Lekkende snelkoppeling(en)

Freakin

  • #1
First off all, ik ben een amateur en heb mijn best gedaan om er wat van te maken (haha).

Dan nu het probleem:

In mijn meterkast zit ik met een piepkleine lekkage aan een door mij geplaatste knelkoppeling.

Waar het probleem in eerste instantie mee begon:
Op foto 1 bij nummer 4 zat eerst een lekkende oude kraan. Deze kraan zat heel dicht op het T stuk van nummer 1/2. Deze kraan (en T stuk) is door de vorige bewoner geplaatst en gaat naar een tappunt in de tuin. Deze kraan zat, net als de rest van het leidingwerk, gesoldeerd. Omdat ik het persoonlijk geen goed idee vond om deze los te solderen slechts enkele centimeters onder de gasmeter (en omdat ik geen soldeermachine heb...), heb ik besloten om de leidingen door te zagen, er een nieuw kraantje tussen te zetten en daarna de boel weer vast te zetten.

Dit alles is redelijk gelukt.
Bij nummer 4 zie je de nieuwe kraan en een stukje nieuw buis naar de T stuk bij nummer 1 en 2.

Ik heb om dit T stuk te plaatsen aardig wat toeren moeten uithalen. Het oude T stuk zat dus gesoldeerd waardoor ik een stukje terug heb moeten zagen. Zodoende is er een stukje buis verloren gegaan van circa een halve cm bij zowel nummer 1 als nummer 2.

Ik heb daarop het T stuk geprobeerd te plaatsen maar dit lukte in eerste instantie slecht omdat de buis nogal beschadigd was en omdat de aandraairing (weet geen beter woord) er niet overheen ging. Ik heb daarom op beide buisjes een half uur moeten schuren om de buis weer 'gaaf' te krijgen. Daarna kon ik de aandraairingen (en het binnenste afsluitringetje) eroverheen krijgen en de boel aandraaien.

Zoals je op beide foto's kunt zien zit alles nu nogal 'gespannen in elkaar'. Heel lomp, maar voor de zekerheid heb ik er even een tiewrap omheen gedaan. Zoveel vertrouwen heb ik in mijn eigen fanatische ontwerp haha.

Het probleem nu is dat de knelkoppeling bij nummer 1 en bij nummer 2 heel zachtjes lekt (ik denk 1 druppel per 2 uur ofzo). Ik heb al getracht de knelkoppeling strakker aan te draaien, dit heeft niet geholpen.

Eigenlijk is dit hele ontwerp niet zoals ik het zelf wil maar eigenlijk zie ik ook niet echt een betere oplossing. De buizen gaan rechts de betongrond in.

Ik denk dat het probleem redelijk opgelost zou zijn als de leidingen niet zo strak stonden en wat rechter in elkaar zouden steken. Het probleem ook is dat het T stuk van nummer 3 (oud, gesoldeerd) iets schuin naar beneden is geplaatst. Dit maakt het er voor mijn ontwerp niet makkelijker op.

Hier de foto's:

Foto 1:



Foto 2:


Ik weet het even niet meer... Iemand nog tips? :)
 

Robbie's

  • #2
Allereerst... Ik ben geen loodgieter. Maar..als ik dit moet aanpakken zou ik denk ik alles na de watermeter gaan vervangen. Dit omdat:

1) nummer 3 er scheef op
2) nummer 2 te kort is
3) het koper bij 1) er scheef op zit en te veel beschadigd is
4) er te veel spanning op huidige constructie zit
5) je niet zomaar 1) en 2) kunt oplossen omdat dit gesoldeerd zit

Maar nogmaals ik ben geen loodgieter dus laten we de reactie van de professional afwachten. Ik zou voor een degelijke oplossing gaan met voldoende lengte voor het koper zodat spanning verdwijnt.

Mvg,
Rob
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu