal is gemaakt. Echter meestal zijn zijuitlopen van lood of aluminium gemaakt en dat is wel ietjes te buigen.
Heb je al geprobeerd om de beugels open te maken en de staande buis aan de bovenzijde van de gevel te buigen. Is de staande buis in een T stuk geplaatst en de buis lig in de lengte van de gevel is er kans dat het T stuk om de horizontale buis in de grond kan draaien.
 

JohnvdP

 • #20
Hmm, dat is een goede! Die heb ik nog niet geprobeerd. Alleen recht naar beneden. Maar klinkt logisch wat je zegt!

Het weer is hier helaas nu bar en boos, maar van de week ga ik het meteen proberen. Ik laat het zsm weten!

Nogmaals bedankt voor al je reacties en moeite! Erg sympathiek.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu